Η Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις είναι μια σταλιά άνθρωπος. Με ύψος μόλις 1,52 μέτρα περνά απαρατήρητη. Για να τους εκδικηθεί, η πάντα χαμογελαστή Σέλι-Αν θα προσπαθήσει να γίνει εξώφυλλο στο βιβλίο των Ολυμπιακών Αγώνων των γυναικών.

Η 29χρονη Τζαμαϊκανή είναι τέσσερις μήνες μικρότερη από τον συμπατριώτη της Γιουσέιν Μπολτ, τον οποίον ακολουθεί κατά πόδας στις επιτυχίες του στο αγώνισμα των 100 μέτρων. Οπως και στην περίπτωση των ανδρών, ποτέ καμία αθλήτρια δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο συγκεκριμένο αγώνισμα.

Η Αμερικανίδα Τάιους τη δεκαετία του ’60 και η συμπατριώτισσά της Ντίβερς το 1992 και το 1996 πέτυχαν από δύο νίκες, τις οποίες ισοφάρισε η Φρέιζερ-Πράις στους Αγώνες του 2008 και 2012.

ALTER EGO. Η μικρόσωμη Τζαμαϊκανή έχει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη αθλήτρια που θα πετύχει το χατ τρικ σε χρυσά μετάλλια στα 100 μέτρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες σε άνδρες και γυναίκες, καθώς ο τελικός του αγωνίσματός της είναι προγραμματισμένος 24 ώρες νωρίτερα από αυτόν των ανδρών, στις 13 Αυγούστου. «Τουλάχιστον θα τον ξεπεράσω σε κάτι για να έχω να του το λέω» λέει αστειευόμενη για τον Μπολτ. Και προσθέτει πως δεν την ενοχλεί που ζει στη σκιά του σπουδαίου συμπατριώτη της γιατί «ο Μπολτ είναι ο μεγαλύτερος αθλητής που έχει δει ποτέ ο κόσμος».

Το παράπονό της είναι για τη γενικότερη αντιμετώπιση που έχουν οι γυναίκες στον αθλητισμό. Η Φρέιζερ-Πράις δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση ενόψει των Αγώνων. Ενας τραυματισμός στο δάχτυλο του αριστερού της ποδιού την ανάγκασε να αποσυρθεί από τα 200 μέτρα, ενώ τη δυσκολεύει ιδιαίτερα στις προπονήσεις.

«Σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, ο πόνος βρίσκεται στο 8. Υπάρχει ένας περιορισμός στις κινήσεις του δαχτύλου, έχω τοποθετήσει νάρθηκα» εξηγεί στο CNN.

«Ο πόνος υπάρχει αλλά, για να είμαι ειλικρινής, τον ξεπερνάω. Αλλωστε, αυτό σημαίνει επιτυχία, όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ».

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ. Για να γράψει Ιστορία στο Ρίο, η μικρόσωμη Τζαμαϊκανή θα πρέπει να ξεπεράσει θηρία όπως οι Αμερικανίδες Γκάρντνερ και Μπόουι και η συμπατριώτισσά της Ελέιν Τόμπσον. «Είμαι αισιόδοξη. Εχω πίστη πως όλα θα λειτουργήσουν άψογα».

Η Φρέιζερ-Πράις θα ξεκινήσει μάστερ στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο West Indies προκειμένου να διδάξει στους νεαρούς τζαμαϊκανούς αθλητές. «Πιστεύω πως οι σημερινοί προπονητές σήμερα είναι περισσότερο ηγέτες, με περισσότερες γνώσεις. Λατρεύω τον στίβο και τις βάσεις που μου έχει δώσει, τις οποίες θέλω να χρησιμοποιήσω για να βοηθήσω τους αθλητές και τα παιδιά μας στην Τζαμάικα».