Το καλοκαίρι του 2009 το ταξίδι στην Μπρατισλάβα αποδείχθηκε ένας υγιεινός περίπατος για τους πρωταθλητές Ελλάδας, που συνολικά με δύο νίκες (με το ίδιο σκορ 2-0) πέρασαν ανώδυνα τον 3ο προκριματικό γύρο, συνεχίζοντας το ίδιο άνετα (2-0 εκτός, 1-0 εντός) και στα πλέι οφ κόντρα στη Σερίφ Τιρασπόλ από τη Μολδαβία, μπαίνοντας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Και κυρίως ξορκίζοντας το –προ ενός έτους –φάντασμα της Ανόρθωσης που τους είχε αποκλείσει σε ανάλογη διαδικασία και μάλιστα ο Ολυμπιακός είχε πάρει πλέον προπονητή τον Τιμούρ Κετσπάγια, που ήταν αυτός ο οποίος τον είχε αποκλείσει!

Πέρα όμως από το στατιστικό στοιχείο, οι Πειραιώτες για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια (περίοδος 2009-2010) αλλάζουν και πάλι τον προγραμματισμό τους, καθώς πλέον δεν έχουν την πολυτέλεια της απευθείας συμμετοχής στους ομίλους.

Γεγονός που σημαίνει ότι η προετοιμασία για τη νέα σεζόν δεν μπορεί να αρχίσει ως συνήθως στα μέσα προς το τέλος Ιουλίου, αλλά τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα, προκειμένου να είναι η ομάδα συνεπής στις ημερομηνίες των προκριματικών.

Για την ακρίβεια, ο Ολυμπιακός θα μπει ενόψει της νέας χρονιάς στην ίδια αφετηρία –τουλάχιστον χρονικά –με τη νικήτρια ομάδα των πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος και αυτό αποτελεί από μόνο του ένα στοιχείο που ευνοεί ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό στο ελληνικό πρωτάθλημα, εφόσον φυσικά και οι αντίπαλοί του ενισχυθούν σημαντικά.

Παράλληλα οφείλει να ολοκληρώσει αρκετά νωρίτερα τον μεταγραφικό σχεδιασμό του, καθώς υπάρχουν ομάδες τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει, που κάθε άλλο παρά αμελητέες δυνάμεις θεωρούνται.

Για παράδειγμα, κάποιοι από τους πιθανούς αντιπάλους μπορεί να είναι η κροατική Ντιναμό Ζάγκρεμπ (με την οποία ήταν αντίπαλος στους ομίλους τον περασμένο Σεπτέμβριο), η Κοπεγχάγη, ή ακόμα και η έμπειρη με συμμετοχές σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ από τη Λευκορωσία.

Αντίθετα, το σενάριο των πιθανών αντιπάλων στον (νωρίτερα χρονικά) 3ο προκριματικό γύρο είναι πιο βατό, αν και εκεί υπάρχουν παγίδες με πιο χαρακτηριστική ίσως τους Ερυθρόλευκους του Βελιγραδίου (Ερυθρός Αστέρας).

Το καλό για τους Πειραιώτες είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνουν πολλές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό, ενώ στα θετικά είναι το γεγονός ότι έχουν προπονητή ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το υλικό που έχει και τις προσθαφαιρέσεις που χρειάζεται η ομάδα. Πάντως η σκέψη είναι να μείνει σταθερός ο κορμός, κάτι που θα βοηθήσει και στο να έχει ομοιογένεια η ομάδα τόσο νωρίς.

Θεωρητικά άλλωστε μια καλή μεταγραφή μπορεί να καθυστερήσει και να γίνει λίγο πιο αργά προς τη φάση των ομίλων, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού (συμπεριλαμβανομένων των αποδεσμεύσεων ή όχι των δανεικών) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο.

Το «λαχείο» και οι ημερομηνίες

Το να κατακτήσει η Λίβερπουλ το Γιουρόπα Λιγκ και παράλληλα να μην πάρει το Τσάμπιονς Λίγκ η Μάντσεστερ Σίτι είναι κάτι πιθανό. Ομως το να τερματίσει παράλληλα η Λίβερπουλ στην πρώτη τριάδα της Πρέμιερ Λιγκ (από την οποία απέχει 10 βαθμούς, έχοντας τέσσερα παιχνίδια να δώσει ακόμα) είναι κάτι που αγγίζει τη σφαίρα του φανταστικού.

Συνεπώς το μοναδικό σενάριο για να πάει ο Ολυμπιακός απευθείας στους ομίλους είναι όνειρο θερινής νυκτός και οι πρωταθλητές Ελλάδας ετοιμάζονται για τα παιχνίδια τους στον 3ο προκριματικό γύρο (26-27 Ιουλίου και 2-3 Αυγούστου) και αν προκριθούν για τους αγώνες των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ (16-17 και 23-24 Αυγούστου).