Η συνήθεια που έγινε λατρεία ξεπερνά πλέον κάθε προηγούμενο. Ο λόγος για τον 4ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης, που αν και είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ από τον προηγούμενο μήνα!
Αρχικά οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να δώσουν παράταση στις εγγραφές λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος και τελικά στις 19 Σεπτεμβρίου, όταν μπήκε αναγκαστικά φραγμός, οι συμμετοχές είχαν φθάσει τις 20.506, γεγονός που σημαίνει ότι θα δούμε σήμερα το βράδυ ένα ανθρώπινο ποτάμι να γεμίζει τους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Οι εγγραφές που ολοκληρώθηκαν σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα (18/9) κατέγραψαν αύξηση 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή διοργάνωση και 58% σε σχέση με τον 2ο Ημιμαραθώνιο το 2013!
Ετσι καταρρίφθηκε το ρεκόρ συμμετοχής στον θεσμό για άλλη μία χρονιά, παρά το γεγονός ότι λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα καθίσταται δύσκολη η μετακίνηση και η διαμονή των δρομέων από άλλες πόλεις στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίοι 2.000 συμμετέχοντες μπήκαν στον αγώνα στο παρά πέντε, εξασφαλίζοντας τις τελευταίες θέσεις που μοιράστηκαν με σειρά προτεραιότητας στο Κέντρο Εγγραφών του Περιπτέρου 10 της ΔΕΘ το διήμερο 8-9 Οκτωβρίου.

Από όλο τον κόσμο

Σε αυτόν τον αγώνα θα τρέξουν δρομείς από κάθε ήπειρο, ακόμη και από μακρινές χώρες όπως οι Μαλδίβες, η Σιγκαπούρη και η Κολομβία. Στη φετινή διοργάνωση θα εκπροσωπηθούν συνολικά 53 χώρες, ενώ οι εγγεγραμμένοι αλλοδαποί δρομείς ανέρχονται σε 466 (176 συμμετέχοντες στον Ημιμαραθώνιο και 290 στον Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ.).

Οι δρομείς που εξασφάλισαν δικαίωμα συμμετοχής την ύστατη στιγμή δεν είχαν επιπρόσθετη χρέωση για την εγγραφή τους και παρέλαβαν όλο τον προβλεπόμενο εξοπλισμό, εκτός από το μπλουζάκι της διοργάνωσης.

Η Οργανωτική και η Τεχνική Επιτροπή της διοργάνωσης και οι 1.100 εθελοντές της αποτελούν εγγύηση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς – υποστηρικτές της, καθώς επίσης και τα ιδρύματα κοινωνικής προσφοράς και τους χορηγούς της, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των οποίων προέκυψε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ο 4ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ Τρίτων σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και της AIMS και είναι ενταγμένος στο ελληνικό και το διεθνές καλαντάρι του ΣΕΓΑΣ, της AIMS και της ΕΑΑ. Παράλληλα υποστηρίζεται από πλήθος θεσμικών φορέων και όχι μόνο.

Το πόσο ενδιαφέρον δείχνει ο κόσμος για τη συγκεκριμένη διοργάνωση φαίνεται και από τη λάμψη πολλών ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών που θα δώσουν το «παρών» στον 4ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης.
Δεν είναι τυχαίο ότι από το Περίπτερο του Ημιμαραθωνίου πέρασαν και πολλοί σημαντικοί εκπρόσωποι του ελληνικού αθλητισμού, που δήλωσαν συμμετοχή και έκλεισαν θέση στην εκκίνηση είτε του Ημιμαραθωνίου των 21,1 χλμ. είτε του Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ.

