Νίκη για το μουσείο με σκορ 4-0 πέτυχε η Μπαρτσελόνα επί της ιστορικής αντιπάλου της Ρεάλ Μαδρίτης στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, εξοργίζοντας τους socios των Μερένχες που κούνησαν λευκά μαντίλια στον Ράφα Μπενίτεθ και στον πρόεδρο του συλλόγου Φλορεντίνο Πέρεθ.

«Είναι μια ένδοξη νίκη, ειδικά για τον τρόπο που επετεύχθη. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για το πρωτάθλημα, αλλά παραμένει πάντοτε σημαντικό να νικάς σ’ αυτή την έδρα. Θα μείνει στην Ιστορία ως ένα από τα αξιομνημόνευτα παιχνίδια της Μπαρτσελόνα» δήλωσε ο προπονητής των Μπλαουγκράνα Λουίς Ενρίκε.

Δύο γκολ πέτυχε ο Λουίς Σουάρες και από ένα ο Νεϊμάρ και ο Ινιέστα. Ο τελευταίος φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού στo 32o clasico της καριέρας του στο οποίο επεφύλαξε την καλύτερή του εμφάνιση.

Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές του, οι οπαδοί της Ρεάλ τον αντάμειψαν με ένα ζεστό χειροκρότημα όταν έγινε αλλαγή, δέκα ακριβώς χρόνια αφότου είχαν ανταμείψει με τον ίδιο τρόπο τον Ροναλντίνιο στη νίκη της Μπάρτσα με 3-0.

Ο Λουίς Ενρίκε χαρακτήρισε τον Ινιέστα «μοναδικό» και «παγκόσμια κληρονομιά», ενώ είπε χαριτολογώντας πως έχει μάτια ακόμα και στην πλάτη.

Η Μπάρτσα έφτασε στη νίκη με τον Λιονέλ Μέσι να κάθεται στον πάγκο για 56 λεπτά, για πρώτη φορά σε clasico, καθώς προερχόταν από σοβαρό τραυματισμό. Ερωτηθείς ο Λουίς Ενρίκε αν θα καταφέρει να βρει θέση στον Μέσι σ’ αυτή την ομάδα, ο Ισπανός αρκέστηκε να απαντήσει σαρκαστικά: «Είναι πράγματι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Κι αν ο Λουίς Ενρίκε αστειεύεται, δεν κάνει το ίδιο ο Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος κινείται με την πλάτη στον τοίχο στα αποδυτήρια του Σαντιάγο Μπερναμπέου.

«Ή εγώ ή αυτός» φέρεται να είπε στον πρόεδρο της Ρεάλ ο Κριστιάνο Ρονάλντο για τον Μπενίτεθ μετά το clasico, όπως αποκαλύπτει η «Γκατζέτα ντέλο Σπορτ». Οι σχέσεις τού Πορτογάλου με τον Μπενίτεθ δεν ήταν ποτέ καλές και πρόσφατα είχε πει στον Πέρεθ πως «με αυτόν τον προπονητή η Ρεάλ δεν πρόκειται να κατακτήσει ούτε έναν τίτλο».

Η αποκάλυψη του τελεσίγραφου του Ρονάλντο και η επιμονή του Πέρεθ να στηρίζει τον Μπενίτεθ εντείνουν τη φημολογία πως ο Πορτογάλος διανύει την τελευταία του χρονιά στην ισπανική πρωτεύουσα. Την προηγούμενη Πέμπτη εθεάθη στη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν Νασέρ αλ Κελαϊφί, ενώ το Σαββατοκύριακο ο Λουίς φαν Γκάαλ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως ο Ρονάλντο θα επιστρέψει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια: Σοσιεδάδ – Σεβίλλη 2-0, Εσπανιόλ – Μάλαγα 2-0, Βαλένθια – Λας Πάλμας 1-1, Λα Κορούνια – Θέλτα 2-0, Χιχόν – Λεβάντε 0-3, Βιγιαρεάλ – Εϊμπαρ 1-1, Γρανάδα – Μπιλμπάο 2-0, Μπέτις – Ατλέτικο Μαδρίτης 0-1 .

Η βαθμολογία: Μπαρτσελόνα 30, Ατλέτικο 26, Ρεάλ 24.

Η τρίτη μεγαλύτερη νίκη

Η νίκη της Μπαρτσελόνα με 4-0 ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εκτός έδρας επί της Ρεάλ στο πρωτάθλημα. Εχουν προηγηθεί το εντυπωσιακό 0-5 της ομάδας που ηγείτο ο Γιόχαν Κρόιφ το 1974 και το περίφημο 2-6 με τον Πεπ Γκουαρντιόλα στον πάγκο τον Μάιο του 2009, τη σεζόν που οι Καταλανοί κατέκτησαν έξι τίτλους.