Εάν τα νέα που έρχονται από την Ισπανία αποδειχτούν αληθινά, τότε μιλάμε για το μεγαλύτερο «σοκ» στο παγκόσμιο μπάσκετ και μάλιστα, βρισκόμαστε μόλις στην αρχή!

Σύμφωνα ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Mundo Deportivo», η FIBA ενημέρωσε την ισπανική ομοσπονδία πως η εθνική ομάδα της χώρας, αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο!

Φυσικά, πρόκειται για το πρώτο θύμα στον «πόλεμο» FIBA – Euroleague με την πρωταθλήτρια Ευρώπης να πληρώνει την απόφαση των ισπανικών συλλόγων να απαρνηθούν το Champions League για το EuroCup.

Ωστόσο, το ιταλικό «sportando» υποστηρίζει πως είχε επαφή με στελέχη της FIBA, τα οποία χαρακτήρισαν τις φήμες ως αναληθείς. Μάλιστα, τόνισαν πως ούτε η Σερβία έχει χάσει το δικαίωμά της να διοργανώσει το ένα από τα προολυμπιακά τουρνουά.

Μετά από συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της FIBA στη Χινέμπρα διήρκεσε πλέον των τριών ωρών, οι ιθύνοντες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αποφάσισαν ότι θα επιμείνουν στην απόφασή τους για αποκλεισμό των «ανταρτών» από τους μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τα Παγκόσμια Κύπελλα, χωρίς αναστολή των αποκλεισμών και από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2017.

Η καταλανική εφημερίδα αναφέρει πως οι «φούριας ρόχας», κάτοχοι του αργυρού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, έχουν ήδη ενημερωθεί για την απόφαση «σοκ» της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει πως η «FIBA World» έκανε αποδεκτό το αίτημα της «FIBA Europe» για αποβολή της Ισπανίας από τους Αγώνες, κάτι που αναμένεται να ισχύσει και για το επόμενο Ευρωμπάσκετ!

Στη FIBA, ωστόσο, διατείνονται πως θα εξετάσουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά πριν λάβουν οριστικές αποφάσεις, κάτι που αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η FIBA θέλει να αναλύσει την κατάσταση για κάθε Ομοσπονδία ξεχωριστά έχοντας προγραμματίσει συναντήσεις με τους υπεύθυνους κάθε εθνικής Ομοσπονδίας πριν ανακοινώσει τις τιμωρίες.

Εκτός από την Ισπανία, οι Λιθουανία, Σερβία και Ιταλία επηρεάζονται επίσης και κινδυνεύουν με αποκλεισμό, με τις δύο τελευταίες Ομοσπονδίες να έχουν αναλάβει τη διοργάνωση των δύο εκ των τριών Προολυμπιακών Τουρνουά