Τα θλιβερά και άκρως επικίνδυνα επεισόδια που έγιναν το περασμένο Σάββατο στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, δεν ήταν τα πρώτα και δεν θα είναι και τα τελευταία. Οι απορίες που δημιουργούνται κάθε φορά, από την ημέρα που εμφανίστηκε η οπαδική βία στη χώρα μας, είναι πάντα οι ίδιες και με κοινό παρονομαστή.

Πέρα από τον τρόπο και τα κριτήρια που κάθε διαιτητής, ο οποίος είναι ο «απόλυτος άρχων» όπως από καταβολής του ποδοσφαίρου χαρακτηρίζεται, καταλήγει στην απόφαση διακοπής ή ματαίωσης του αγώνα, το ποιοι και το κατά πόσον προκάλεσαν και το τι έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις, πάντα υπάρχει μια κερκόπορτα. Ενα πορτάκι, όπως είθισται να ονομάζεται, που συνδέει (ή απομονώνει) την κερκίδα με τον αγωνιστικό χώρο. Το πορτάκι της Θύρας 13, το πορτάκι της Σκεπαστής στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, το πορτάκι της Θύρας 7 στο παλιό Στάδιο Καραϊσκάκη, το πορτάκι της Θύρας 4 στην Τούμπα και πάει λέγοντας. Τα πορτάκια της Κολάσεως, με τα όσα συμβαίνουν όταν ανοίγουν και οι χούλιγκαν με τις full face κουκούλες εισβάλλουν για να καταστρέψουν τα πάντα.

Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι πως τα πορτάκια αυτά υπάρχουν λόγω της ανάγκης που δημιουργούν τα απαρχαιωμένα στην Ελλάδα γήπεδα. Στις θύρες στοιβάζονται υπεράριθμοι οπαδοί χωρίς θέση, όρθιοι και με τον κίνδυνο, σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε, να προκληθεί πανικός (σεισμός, φωτιά, τρομοκρατική ενέργεια κ.λ.π.).

Οι συγκεκριμένες πόρτες έχουν κατασκευαστεί και παραμένουν σε λειτουργία ως έξοδοι κινδύνου, είναι όμως πασιφανές πως έχουν μετατραπεί σε εισόδους κινδύνου!

Το πορτάκι της Θύρας 13 που τα τελευταία χρόνια έχει ενοποιηθεί με τη Θύρα 14 ύστερα από την αφαίρεση του κιγκλιδώματος που τις διαχώριζε παραμένει κλειδωμένο με αλυσίδα και λουκέτο, ουσιαστικά κατά παράβαση των κανόνων ασφαλείας σύμφωνα με όσα ενημέρωσε ο υπεύθυνος αγώνων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Σπύρος Βλάχος. Οι πέντε πόρτες που συνολικά υπάρχουν στο κάτω μέρος των Θυρών 13-14, θα έπρεπε να είναι ανοιχτές και χωρίς βαρύ εξοπλισμό, ώστε οι κερκίδες να εκκενωθούν γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι Πράσινοι έχουν τοποθετήσει αλυσίδα και λουκέτο, αυτές οι σιδερένιες πόρτες όμως δεν είναι ούτε στιβαρές ούτε βαριές.

Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά και μάλλον, ούτε η τελευταία, που εισβάλλουν στο χορτάρι οπαδοί κάποιας ομάδας. Ωστόσο χάρη στον νόμο Κοντονή και την αποφασιστικότητα που φαίνεται ότι δείχνει ο υφυπουργός Αθλητισμού, υπάρχει η ελπίδα οι επόμενες να έχουν μικρότερη συχνότητα και ένταση, μέχρι κάποια στιγμή να περιοριστούν και να αποτελούν εξαίρεση και όχι κανόνα.