Η ολυμπιονίκης του στίβου και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ημιμαραθωνίου Βούλα Πατουλίδου, η ολυμπιονίκης της τοξοβολίαςΦωτεινή Βαβάτση, η ολυμπιονίκης του μπάσκετΠόλυ Σαρέγκου, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κωπηλασίαςΓιάννης Κουρκουρίκης, η παλιά πρωταθλήτρια του στίβου και πρώην γενική γραμματέας ΑθλητισμούΚούλα Γιαννακίδου και ο κάτοχος του πανελλήνιου τίτλου στα 400 μ. Μιχάλης Δαρδανελιώτης φρόντισαν να δηλώσουν συμμετοχή στη μεγάλη αθλητική γιορτή της πόλης, επισκεπτόμενοι το περίπτερο του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου στην 80ή ΔΕΘ, όπου τους καλωσόρισε ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσηςΔρόσος Χριστόπουλος.

Επιπλέον, η διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης,δρ Κυριακή Ουδατζή, αποκάλυψε ότι αρκετοί ακόμη λαμπροί εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, όπως ο ολυμπιονίκης του τάε κβον ντοΑλέξανδρος Νικολαΐδης, ο ολυμπιονίκης της ενόργανηςΒασίλης Τσολακίδηςκαι οι ολυμπιονίκες του στίβουΑναστασία ΚελεσίδουκαιΠόπη Ουζούνη θα είναι επίσης παρόντες στην εκκίνηση του αγώνα με την ομάδα δρομέων του Ολυμπιακού Μουσείου.

Δυναμικό «παρών»

Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που είχε απευθύνει η Βούλα Πατουλίδου λίγο πριν από το κλείσιμο των εγγραφών: «Μένουν ελάχιστες ημέρες για να προλάβουν να δηλώσουν συμμετοχή όσοι δεν το έκαναν. Προλάβετε να εγγραφείτε, για να μην… κλαίτε μετά! Είναι μια εξαιρετικά μεγάλη γιορτή, την οποία ο κόσμος περιμένει με την ίδια ανυπομονησία όπως και τις καλοκαιρινές διακοπές! Ολοι, είτε περπατάμε, είτε τρέχουμε, είτε απλώς αγκαλιαζόμαστε και βοηθάμε ο ένας τον άλλο, για να χαρούμε μία Θεσσαλονίκη αλλιώτικη στις 10 Οκτωβρίου» τόνισε χαρακτηριστικά η χρυσή ολυμπιονίκης της ΒαρκελώνηςΒούλα Πατουλίδου, η οποία φέρει από φέτος τον τίτλο της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής.
Η 5η ολυμπιονίκης της Αθήνας στην τοξοβολίαΦωτεινή Βαβάτση μίλησε για τις τεχνικές καινοτομίες που υπόσχονται να κάνουν τη φετινή διοργάνωση ακόμα καλύτερη:«Είναι η τρίτη φορά που θα τρέξω στον Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο και είμαι πολύ περίεργη να δω πώς θα είναι η καινούργια διαδρομή. Από φέτος τα 21,1 χιλιόμετρα του Ημιμαραθωνίου θα γίνουν σε δύο στροφές και νομίζω ότι έτσι ο αγώνας θα αποτελέσει ομορφότερη εμπειρία για όλους μας. Μαθαίνω ότι ο κόσμος δηλώνει μαζικά συμμετοχή σ’ αυτό το ξεχωριστό γεγονός, που είναι ένας από τους πρώτους νυχτερινούς αγώνες δρόμου στην Ευρώπη».

Το «παρών» θα δώσει και φέτος ο γηραιότερος δρομέας της διαδρομής, ο Φώτης Πετρίδης, ο οποίος στα 94 του χρόνια συνεχίζει ακμαίος να δίνει τον δικό του ρυθμό σ’ αυτήν την τόσο σημαντική διοργάνωση.

Ωρα εκκίνησης του Ημιμαραθωνίου της Θεσσαλονίκης στις 18.45, με τη δύση του ηλίου, ενώ αρκετά αργότερα ξεκινά ο αγώνας του δυναμικού βαδίσματος των 5.000 μέτρων.