Εμμονικος, συγκεντρωτικός, πειθαρχημένος, τελειομανής. Πάνω απ’ όλα, όμως, ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι ένας ιδιοφυής προπονητής που δεν φοβάται να πειραματιστεί, να εξελιχθεί, να καινοτομήσει. Αρετές για τις οποίες η Μάντσεστερ Σίτι θα πληρώσει τα επόμενα τρία χρόνια 75 εκατ. ευρώ.

Ηγετική φυσιογνωμία από τα μικράτα του, όπως τον θυμάται ο πατέρας του Βαλεντίν, πάντοτε επιδίωκε να αναλαμβάνει ευθύνες. Ως ποδοσφαιριστής έκανε σπουδαία καριέρα στην Μπαρτσελόνα στη θέση του ανασταλτικού χαφ, που θεωρείται η πλέον νευραλγική σε μια ομάδα.

Η μετεξέλιξή του σε προπονητή ήρθε σχεδόν φυσιολογικά. Μόλις η καριέρα του άρχισε να τρεμοσβήνει πήγε στη νεοσύστατη μεξικανική ομάδα Ντοράντος ντε Σιναλόα για να βρίσκεται κοντά στον Χουάνμα Λίλο, τον οποίο θαύμαζε ως προπονητή.

Ο Λίλο θυμάται πως ο Γκουαρντιόλα ξεχώριζε από τους λοιπούς παίκτες γιατί ήταν ταυτόχρονα ποδοσφαιριστής και προπονητής. Πολλές φορές, ο Πεπ βοηθούσε τον προπονητή του στο σκάουτινγκ και στην ανάλυση των αντιπάλων με μεγάλη επιτυχία.

Ανθρωπος πολυταξιδεμένος, με αγάπη για την τέχνη και το καλό ντύσιμο από τότε που φλερτάρισε τη μετέπειτα σύζυγό του Κριστίνα στο κατάστημα ρούχων, ιδιοκτησίας της οικογένειάς της, πολύγλωσσος, οξύνους και γεμάτος πάθος για το ποδόσφαιρο ο Γκουαρντιόλα διέθετε όλο το πακέτο που θα τον εκτόξευε μερικά χρόνια αργότερα στην κορυφή της προπονητικής.

Η άφιξή του το 2007 στην Μπαρτσελόνα Β’ ως προπονητή θεωρήθηκε φυσιολογική εξέλιξη για τον φιλόδοξο Καταλανό.

Εκείνη τη σεζόν η δεύτερη ομάδα της Μπάρτσα αγωνιζόταν στην τέταρτη κατηγορία και ο Πεπ κατάφερε να την ανεβάσει στην τρίτη. Ηταν ουσιαστικά ο πρώτος τίτλος στην καριέρα του ως προπονητή, για τον οποίο λέει πως «ήταν από τις μεγαλύτερες χαρές που έχω ζήσει ως άνθρωπος του αθλητισμού».

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Από το 2008 όταν ανέλαβε την πρώτη ομάδα της Μπάρτσα μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 19 τίτλους, περισσότερους από όσους έχει κατακτήσει η επόμενη ομάδα του, Μάντσεστερ Σίτι στα 135 χρόνια ιστορίας της.

Ο 45χρονος Καταλανός κατακτά έναν τίτλο κάθε 20,2 αγώνες και από τα 239 παιχνίδια που έχει καθοδηγήσει τις Μπάρτσα και Μπάγερν στα εθνικά τους πρωταθλήματα, έχει ηττηθεί μόλις 19 φορές.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Ωστόσο δεν είναι αυτά που κάνουν τον Γκουαρντιόλα ξεχωριστό, αλλά ο τρόπος που δουλεύει και σκέφτεται.

Το καλοκαίρι όταν ο Ντάγκλας Κόστα έφτασε στη Ζέμπενερστρασε ο Γκουαρντιόλα τον ρώτησε πρώτα αν είναι καλά και στη συνέχεια του είπε: «Είσαι έτοιμος να μάθεις πώς παίζεται το ποδόσφαιρο;».

Η οξύνοια προκαλεί τον σεβασμό των παικτών του, ακόμα και αυτών που τον αντιπαθούν τα μάλα όπως ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

«Είναι πολύ έξυπνος και ξέρει πώς να παίρνει το καλύτερο από κάθε παίκτη. Πρόκειται για ιδιοφυΐα» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Κόστα.

Ο Χάβι Μαρτίνεθ θυμάται πως όταν ο Γκουαρντιόλα ανέλαβε την Μπάγερν, του έδειξε 200 βίντεο για να του εξηγήσει πώς μπορεί να βελτιωθεί ως κεντρικός αμυντικός.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Αρσεναλ, ο Γάλλος Τιερί Ανρί, συνεργάστηκε δύο χρόνια με τον Γκουαρντιόλα στην Μπαρτσελόνα και έμεινε εντυπωσιασμένος από πέντε πράγματα. Από τη φιλοσοφία του για το παιχνίδι που στηρίζεται στο τρίπτυχο «πάσα, κατοχή μπάλας και θέση του ποδοσφαιριστή στον αγωνιστικό χώρο». Το αγωνιστικό του σύστημα που στηριζόταν σε μόλις δύο αμυντικούς, την πειθαρχία που απαιτούσε από τους παίκτες του, τους οποίους έβαζε να μεταφέρουν ακόμα και τις εστίες στις προπονήσεις. Την προετοιμασία για τους αγώνες που ήταν τόσο σκληρή ώστε οι παίκτες έδιναν και την τελευταία ρανίδα της ενέργειάς τους και δεν προλάβαιναν ούτε νερό να πιουν. Και, τέλος, από την προσωπική επαφή που είχε με τους παίκτες του, τους οποίους στήριζε πάντοτε ψυχολογικά.

Οι καινοτομίες που έφερε ο Γκουαρντιόλα και σήμερα αποτελούν επικρατούσα τάση είναι το «ψεύτικο» σέντερ φορ, οι τάσεις χαμαιλέοντα των ομάδων του που μπορούσαν να αλλάζουν πολύ εύκολα αγωνιστικό σύστημα ακόμα και κατά τη διάρκεια των αγώνων και, βέβαια, η τελειοποίηση του τίκι τάκα μιας ομάδας, του μέντορά του Γιόχαν Κρόιφ.

Η Μάντσεστερ Σίτι θα αποτελέσει ένα πολύ δυνατό τεστ για τον Γκουαρντιόλα, αφού ο ανταγωνισμός της Πρέμιερ Λιγκ σε σχέση με αυτούς στην Ισπανία και τη Γερμανία απέχει παρασάγγας. Θα τα καταφέρει ή το είδωλό του θα υποστεί φθορές όμοιες με αυτές του Ζοζέ Μουρίνιο στη δεύτερη θητεία του στην Τσέλσι;