Η τουρκική δικαιοσύνη έκρινε αθώους τους εμπλεκόμενους παράγοντες της Φενέρμπαχτσε και της Μπεσίκτας για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων το 2011. Την Παρασκευή το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έλαβε τελεσίδικη απόφαση που απαλλάσσει όλους τους κατηγορούμενους με πρώτο τον ισχυρό άνδρα της «Φενέρ», Αζίζ Γιλντιρίμ, ο οποίος είχε προφυλακιστεί.

Μάλιστα, πρόκειται για απόφαση του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου της χώρας που αθώωσε τόσο ομάδες (Φενέρμπαχτσε, Μπεσίκτας και Σίβασπορ), αλλά και τους παράγοντες που φέρονταν να είχαν εμπλακεί σε παράνομες πράξεις το 2011.

Συνολικά περίπου 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πρόεδροι, υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη, ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές και μάνατζερ είχαν συλληφθεί

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων ο Γιλντιρίμ υποστήριξε την αθωότητά του λέγοντας πως έπεσε θύμα πλεκτάνης από την εγκληματική οργάνωση που ενορχήστρωσε, άλλος ισχυρός ποδοσφαιρικός παράγοντας ονόματι, Φετχουλά Γκιουλέν, ο οποίος προσπάθησε να «κλέψει» τις τύχες του συλλόγου.

Θυμίζουμε πως η Φενέρμπαχτσε τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο χρόνων τότε από την UEFA και με έναν η Μπεσικτάς, αν και τότε υπήρχαν μόνο ενδείξεις για την ενοχή τους.

Κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε βέβαια με τις περιπτώσεις ελληνικών ομάδων που εμπλέκονται στα σκάνδαλα των «δικών» μας στημένων αγώνων, δημιουργώντας απορίες για τα κριτήρια της UEFA η οποία μπήκε επίσης σε περιπέτειες μέσω του προέδρου της Μισέλ Πλατινί. Ο γάλλος παράγοντας βρίσκεται επίσης υπό έρευνα για παράνομες συναλλαγές με τον πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.

Επίσης, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τα τουρκικά ΜΜΕ, Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγουν νομικά κατά της UEFA, διεκδικώντας αποζημίωση μαμούθ (από 45 έως 135 εκατ. ευρώ έκαστη) για διαφυγόντα κέρδη και σπίλωση της δημόσιας εικόνας των συλλόγων. .