Το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης συνεχίζοντας την παράδοσή του να φέρνει τους μαθητές του σε επαφή με προσωπικότητες του επιστημονικού, καλλιτεχνικού και αθλητικού χώρου, υποδέχθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2015 τον πρωταθλητή της καλαθοσφαίρισης και πολυνίκη του αθλήματος Φραγκίσκο Αλβέρτη.

Ο κ. Αλβέρτης φέροντας πολυάριθμες αποσκευές τίτλων και διακρίσεων από τη συμμετοχή του σε πανελλήνιους, Ευρωπαικούς και παγκόσμιους αγώνες και πρωταθλήματα συνιστά για τους νέους ανθρώπους εξαιρετικό πρότυπο αθλητή ,πηγή πολύτιμων γνώσεων και παράδειγμα αγωνιστικού φρονήματος.

«Οι μαθητές ωφελήθηκαν πολλαπλά από το απόσταγμα της πολύχρονης εμπειρίας του καθώς αποκόμισαν γνώσεις για τις προϋποθέσεις της ένταξης ενός νέου στο χώρο του αθλητισμού, για τις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού ενώ παραδειγματίστηκαν ως προς το φρόνημα και το ήθος» αναφέρουν οι καθηγητές του σχολείου.

Ο κ. Αλβέρτης θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος Έλληνας σουτέρ. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Γλυφάδα, κέρδισε με τον Παναθηναϊκό τα πρωταθλήματα Ελλάδος από το 1997 έως το 2009 καθώς και αρκετά από τα κύπελλα Ελλάδος στο διάστημα αυτό, κέρδισε την Ευρωλίγκα, συμμετείχε στο ελληνικό All Star Game, πέτυχε δυο Triple Crown και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2009 σε ηλικία 35 ετών.

Υπήρξε βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας,αγωνίστηκε σε Ευρωπαικά πρωταθλήματα,πήρε μέρος στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα το 1996 και της Αθήνας το 2004, όπου και αναδείχτηκε πέμπτος ολυμπιονίκης.

«Οι περγαμηνές ενός πρωταθλητή δεν οφείλονται μόνο στη γνώση των κανόνων του αθλήματος, στην κατάλληλη σωματική διάπλαση και στο χάρισμα ενός ιδιαίτερου ταλέντου, αλλά και στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας η οποία συντελείται σιγά-σιγά από τα μικρά χρόνια.

»Η εσωτερική πειθαρχία,το αίσθημα της ευγενούς άμιλλας,ο σεβασμός του συναθλητή, η αίσθηση και τήρηση του μέτρου, η οικονομία και άριστη εκμετάλλευση των δυνάμεων, ο ορθολογισμός στη διαχείριση τόσο της ήττας όσο και της νίκης,η ακάματη προσήλωση σε υψηλούς στόχους,η ισχυρή θέληση και το δημιουργικό πείσμα είναι σπουδαίες αρετές που δεν κατακτώνται από τη μια στιγμή στην άλλη» ανέφεραν καθηγητές και μαθητές του Λυκείου.