Τρίτη συμμετοχή για τη Νόρα Δράκου σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, εδώ στο Λονδίνο, τρίτη πρόκριση σε τελικό. Η αθλήτρια του Άκη Οικονόμου πήρε την τέταρτη θέση στους ημιτελικούς των 50μ. ύπτιο με 28.08, πολύ κοντά στο δικό της πανελλήνιο ρεκόρ (28.01), και αύριο στις 19:05 (ώρα Ελλάδας) θα προσπαθήσει να κάνει κάτι παραπάνω από το 2010 στη Βουδαπέστη και το 2012 στο Ντέμπρετσεν, όταν κατέλαβε την πέμπτη θέση (την πρώτη φορά στα 50μ. ύπτιο, τη δεύτερη στα 50μ. ελεύθερο).

Αντίπαλοί της στον τελικό θα είναι οι Μίε Νίλσεν (Δανία, 27.73), Φραντσέσκα Χάλσαλ (Μ.Βρετανία, 27.80), Τζόρτζια Ντέιβις (Μ.Βρετανία, 27.91), Μάικε Ντε Βάαρντ (Ολλανδία, 28.11), Νταρίνα Ζέβινα (Ουκρανία, 28.32), Μιμόσα Τζάλοου (Φινλανδία, 28.34) και Εκατερίνα Αβράμοβα (Τουρκία, 28.49).

«Ένιωθα πολύ καλά από το ζέσταμα και έκανα μία ωραία κούρσα, αν και πάλι ο τερματισμός μου δεν ήταν καλός. Δεν ξέρω κατά πόσον μπορώ αύριο να κατέβω τα 28΄΄, αλλά ότι κολύμπησα 28.08 έτσι όπως ένιωθα σήμερα, είναι… σούπερ», δήλωσε η Δράκου, η οποία υπενθυμίζεται ότι χθες είχε ανεβάσει πυρετό. Όσο για προγνωστικά και στόχους, η 24χρονη πρωταθλήτρια τα αποφεύγει: «Είναι ένα 50άρι, είναι τελικός, δεν βγάζουν όλοι οι αθλητές την καλύτερη απόδοσή τους στον τελικό, γιατί υπάρχει το άγχος και κυνηγάνε τα μετάλλια. Οπότε, όλα είναι ανοιχτά».

«Καρδιοχτύπησε» ο Χρήστου

Ο Απόστολος Χρήστου “καρδιοχτύπησε” το πρωί όλη την ελληνική αποστολή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης του Λονδίνου, με την οριακή πρόκρισή του στα ημιτελικά των 200μ. ύπτιο, αλλά τους… αποζημίωσε και με το παραπάνω το απόγευμα. Ο αθλητής του Ολυμπιακού σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ με 1:57.41, τερμάτισε πρώτος στη σειρά του και πέρασε ως τρίτος συνολικά στον αυριανό (19:18) τελικό, όπου -όπως παραδέχεται κι ο ίδιος- δείχνει σε θέση να κατακτήσει ακόμη ένα μετάλλιο, μετά το χάλκινο στα 100μ. Το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ ανήκε στον Άρη Γρηγοριάδη με 1:57.69, από τις 7 Αυγούστου 2009 στον Άλιμο, στο πλαίσιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, και είχε σημειωθεί με τα εξελιγμένα μαγιό, που πλέον έχουν απαγορευθεί.

Είτε κράτησε δυνάμεις το πρωί, είτε απλά δεν του βγήκε η κούρσα, ο Χρήστου ήταν σίγουρος ότι το απόγευμα τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. “Η αλήθεια είναι ότι το πρωί δεν είμαι πάντα καλά, μου “έφυγε” λίγο το τελευταίο 50άρι και βγήκε ένας σχετικά αργός χρόνος. Το απόγευμα ήμουν σαφώς καλύτερα, πέρασα γρήγορα και κράτησα στο τέλος. Είχα την καλύτερη κατάταξη στο 200άρι (σ.σ. στα start list του Ευρωπαϊκού), ήμουν ένατος, ενώ στα άλλα δύο αγωνίσματα ήμουν πιο πίσω. Είμαστε προς το τέλος της διοργάνωσης, “βαραίνω” σχετικά, αλλά δείχνω πως είμαι καλά ακόμη”, δήλωσε ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού, που δεν έκρυψε ότι “… με τέτοια επίδοση κοιτάω πλέον και το βάθρο”.

Ελάχιστα ταχύτεροι του Χρήστου ήταν ο Λιθουανός Ντάνας Ράπσις με 1:57.35 και ο Πολωνός κάτοχος του τίτλου Ράντοσλαβ Καβέτσκι με 1:57.39. Στον τελικό προκρίθηκαν επίσης ο Ισραηλινός Γιάκοβ Γιαν Τουμάρκιν (1:57.95), ο Ιταλός Κρίστοφερ Τσικαρέζε (1:58.50), ο Ρώσος Γκριγκόρι Ταρασέβιτς (1:58.55), ο Ούγγρος Γκάμπορ Μπάλογκ (1:59.04) και ο Ιταλός Λούκα Μεντσαρίνι (1:59.05).

