Η IAAF αποφάσισε να επεκτείνει την ποινή αποκλεισμού των Ρώσων αθλητών του στίβου από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, ανάβοντας -καταρχήν- «κόκκινο φως» στη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Την είδηση μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News», επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, και πριν λίγο την επιβεβαίωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS η ομοσπονδία στίβου της χώρας.

Ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών από την IAAF, εξαιτίας του εκτεταμένου ντόπινγκ που αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2015, επιβλήθηκε αρχικά τον Νοέμβριο και επεκτάθηκε με απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας κλασικού αθλητισμού τον Μάρτιο. Η νέα επέκταση της ποινής σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ, ενώ σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς του Ρίο, υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί εξαίρεση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να αποφασίσει σχετικά στις 21 Ιουνίου.

«Ο αποκλεισμός της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου ήταν μία απόφαση αναμενόμενη, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει. Εμείς θα αντιδράσουμε», δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δις «χρυσή» Ολυμπιονίκης του επί κοντώ, Έλενα Ισινμπάγεβα, προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταγγέλοντας παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λίγη ώρα πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της IAAF, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει συλλογική τιμωρία των Ρώσων αθλητών και υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει το ντόπινγκ να πολιτικοποιηθεί ή να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση μίας αντι-ρωσικής ατζέντας.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, έχει αρνηθεί το προηγούμενο διάστημα να κάνει κάποιο σχόλιο για το κατά πόσον η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα ανατρέψει ενδεχόμενη απόφαση αποκλεισμού της Ρωσίας από την IAAF, τονίζοντας ότι στόχος της ΔΟΕ είναι να προστατέψει τους «καθαρούς» αθλητές.