Από το 1896, χρονιά των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, μόνο δύο άνθρωποι έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο δύο φορές, στην κούρσα των 100 μέτρων. Ο ένας είναι ο μύθος Καρλ Λιούις με συνολικά εννέα χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο.

Ο άλλος είναι ο Γιουσέιν Μπολτ. Η Αστραπή, ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου, το θαύμα της φύσης πάνω στον οποίο έχει στηρίξει όλο το Ολυμπιακό Κίνημα τις ελπίδες του για να βγει από την κρίση του ντόπινγκ.

Σε μερικές ημέρες ο Μπολτ θα έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος άνδρας αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που θα έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια στην κούρσα της μιας ανάσας.

«ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΑΦΤΙΑ ΜΟΥ». Πρόσφατα τον συνάντησε ο δημοσιογράφος Αλαστερ Κάμπελ στο περιθώριο της προετοιμασίας του στο Κίνγκστον και κατάφερε να τον «ξεκλειδώσει».

Ο μύθος του στίβου που αποχώρησε τραυματισμένος από τα τράιαλς της χώρας του αλλά του δόθηκε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς, μίλησε για όσους υποστήριξαν πως προσποιήθηκε τον τραυματία γιατί φοβήθηκε πως θα χάσει: «Εμαθα να τα αγνοώ όλα αυτά. Οταν ήμουν μικρότερος πάντοτε ήθελα να εντυπωσιάζω, να είμαι καλός για τη χώρα μου, να τους κάνω να αισθάνονται καλά κι αυτό πολλές φορές σήμαινε πως δεν έδινα μεγάλη σημασία στον εαυτό μου. Τώρα έμαθα να βάζω πρώτα τον εαυτό μου. Και είμαι εντάξει, γιατί αυτό που θέλω για μένα είναι το ίδιο με αυτό που θέλουν κι αυτοί από μένα: τη νίκη».

Την ημέρα που θα σβήσει η Ολυμπιακή Φλόγα από τον βωμό του Μαρακανά, στις 21 Αυγούστου, ο Μπολτ θα σβήσει επίσης 30 κεριά στην τούρτα των γενεθλίων του.

Τα χρόνια αρχίζουν να βαραίνουν ακόμα και τον γιο του Ανέμου που λατρεύει τα ξενύχτια και τις γυναίκες, γι’ αυτό χρειάζεται πλέον περισσότερες ώρες ύπνου και καλύτερη διατροφή τα οποία μοιάζουν με τιμωρία γι’ αυτόν.

Τον εαυτό του τον βλέπει ως brand name αλλά και διασκεδαστή.

ΜΑΜΑΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ. «Είναι μέρος της δουλειάς μου. Πρέπει να δείχνω ποιος είμαι, να παίζω με το κοινό, με την κάμερα. Οταν ο κόσμος έρχεται να δει τον αγώνα, μέρος όλου αυτού είναι η προσδοκία. «Τι πρόκειται να κάνει τώρα;»».

Αποφεύγει την πολιτική όπως ο διάβολος το λιβάνι. Είναι θρήσκος χωρίς να πηγαίνει συχνά στην εκκλησία, αν και τον παροτρύνει συνέχεια ο προπονητής του.

Δηλώνει μαμάκιας, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και θαυμαστής του Μοχάμεντ Αλι. Θεωρεί τον Κριστιάνο Ρονάλντο κορυφαίο παίκτη του κόσμου και τον Μπομπ Μάρλεϊ τον σπουδαιότερο Τζαμαϊκανό. Στις 14 Αυγούστου πιθανόν και ο ίδιος να μην πιστεύει τόσο πολύ στον Μάρλεϊ αν κόψει πρώτος το νήμα.