Αφετηρία στις 15 Οκτωβρίου και τερματισμός στις 13, 15 Μαΐου στο Βερολίνο. Ωστόσο το φίλαθλο κοινό πάντα το θέλγουν ιστορίες μεταγραφών, οι κόντρες μεταξύ ομάδων για κάθε παίκτη που βαπτίζεται «μήλον της Εριδος», κάνοντας όνειρα τίτλων και θριάμβων με ασκήσεις επί χάρτου!

Στα χαρτιά, λοιπόν, οι ομάδες των κουμπάρων της Σερβίας και της Κωνσταντινούπολης πια είναι εκείνες που μοιάζουν πιο ενισχυμένες, προχωρώντας σε μεγάλο αριθμό αλλαγών. Ανάλογη δραστηριότητα στο μεταγραφικό παζλ είχε η Μπαρτσελόνα προσθέτοντας πολλά κομμάτια, ενώ και η Μακάμπι Τελ Αβίβ κινήθηκε δυναμικά. Δεν έμειναν όμως πίσω οι δύο ελληνικές ομάδες, κάνοντας μεταγραφές που θυμίζουν παλιές καλές (οικονομικά) εποχές, με τον Παναθηναϊκό να φέρνει τρεις NBAers και τον Ολυμπιακό να αποκτά παίκτες από το πρώτο ράφι της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι πρωταθλητές Ελλάδας είναι εκείνοι που «έχασαν» τις πιο σημαντικές κόντρες του καλοκαιριού. Ηθελαν να κρατήσουν τον πολύτιμο (και προαλειφόμενο για επόμενο ηγέτη τους) Κώστα Σλούκα και τον εξίσου σημαντικό για το παιχνίδι τους Μπράιαντ Ντάνστον, όμως για διαφορετικούς λόγους δεν μπορούσαν να συναγωνιστούν τη Φενέρμπαχτσε και την Εφες, αντίστοιχα. Η ομάδα του Ιβκοβιτς πλειοδότησε σε ακόμα μία περίπτωση, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό αυτήν τη φορά. Με αστραπιαίες κινήσεις άρπαξε τον Αλεξ Τάιους, στο πρόσωπο του οποίου ο Τζόρτζεβιτς έβλεπε το ιδανικό ταίρι τού Ραντούλιτσα προτού υποχρεωθεί (μετά το ναυάγιο και της υπόθεσης Λάσμε) στον Κούζμιτς.

Η επόμενη και τελευταία μεταγραφή – σίριαλ ήταν του νεαρού Μιλουτίνοφ, τον οποίο διεκδίκησαν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, με τους Ερυθρόλευκους τελικά να αποσπούν την υπογραφή του Σέρβου παρά το θεωρητικό προβάδισμα των Πρασίνων λόγω της συνύπαρξής του με τον προπονητή του ΠΑΟ στην Εθνική Σερβίας.

Οι υποθέσεις Καλάθη (Παναθηναϊκός), Σβεντ (Χίμκι), Φρίλαντ (ΤΣΣΚΑ), Χάκετ, Πάτρικ Γιανγκ (Ολυμπιακός), Σέιν Λαουάλ, Αρόγιο (Μπαρτσελόνα), Αντιτς, Ντατόμε (Φενέρ), Μπράουν (Εφες), Ροτσέστι, Εμπάκουε (Μακάμπι) και Μέλι (Μπάμπεργκ) δεν πρόσφεραν ίντριγκα.

Τον Ατλαντικό πέρασαν τρεις παίκτες για χάρη της Φενέρμπαχτσε: Ντατόμε, Αντιτς και Ούντο. Ακόμη ο Ομπράντοβιτς πήρε τον Σλούκα, τον θαυματουργό Μπόμπι Ντίξον που οδήγησε την Καρσίγιακα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, τον Μπαρίς Ερσέκ και αναζητεί έναν σμολ-φόργουορντ.

