Στην ιστορία της Εθνικής μπάσκετ δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να εξυφαίνονται μεταγραφικά σενάρια που αφορούν βασικά στελέχη της ή και τον ίδιο τον ομοσπονδιακό προπονητή, εν μέσω προετοιμασίας. Είναι κομμάτι της καθημερινότητας, μια αναπόφευκτη ρουτίνα όπως η προπόνηση και η θεραπεία. Πρωταγωνιστές στους φετινούς μεταγραφικούς ψιθύρους είναι ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Φώτης Κατσικάρης, οι οποίοι παράλληλα με την προετοιμασία για το προολυμπιακό τουρνουά (Τορίνο, 4-9 Ιουλίου), είναι απόλυτα φυσιολογικό να συζητούν με ενδιαφερόμενες ομάδες για τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.

Η πρώτη ημέρα του Ιουλίου θεωρείται σημαντική για τον «πύργο» της Εθνικής, ο οποίος δέχεται το έντονο φλερτ του Παναθηναϊκού, που φημολογείται ότι θα μπορούσε να ξοδέψει περί τα 2,5 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα λέει ότι τα πέντε χρόνια που χωρίζουν το σήμερα από το «διαζύγιό» του με τον Ολυμπιακό ξεθωριάζουν το ερυθρόλευκο παρελθόν του. Ωστόσο μετά την εκπληκτική σεζόν σε Ευρωλίγκα και ισπανικό πρωτάθλημα, στο μυαλό του Μπουρούση είναι καρφωμένο το ΝΒΑ, όπου σήμερα αρχίζουν επισήμως οι μεταγραφές.

Ο 32χρονος σέντερ μιλάει με αρκετές ομάδες, σύμφωνα ωστόσο με τις εκτιμήσεις οι ομάδες του ΝΒΑ έχουν άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή και παρότι φέτος θα έχουν αυξημένο «salary cap» (το ταβάνι στα χρήματα που μπορούν να ξοδέψουν για παίκτες), είναι λογικό να καίγονται για τους πρωτοκλασάτους «free agents» του ΝΒΑ και μετά της Ευρώπης. Αρα, η υπόθεση του Μπουρούση ενδέχεται να πάρει αρκετές μέρες, ενώ ο Ιαν Βουγιούκας αποτελεί τη δεύτερη επιλογή, ο Τρέβορ Εμπάκουε έμεινε ελεύθερος από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και ενδιαφέρει τους Πράσινους, όπως και ο Αλεξ Τάιους της Εφές Αναντολού.

Οσο για τον Φώτη Κατσικάρη; Ο μέχρι πρότινος προπονητής της ισπανικής Μούρθια αξιοποίησε το προχθεσινό ρεπό για να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη και να συναντηθεί με τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα. Ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της «Mundo Deportivo», το πλάνο της διοίκησης και του νέου General Manager (παλαίμαχου άσου της Μπάρτσα) Ροδρίγκο ντε λα Φουέντε περιλαμβάνει τον Αΐτο Ρενέσες για τη θέση του αθλητικού διευθυντή και τον Σίτο Αλόνσο για τη θέση του πρώτου προπονητή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Κατσικάρης δεν διεκδικεί τις πιθανότητές του. Το δυσάρεστο για τον 49χρονο κόουτς είναι η οριστική απουσία του τραυματία Κώστα Σλούκα, που τέθηκε εκτός προολυμπιακού τουρνουά.