Οποιοσδήποτε επιθετικός που θα συμπλήρωνε δέκα αγωνιστικές ώρες χωρίς να στείλει την μπάλα στα δίχτυα θα ετοιμαζόταν να καθήσει στον πάγκο. Οχι όμως ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Ο αρχηγός της Εθνικής Πολωνίας θα ηγηθεί απόψε της ομάδας του στον πρώτο προημιτελικό του Euro 2016 στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας (10 μ.μ., ΕΡΤ1) απέναντι στην Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο άσος της Μπάγερν έχει χάσει την επαφή του με τα δίχτυα πιθανόν λόγω του διαφορετικού ρόλου που έχει αναλάβει στην πολωνική ομάδα που μοιάζει περισσότερο με δεκάρι παρά με καθαρόαιμο επιθετικό. Η στατιστική του στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της Πολωνίας είναι απογοητευτική: κανένα γκολ, δύο προσπάθειες προς την εστία, τρεις εκτός εστίας και τρεις προσπάθειες που μπλοκαρίστηκαν. Ο προπονητής του Ανταμ Ναβάλκα αποδίδει την πτώση του Λεβαντόφσκι στο σκληρό παιχνίδι που επιτρέπουν οι διαιτητές και ζητά από τους τελευταίους να τον προστατεύσουν.

Προς το παρόν τον προστατεύουν οι συμπαίκτες, τουλάχιστον δημόσια: «Οχι, δεν ανησυχούμε. Ο Ρόμπερτ κάνει καλά τη δουλειά του», λέει ο τερματοφύλακας Λούκας Φαμπιάνσκι.

Ο Λέβα ομολογεί πως το περιβραχιόνιο τον κάνει να νιώθει πιο υπεύθυνος στον αγωνιστικό χώρο και να επιδεικνύει μεγαλύτερη αυτοθυσία στα αμυντικά του καθήκοντα. «Οταν έβαλα για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο, δεν μπορούσα να φανταστώ πως αυτό το μικρό αξεσουάρ θα έκανε τόσο μεγάλη διαφορά», εξηγεί.

Η Πολωνία θα βρεθεί απέναντι στην Πορτογαλία η οποία δεν έχει πετύχει ακόμα νίκη σε 90λεπτο αγώνα. Ο Ρονάλντο είχε ένα ξέσπασμα στο καθοριστικό τελευταίο ματς των ομίλων με την Ουγγαρία, όταν πέτυχε δύο γκολ αλλά στη συνέχεια χάθηκε, όπως και στα προηγούμενα ματς.

Ο CR7 έχει ωστόσο επιπλέον κίνητρο για να κυνηγήσει τα γκολ, καθώς χρειάζεται ακόμα ένα για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Πλατινί με εννέα τέρματα, ενώ ήδη είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει σκοράρει σε τέσσερα τουρνουά.

Ο πολωνός τερματοφύλακας Βόιτσεχ Σέσνι γελά με τα δημοσιεύματα που θέλουν ντεφορμέ τον Ρονάλντο, ενώ δεν κρύβει τον θαυμασμό του για το νέο απόκτημα της Μπάγερν, τον 18χρονο Ρενάτο Σάντσες.

Η Πορτογαλία δέχτηκε κριτική ακόμα και από φίλια μέσα για την πολύ κακή εικόνα της στο παιχνίδι με την Κροατία, το πρώτο ματς σε Euro που δεν δημιούργησαν οι παίκτες ούτε μία φάση στο 90λεπτο. Ο αμυντικός Ζοζέ Φόντε αντικρούει την κριτική δηλώνοντας πως προτιμά να παίζει η ομάδα του άσχημα και να συνεχίζει στο τουρνουά παρά το αντίθετο. Αλλωστε, αποτελεί βασικό συστατικό στη συνταγή του προπονητή του και πρώην εκλέκτορα της Ελλάδας Σάντος.