Τα εκατομμύρια (ευρώ) χορεύουν στα πόδια των άσων του διεθνούς ποδοσφαίρου κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών συλλόγων για την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή που μπορεί να κάνει τη διαφορά χτυπούν κόκκινο σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον του κοινού, τα οικονομικά ανταλλάγματα εκτοξεύονται, αλλά το αν η μεταγραφή είναι επιτυχημένη θα γίνει γνωστό μετά την απομάκρυνση από το ταμείο.

Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δαπανήθηκαν τεράστια ποσά, κυρίως από τα ισχυρά brand names του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, καθώς η Γιουβέντους θα δώσει στη Νάπολι 90 εκατ. ευρώ. Ο Ιγκουαΐν πήρε το ρεκόρ από έναν συμπατριώτη του, τον Ερνάν Κρέσπο, για τον οποίο το 2000 η Λάτσιο έδωσε στην Πάρμα 55 εκατ. ευρώ. Ο Κρέσπο, που σκόραρε κατά ριπάς με τη φανέλα της Πάρμα, ξεκίνησε εντυπωσιακά και στη Λάτσιο, αλλά οι τραυματισμοί τον έφεραν αρκετά πίσω. Είναι η περίοδος που η Λάτσιο σκορπά χρήματα σε αποτυχημένες μεταγραφές: την επόμενη χρονιά έδωσε 48 εκατ. στη Βαλένθια για τον Γκάιθκα Μεντιέτα, μία μεταγραφή που απέτυχε και ο ισπανός μέσος έπειτα μικρή θητεία (ως δανεικός) στην Μπαρτσελόνα μετακόμισε στο Μίντλεσμπρο.

ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΛΕΝΤΙΝΙ. Το 1992, η Μίλαν δαπάνησε το ποσόν των 15 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον επιθετικό της Τορίνο, Τζιαλουίτζι Λεντίνι, έναν ποδοσφαιριστή μάλλον υπερεκτιμημένο. Ο 24χρονος επιθετικός δεν κατάφερε να προσφέρει κάτι στη Μίλαν. Στον δεύτερο χρόνο στο Μιλάνο τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο όταν η Πόρσε την οποία οδηγούσε κατέληξε σε χαντάκι. Από τότε δεν μπόρεσε να παίξει ποδόσφαιρο με αξιώσεις.

Ο ΚΑΚΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ. Το 2009, η Ρεάλ Μαδρίτης πλήρωσε στη Μίλαν 65 εκατ. ευρώ για να φέρει στο Μπερναμπέου τον Κακά. Ο βραζιλιάνος μέσος, που πριν από δύο χρόνια είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μίλαν, ήταν στο καλύτερο σημείο της καριέρας του. Στη Μαδρίτη όμως όλα στράβωσαν! Οι συνεχόμενοι τραυματισμοί τον εμπόδισαν να παίξει σύμφωνα με την αξία του. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ ακόμα κλαίει για το ποσό που ξόδεψε. Στη Ρεάλ, πάντως, έχουν κάνει απόσβεση –και σε σύντομο χρονικό διάστημα –σε τεράστια ποσά που δαπάνησαν για ποδοσφαιριστές όπως οι Ζινεντίν Ζιντάν (75 εκατ. ευρώ στη Γιουβέντους το 2001), Κριστιάνο Ρονάλντο (94 εκατ. ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009), Γκάρεθ Μπέιλ (100 εκατ. ευρώ στην Τότεναμ το 2013).

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΠΑΛΤΑ. Μία ομάδα που έχει ξοδέψει δεκάδες εκατ. ευρώ για μεταγραφές που απέτυχαν είναι η Τσέλσι! Μία από τις πολλές γκέλες είναι και ο Φερνάντο Τόρες. Ο Ρόμαν Αμπραμόβιτς δαπάνησε 58 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2011 για να φέρει τον Τόρες από το Λίβερπουλ στο Λονδίνο. Ο ισπανός επιθετικός, παρότι ήταν εξαιρετικός με τη φανέλα της Λίβερπουλ, απέτυχε στην Τσέλσι, κυρίως λόγω τραυματισμών.

ΣΕΦΤΣΕΝΚΟ

Η γκάφα της Τσέλσι

Το 2006 η Τσέλσι είχε δώσει 45 εκατ. στη Μίλαν για τον Αντρέι Σεβτσένκο, ο οποίος είχε γίνει δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της ιταλικής ομάδας. Τι απέγινε; Δύο χρόνια αργότερα, επέστρεψε στο Μιλάνο ως δανεικός.