Με τρίτο ελληνικό πλήρωμα, την τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου ελαφρών βαρών των ανδρών, θα εκπροσωπηθεί η ελληνική κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, μετά την απόφαση της FISA να εγκρίνει τη συμμετοχή έξι μόνο Ρώσων αθλητών από το συγκεκριμένο άθλημα.

Τέσσερις βάρκες της Ρωσίας αποσύρθηκαν υποχρεωτικά μετά την αποκάλυψη για ντόπινγκ, τη θέση των οποίων καλύπτουν τα πληρώματα των χωρών που είχαν την καλύτερη διάκριση πίσω από τη ρωσική.

Συγκεκριμένα, η εξέλιξη αυτή στέλνει στο Ρίο ντε Τζανέιρο την τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου των ανδρών. Οι Γιάννης Πέτρου, Θωμάς Καραμήτρου, Σπύρος Γιάνναρος και Στέφανος Ντούσκος φτιάχνουν βαλίτσες και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα ως τρίτο πλήρωμα της ΕΚΟΝΦΣ στη Βραζιλία, καθώς είχαν τερματίσει στην 3η θέση στην Προολυμπιακή Ρεγκάτα της Λουκέρνης, πίσω από τη 2η Ρωσία και την 1η Γερμανία.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο βρίσκονται ήδη οι Σοφία Ασουμανάκη-Κατερίνα Νικολαΐδου (διπλό σκιφ) και οι Γιάννης Χρήστου, Γιώργος Τζιάλλας, Γιάννης Τσίλης, Διονύσης Αγγελόπουλος (τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου).

Ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, Γιάννης Καρράς, δήλωσε μετά την εξέλιξη αυτή: «Είναι μια ευχάριστη αλλά και δυσάρεστη στιγμή. Ευχάριστη γιατί ένα πλήρωμά μας θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δυσάρεστη γιατί μία χώρα τόσο μεγάλη όσο η Ρωσία υποχρεώνεται να εκπροσωπηθεί με λιγότερα πληρώματα στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Αυτή θα είναι η πρώτη συμμετοχή για τα παιδιά της ελαφριάς τετρακώπου σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας μην ξεχνάμε πως αγωνίζονται και οι τέσσερις στην κατηγορία Νέων. Μέχρι τώρα προετοιμαζόντουσαν για να πάνε στο Παγκόσμιο Νέων στο Ρότερνταμ».

Τα ελληνικά κουπιά βρίσκονται ανελλιπώς στο βάθρο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Θα είναι στα μετάλλια η ελληνική κωπηλασία για 4η διαδοχική φορά; «Αυτή είναι η ελπίδα μας και η προσδοκία μας. Θεωρούμε πως τα δύο πληρώματα που είχαν ήδη προκριθεί έχουν τις δυνατότητες να είναι στο βάθρο».

Ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, ο οποίος αναχωρεί στις 3 Αυγούστου για τη Βραζιλία εξήγησε όσον αφορά στους 6 αθλητές που βρίσκονται ήδη στη Βραζιλία: «Τα δύο κορίτσια του σκιφ και οι τέσσερις αθλητές της τετρακώπου μπήκαν ήδη στο Ολυμπιακό χωριό από τις 24 Αυγούστου. Η προετοιμασία τους προχωρά σε καλούς ρυθμούς».

Στο μεταξύ, οι έξι Ρώσοι αθλητές που έλαβαν έγκριση από τη FISA για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι οι: Αλεξάντρ Τσαουκίν, Γκεόργκι Εφρεμένκο, Αρτέμ Κοσόφ, Νικίτα Μοργκάτσεφ, Βλάντισλαβ Ριάμπτσεφ και Αντόν Ζαρούτσκι. Δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έχουν 20 αθλητές και αθλήτριες της Ρωσίας, μαζί με 2 πηδαλιούχους. Αρχικά, πέντε πληρώματα και συγκεκριμένα 26 αθλητές και αθλήτριες, μαζί με 2 πηδαλιούχους είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο από τη Ρωσία.

Εκτός από την τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου ελαφρών βαρών των ανδρών, η Ρωσία υποχρεώνεται να αποσύρει επίσης τα πληρώματά της στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών των γυναικών (αντικαθίσταται από το ιταλικό πλήρωμα), οκτάκωπος των ανδρών (αντικαθίσταται από την ιταλική βάρκα), οκτάκωπος γυναικών (αντικαθίσταται από τη βάρκα της Αυστραλίας).