Πόσο δημοκράτες είναι οι έλληνες οπαδοί; Αν κρίνουμε από τις κατά καιρούς αντιδράσεις τους, επιδιώκουν πάντα να περνά το δικό τους ή, για να το πούμε πιο κομψά, να συμπλέουν οι κινήσεις των ιδιοκτητών με τα δικά τους «θέλω».

Στην αντίπερα όχθη, οι διοικήσεις φροντίζουν να μην κακοκαρδίσουν τα πολλάκις χαϊδεμένα παιδιά της εξέδρας, με αποτέλεσμα κάποιες ειλημμένες αποφάσεις τους να μπαίνουν στον καταψύκτη μόλις σηκώνουν παντιέρα οι φανατικοί. Ποιος έχει διάθεση για κόντρες!

Βέβαια, το πρόσφατο περιστατικό με το «όχι» των οργανωμένων οπαδών του Τριφυλλιού στην παραχώρηση του γηπέδου από τη διοίκηση του ΠΑΟ στον ΠΑΣ για τις ανάγκες ευρωπαϊκού του αγώνα ξεπερνά τα όρια. Μια ανακοίνωση οργισμένη, μια ανακοίνωση με απειλές, υποχρέωσε τους αρμοδίους του Παναθηναϊκού να ανακρούσουν πρύμναν. «Είστε ανεπιθύμητοι στο γήπεδό μας. Δεν θέλουμε να μολύνετε τη Λεωφόρο με την παρουσία σας» ήταν μόνο κάποιες ατάκες των οπαδών. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο Αλαφούζος το σκέφτηκε καλά, το γήπεδο της Λεωφόρου ουσιαστικά ανήκει στον κόσμο και ο ΠΑΣ Γιάννινα υποχρεώθηκε να αγωνιστεί στο προ ημερών ευρωπαϊκό του ραντεβού στο Περιστέρι. Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό. Ακόμη και οι φίλοι του Παναιτωλικού αντιτάχθηκαν στο ενδεχόμενο να παραχωρηθεί στους Γιαννιώτες η έδρα τους –φαίνεται πως εκείνη η πλευρά της Ελλάδας ερίζει για το ποια ομάδα είναι η ισχυρότερη από τις λεγόμενες μικρές.

Φυσικά, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Δεν πέρασε, άλλωστε, πολύς καιρός όταν ο Ιβάν Σαββίδης ήθελε για γενικό κουμάντο στον ΠΑΟΚ τον τέως ρέφερι Κάκο. Αφησε να διαρρεύσει το ενδιαφέρον, ο κόσμος τσίμπησε, έδειξε πως ούτε να το σκέφτεται η διοίκηση να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση και το φλερτ σταμάτησε σχετικά νωρίς και δίχως περαιτέρω απρόοπτα. Ακόμη και πίσω από τα φώτα της ράμπας γίνονται σκηνικά που αξίζει να τα δούμε όπως το κάτωθι: την περασμένη σεζόν ο ΠΑΟΚ απέκτησε στο πόλο τον γιο τού άλλοτε προέδρου της ΕΠΟ Σαρρή, αλλά οι φανατικοί το ξέκοψαν μονομιάς. Λες και έφταιγε το παιδί.

Προ εξαετίας, για να επανέλθουμε στα τρανταχτά περιστατικά, φίλοι του Πανιωνίου έσκαψαν τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Νέας Σμύρνης, προκάλεσαν επίσης σοβαρές φθορές σε δοκάρια και πάγκους, με απώτερο στόχο να μην αγωνιστεί η αντιπαθής σε αυτούς ΑΕΚ στη ρεβάνς με τη Ναντί. Και η Ενωση βρήκε στέγη στο γήπεδο Καραϊσκάκη –οι Κόκκινοι αποδείχθηκαν, εδώ, περισσότερο φιλόξενοι. Αλλά και σε μεταγραφικές κινήσεις είχαμε ντράβαλα: κάποτε οι Παναθηναϊκοί δεν ήθελαν τον Μητρόπουλο (’94) και ο παίκτης εμφανίστηκε ελάχιστα στην Παιανία. Ομοίως οι φίλοι της ΑΕΚ κόντραραν την απόκτηση του Γεωργάτου, ωστόσο ο Μάκης Ψωμιάδης δεν σήκωνε κουβέντα, ενώ και στο Λιμάνι οι οργανωμένοι του Ολυμπιακού, όταν μαθεύτηκε πως ο Μπασινάς είναι προ των πυλών, κινητοποιήθηκαν και η μεταγραφή ακυρώθηκε.

Με τα νερά του κόσμου, συνεπώς, αγαπητοί διοικητικοί. Και αν θέλετε, να ρωτάτε νωρίτερα και τους οπαδούς προτού κάνετε οτιδήποτε. Τι νομίζετε, δηλαδή, δικό σας είναι το μαγαζί;