Εξω Βαζαίος – Δημητριάδης

Ανδρέας Βαζαίος και Στέφανος Δημητριάδης έκαναν αξιόλογη προσπάθεια στα 100μ. πεταλούδα, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τον αυριανό τελικό. Ο πρώτος πέτυχε μάλιστα ατομικό ρεκόρ με 52.76, για να καταλάβει τελικά την 11η θέση, ενώ ο Δημητριάδης ήταν 15ος με 53.07.

«Έκανα μεν ατομικό ρεκόρ, αλλά και πάλι είναι αργός χρόνος. Υπολόγιζα ότι θα πήγαινα κοντά στο πανελλήνιο ρεκόρ (σ.σ. 52.41). Δεν είμαι και τόσο ευχαριστημένος από την κούρσα μου. Πήγαινα καλύτερα στην προθέρμανση και γι΄αυτό υπολόγιζα ότι θα έβγαζα γύρω στο 52.50», δήλωσε ο πρωταθλητής Ευρώπης των 200μ. μικτή ατομική, που θα προσπαθήσει για ένα καλύτερο 100άρι πεταλούδα την Κυριακή, όταν θα αγωνιστεί στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική.

«Ήθελα να κατέβω τα 53΄΄, το κυνηγάω πολλά χρόνια, αλλά έχω φτάσει στα όριά μου, αφού έκανα πέντε κούρσες μέσα σε τρεις ημέρες. Πιστεύω ότι αυτό που έκανα σήμερα ήταν υπέρβαση και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Ξέρω ότι δεν ήμουν πολύ σωστός στην εκκίνηση και στη στροφή, αλλά μπόρεσα να βγάλω έναν τέτοιο χρόνο και αυτό είναι αρκετά σημαντικό», είπε από την πλευρά του ο Δημητριάδης, ο οποίος ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στο Λονδίνο και ανακεφαλαιώνει λέγοντας: «Γενικά περίμενα καλύτερες επιδόσεις, κρατάω όμως τον τελικό (σ.σ. στα 200μ.), ότι έχω δυνατότητες και ότι χρειάζομαι πολλή δουλειά. Οπότε από την Δευτέρα στρώνομαι στη δουλειά για να έχω ένα καλό αποτέλεσμα στο Ρίο».

Δεν τα κατάφεραν Ντουντουνάκη – Σαμιλίδης

Η Άννα Ντουντουνάκη δεν πήγε όσο καλά θα ήθελε στον τελικό των 100μ. πεταλούδα, όχι τόσο από πλευράς κατάταξης (άλλωστε η πέμπτη θέση των χθεσινών ημιτελικών έμοιαζε “ταβάνι”), όσο από άποψης επίδοσης. Η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια τερμάτισε έκτη σε 58.86, σε μία κούρσα όπου η ασυναγώνιστη Σάρα Σιέστρεμ σημείωσε νέο ρεκόρ αγώνων με 55.89, βελτιώνοντας το 56.12 που είχε κάνει στον χθεσινό ημιτελικό. Παρότι κατάφερε, στην παρθενική της εμφάνιση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών, να μπει στον τελικό, η 21χρονη αθλήτρια του Ποσειδώνα Ιλισίων ήταν απογοητευμένη μετά την κούρσα και αρκέστηκε να δηλώσει ότι “είναι ευχάριστο που μπήκα στον τελικό, αλλά δεν είμαι ευχαριστημένη από τους χρόνους μου. Χάρηκα τη συμμετοχή μου, περίμενα ότι θα πάω καλύτερα. Το θέμα είναι να είσαι σωστά εκεί που πρέπει κι εγώ μάλλον δεν ήμουνα. Ήταν πολύ ωραίο που μπήκα στον τελικό, θα ήταν πιο ωραίο αν πήγαινα καλά”.

Αποκλεισμός… θρίλερ για τον Παναγιώτη Σαμιλίδη στα 50μ. πρόσθιο, καθώς δεν λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά χρονόμετρα τερματισμού στη σειρά του και χρειάστηκε να περιμένει περίπου πέντε λεπτά για να μάθει τα αποτελέσματα. Όταν αυτά βγήκαν, έδειξαν ότι ο πρωταθλητής της Αργυρούπολης τερμάτισε έκτος με 27.71 και κατετάγη ένατος στο σύνολο, χάνοντας για επτά εκατοστά του δευτερολέπτου την ευκαιρία να γράψει ιστορία, καθώς θα γινόταν ο πρώτος Έλληνας με τρεις συμμετοχές σε ατομικούς τελικούς σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η εμφανώς άσχημη εκκίνηση κόστισε στον Σαμιλίδη, όπως αναγνώρισε κι ο ίδιος: “Ήθελα τον τελικό, να θυμηθώ το 2012, όταν βγήκα τρίτος από το “1” (σ.σ. εννοεί τη διαδρομή 1). Κάνω πολύ κακές εκκινήσεις. Δεν πειράζει όμως”.