Οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας, στέλνουν μήνυμα κατά της ξενοφοβίας και της βίας, με επικεφαλής τον αρχηγό Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ. Η πρωταθλήτρια κόσμου, καταγγέλλει τις ξενοφοβικές επιθέσεις εναντίον των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα, και κάνει έκκληση να τους προσφερθεί βοήθεια.

«Κατά της βίας και της ξενοφοβίας» αναγράφεται στα πλακάτ που κρατούν ο Σβαϊνστάιγκερ, ο Ζερόμ Μπόατενγκ, ο Ιλκάι Γκουντογκάν, ο Μεσούτ Εζίλ και Τόνι Κρόος, στο βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (www.dfb.de).

«Ανησυχούμε, προφανώς, από την κατάσταση αυτή κι είναι σημαντικό να δώσουμε το παράδειγμα εμείς» είπε από την πλευρά του ο τιμ μάνατζερ της ομάδας και σκόρερ του «χρυσού γκολ» στο Euro 96 κόντρα στην Τσεχία, Όλιβερ Μπίρχοφ.

Ο Τόνι Κρόος δήλωσε ότι η ομάδα αισθάνεται πως «έχει καθήκον να κάνει κάτι ενάντια στη βία και την ξενοφοβία». Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η Γερμανία, μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, πρέπει να παράσχει βοήθεια στους πρόσφυγες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Τόμας Μίλερ, που σημείωσε ότι «πρωταρχικό καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους». Η Γερμανία αναμένει φέτος 800.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, αριθμός που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρίακαι ακολουθούν εκείνοι από την Ερυθραία, το Αφγανιστάν, το Κόσοβο και τη Σερβία.