Ο Γιώργος Παπαγιάννης ζει το αμερικανικό όνειρο! Κανονικά και με τον νόμο! Εγινε ο Ελληνας που έτυχε της υψηλότερης επιλογής (Νο 13) στο ντραφτ του ΝΒΑ. Τον υποδέχτηκε στο Σακραμέντο ο Βλάντε Ντίβατς, ένας εκ των κορυφαίων σέντερ όλων των εποχών, ο οποίος κατέχει τη θέση του general manager στους Κινγκς και διακατέχεται από την επιθυμία να του μεταλαμπαδεύσει την απύθμενη γνώση του.

Συναναστρέφεται καθημερινά με έναν θρύλο του ΝΒΑ, τον Πέτζα Στογιάκοβιτς, που είναι κάτι σαν γενικός αρχηγός στους Βασιλιάδες. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να χτυπήσει την πόρτα της προέδρου των Κινγκς, που είναι Ελληνίδα, ονόματι Ματίνα Κολοκοτρώνη, ενώ προτού ακόμη πατήσει το παρκέ φορώντας τη φανέλα με το Νο 13 που ο ίδιος επέλεξε λατρεύεται σαν θεός από την ελληνική κοινότητα του Σακραμέντο!

Πόσο πιο ιδανικό περιβάλλον θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα παιδί 19 ετών, το οποίο με βάση τη συλλογική σύμβαση του ΝΒΑ αναμένεται να υπογράψει τετραετές συμβόλαιο με τους Κινγκς (τα δύο πρώτα έτη είναι εγγυημένα), με συνολικές αποδοχές που αγγίζουν τα 10,4 εκατ. δολάρια! Η πλάκα είναι ότι αν ο Σάσα Τζόρτζεβιτς είχε… απολυθεί νωρίτερα από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, ο γίγαντας από τα Μέγαρα, που προσφάτως «πήρε» άλλους δύο πόντους και έφθασε τα 219 εκατοστά, θα έβγαζε τα διπλάσια χρήματα. Κι αυτό γιατί ο πενιχρός ρόλος του στους αγώνες του Τριφυλλιού τού στοίχισε κάμποσες θέσεις στον πίνακα του ντραφτ και οι αναλυτές καθώς και οι μυημένοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υποστηρίζοντας ότι αν ο Αργύρης Πεδουλάκης, που ως προπονητής του Περιστερίου τον είχε ρίξει στα βαθιά νερά της Α1 σε ηλικία 14 ετών, είχε διαδεχθεί τον Σέρβο νωρίτερα, η αξία του Παπαγιάννη θα είχε εκτοξευτεί και δεν αποκλείεται να είχε επιλεγεί στην πρώτη πεντάδα!

«Θεωρώ ότι είναι τεράστια τιμή για μένα, την οικογένειά μου και τους ανθρώπους που με πίστεψαν η επιλογή μου στο Νο 13 του ντραφτ. Οσες αναποδιές μού έτυχαν τη φετινή σεζόν με έκαναν πιο δυνατό. Δεν τα παράτησα ποτέ, πίστεψα στον εαυτό μου και στις προπονήσεις που έκανα με τις ομάδες του ΝΒΑ προσπάθησα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Σε μια από αυτές μάλιστα είχα την ευκαιρία να τους δείξω ότι μπορώ να σουτάρω και από τα 7,25 μ. που είναι η γραμμή του τριπόντου στο ΝΒΑ και μπορώ να πω ότι αυτό τους εντυπωσίασε, γιατί προφανώς δεν με είχαν ξαναδεί να σουτάρω τρίποντα στα ματς του Παναθηναϊκού» εξομολογείται ο Γιώργος Παπαγιάννης στα «ΝΕΑ» και ανασύρει από τη μνήμη του μερικές εικόνες που προηγήθηκαν της διαδικασίας του ντραφτ, όπου για την ιστορία τον επέλεξαν αρχικά οι Φίνιξ Σανς, αλλά τον έστειλαν ως ανταλλαγή στους Κινγκς.

«Εκείνο με το οποίο έπαθα πλάκα ήταν η υποδοχή του κόσμου στο αεροδρόμιο του Σακραμέντο! Μετά, όλα ήταν μαγικά. Από τις εγκαταστάσεις ώς τις συμβουλές του Βλάντε Ντίβατς και την καθημερινή επαφή με τον Πέτζα Στογιάκοβιτς, από τους οποίους έχω σίγουρα να μάθω πάρα πολλά για τον τρόπο παιχνιδιού στο ΝΒΑ και τον τρόπο ζωής στις ΗΠΑ. Γενικά, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό και ευλογημένο που μπορώ να ζω όλο αυτό το όνειρο και ομολογώ πως ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. Μέρα με τη μέρα θα μαθαίνω και θα αντιλαμβάνομαι περισσότερα πράγματα» μας λέει ο 19χρονος σέντερ, ο οποίος μέσα σε όλα σκέφτεται και την Εθνική Ανδρών που σε λίγες ημέρες θα μπει στη μάχη του προολυμπιακού τουρνουά (Τορίνο, 4-9 Ιουλίου). «Φέτος δεν είχα την ευκαιρία να παίξω στην Εθνική. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο Σακραμέντο, κάνω το πρώτο βήμα και σε λίγες ημέρες θα συμμετάσχω στο summer league του Λας Βέγκας. Από το επόμενο καλοκαίρι θα τα λέμε πάλι από κοντά» λέει με φωνή που εκπέμπει σιγουριά και υπερηφάνεια. Μήπως ήταν τυχαίο το γαλάζιο χρώμα που επέλεξε για το κοστούμι του τη βραδιά του ντραφτ; Και η κονκάρδα με την ελληνική σημαία; «Ολα αυτά έγιναν για την Ελλάδα!».