Τον Αντρέι Κιριλένκο ανέδειξαν νέο πρόεδρο της ρωσικής ομοσπονδίας -ομόφωνα- τα 215 μέλη που έλαβαν μέρος στις αρχαιρεσίες από τα 220 συνολικά που απαριθμεί η RFB. «Για βαθιά κρίση εμπιστοσύνης» μίλησε -αμέσως μετά την εκλογή του- ο Κιριλένκο.

«Εχω τον τρόπο να συγκεντρώσω όλες τις μπασκετικές δυνάμεις της χώρας. Πρέπει να κάνουμε σοβαρές αλλαγές στη διοίκηση του αθλήματός μας. Είμαι σίγουρος πως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά και να βάλουμε τέλος σε αυτό την κρίση. Θέλω να υπάρχει τουλάχιστον ένας σε κάθε οικογένεια στη χώρα μας που αγαπά να βλέπει ή να παίζει μπάσκετ,» δήλωσε ο Αντρέι Κιριλένκο με την ιδιότητα του ισχυρού άνδρα του ρωσικού μπάσκετ πλέον.

Τον προηγούμενο μήνα, η ανάμιξη της κυβέρνησης στα της ρωσικής ομοσπονδίας και η νοθεία στις προηγούμενες εκλογές είχε ως αποτέλεσμα την ποινή απαγόρευσης από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIBA) των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων μπάσκετ της χώρας σε διεθνείς διοργανώσεις.

Στη συνεδρίαση της FIBA στο Τόκυο, η FIBA αποφάσισε την άρση του αποκλεισμού των εθνικών ομάδων μπάσκετ της Ρωσίας από τις διεθνείς διοργανώσεις, με την εθνική ανδρών των Ρώσων να μετρά αντίστροφα για το επικείμενο Ευρωμπάσκετ (5-20/9).

Μετά από μία λαμπρή καριέρα στην εθνική Ρωσίας, το ΝΒΑ και την Ευρώπη, ο Κιριλένκο αποχαιρέτησε τα παρκέ ως τροπαιούχους της VTB League με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας -υπό την τεχνική καθοδήγηση του Έλληνα προπονητή Δημήτρη Ιτούδη- αλλά και τη συμμετοχή στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας στη Μαδρίτη.

Τότε, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας είχε δηλώσει πως το καλοκαίρι θα αποφάσιζε αν θα ανανέωνε στην ΤΣΣΚΑ, θα επέστρεφε ν’ αγωνιστεί στο ΝΒΑ ή θα έβαζε τελεία στην καριέρα του. Τελικά, στις 23 Ιουνίου επέλεξε να αποσυρθεί από τη δράση, απόφαση που ανακοίνωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «sport-express.ru».

Ως παίκτης στο ΝΒΑ, ο Αντρέι Κιριλένκο σε 797 αγώνες κανονικής περιόδου (546 συμμετοχές στη βασική πεντάδα) είχε 11,8 πόντους (51% στα δίποντα, 31% στα τρίποντα, 75,4% στις βολές), 5,5 ριμπάουντ, 2,7 ασίστ, 1,4 κλεψίματα και 1,8 κοψίματα σε 30 λεπτά συμμετοχής μέσο όρο.

Φόρεσε τις φανέλες των Γιούτα Τζαζ (για 10 σεζόν), των Μινεσότα Τίμπεργουλβς (για 64 αγώνες) και των Μπρούκλιν Νετς την τελευταία διετία, πριν ολοκληρώσει την καριέρα του στη Μόσχα.