Φανταστείτε η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες να απουσίαζε από αυτούς που θα διεξαχθούν του χρόνου στο Ρίο!

Ενα εφιαλτικό σενάριο, που πάντως είναι ακόμα πολύ μακρινό για να γίνει πραγματικότητα, καθώς θα πρέπει να δείξουμε εκ νέου τάσεις αυτοχειρίας ως πολιτική και αθλητική ηγεσία και να μην εναρμονιστούμε στα θέματα ντόπινγκ σύμφωνα με όσα επιτάσσει η νομοθεσία της διεθνούς ομοσπονδίας.

Είναι αλήθεια πως δεν βρισκόμαστε στη θέση της Ρωσίας, αλλά θα πρέπει να βιαστούμε ώστε να είμαστε έτοιμοι τον Μάρτιο που λήγει η προθεσμία της WADA (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιντόπινγκ).

Το κακό με τη χώρα μας (που επανήλθε στην επικαιρότητα με το νέο κρούσμα ντόπινγκ της Πηγής Δεβετζή, από τα «κατεψυγμένα» δείγματα που επανελέγχονται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου έπειτα από χρόνια) είναι ότι εδώ και αρκετό καιρό ουσιαστικά δεν γίνονται έλεγχοι ή δεν γίνονται στον βαθμό που πρέπει, καθώς το ΕΣΚΑΝ αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη οικονομικών πόρων και οι ελεγκτές του δεν διαθέτουν τα κατάλληλα παραστατικά ώστε να αποζημιώνονται από τις ομοσπονδίες για τους ελέγχους.

Το άλλο σοβαρό θέμα είναι ότι δεν θα έπρεπε να πληρώνονται από τις ομοσπονδίες (άρα από τον… ελεγχόμενο), αλλά να έχουν ένα ξεχωριστό δικό τους μπάτζετ.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ. Μαζί με την Ελλάδα, η Γαλλία (που το καλοκαίρι φιλοξενεί την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και είναι υποψήφια για την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024), η Βραζιλία (διοργανώτρια των Αγώνων), το Βέλγιο, η Ισπανία και το Μεξικό είναι οι άλλες χώρες στις οποίες έχει δώσει επίσης προθεσμία η WADA μέχρι τις 18 Μαρτίου του 2016.

Η κυβέρνηση πάντως έχει πάρει ζεστά το θέμα και μάλιστα ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε, στην εισαγωγική του ομιλία ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη θετική εξέλιξη της προσπάθειας της χώρας να εναρμονιστεί το συντομότερο με το υφιστάμενο πλαίσιο της WADA, τονίζοντας μάλιστα ότι θεωρεί πως το σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες.

Ηδη η WADA είχε βγάλει κόκκινη κάρτα στη Ρωσία και πολύ κοντά είναι η Αργεντινή, η Βολιβία και η Ουκρανία, επειδή χρησιμοποιούν εργαστήρια αντιντόπινγκ που δεν έχουν την πιστοποίησή της, και το επόμενο γκρουπ στο οποίο στοχεύει είναι αυτές οι έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της κίτρινης κάρτας.