Την πιο ουσιαστική κίνηση μοιάζει να έκανε η ΤΣΣΚΑ. Η ομάδα του Ιτούδη δεν θα έχει τους Ουίμς (Φίνιξ Σανς), Κάουν, Κιριλένκο (ιδιωτεύουν) και Μαρκοϊσβίλι, αλλά απέκτησε τον αποτελεσματικό σέντερ Τζόελ Φρίλαντ από το Πόρτλαντ (2012-15: 3,2 π., 3,4 ρ.) που θα έβρισκε ομάδα στο ΝΒΑ αλλά πείστηκε από τα ρούβλια της ΤΣΣΚΑ, η οποία πήρε και τον Χίγκινς (Γκαζιαντέπ) με τους Ρώσους Κουρμανόφ, Κουλάγκιν.

ΡΟΥΒΛΙΑ Τα ρούβλια δελέασαν και τον Σβεντ, ο οποίος ύστερα από τρία χρόνια στο ΝΒΑ (Τίμπεργουλβς, Ρόκετς, Νικς με 7,4 π., 2,5 ασ., 2 ριμπ.) προτίμησε για τα επόμενα τρία χρόνια τα 10,2 εκατ. της Χίμκι. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε ο Βραζιλιάνος Βιτόρ Φαβεράνι (Σέλτικς) που θα παίζει μπάσκετ στη Μακάμπι, η οποία έκανε σημαντικές προσθήκες. Πριν το καταλάβει κανείς πήρε τον πρώτο σκόρερ της Euroleague, τον Τέιλορ Ροτσέστι. Ακόμη επανέφερε στο Τελ Αβίβ τον Φάρμαρ δημιουργώντας φονικό δίδυμο στην περιφέρεια και πρόσθεσε για παρτενέρ του Φαβεράνι τον πολύ δυναμικό και άξιο προσοχής Τρέβορ Εμπάκουε.

Εξίσου εντυπωσιακή ενίσχυση, χωρίς παίκτη από το ΝΒΑ, πραγματοποίησε η Εφες που πήρε πέντε σπουδαίους ξένους! Ντάνστον, Γκρέιντζερ (Μάλαγα), Μπράουν (Κουμπάν), Ντίμπλερ, Τάιους δημιουργούν μια αθλητική και αποτελεσματική πεντάδα που μαζί με τους Σάριτς, Ερτέλ, Κρστιτς, Οσμάν, Μπατούκ, Μπαλμπάι, Κορκμάζ αποτελούν ομάδα για μεγάλα πράγματα.

ΑΘΗΝΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το γκρουπ των NBAers που ήρθαν στα μέρη μα ς συμπληρώνουν οι Ραντούλιτσα, Κούζμιτς που μαζί με τον Καλάθη πέρασαν τον Ατλαντικό για να παίξουν στο ΟΑΚΑ. Οι Πράσινοι, με νέο προπονητή τον Τζόρτζεβιτς, πήραν έναν ακόμη Σέρβο, τον Σάσα Πάβλοβιτς, που ήρθε στην Αθήνα από το Βελιγράδι (Παρτίζαν) αλλά έχει σαφώς μεγαλύτερη καριέρα στο ΝΒΑ από ό,τι έχουν συνολικά να παρουσιάσουν οι τρεις συμπαίκτες του. Ο Ολυμπιακός έκανε κινήσεις στρατηγικής σημασίας, στην προσπάθειά του να καλύψει την απώλεια των Σλούκα, Ντάνστον απέκτησε τον Χάκετ και τον Πάτρικ Γιανγκ, αντικατέστησε τον Ντάρντεν με τον πρωταθλητή Τουρκίας Στρόμπερι και πρόσθεσε τον έμπειρο Αθηναίου με τους ταλαντούχους Τολιόπουλο, Μιλουτίνοφ.

Κατά τα άλλα, ενδιαφέρον έχουν οι μετακινήσεις του Ζήση στην Μπάμπεργκ, του Χέντριξ στη Μάλαγα και οι επιστροφές των Μπαρτζώκα (Κουμπάν), Ρέπεσα (Μιλάνο).

Οι Μπλαουγκράνα

Αλλαγές έκανε και η Μπαρτσελόνα, που απέκτησε τον δικό μας Στράτο Περπέρογλου, τον «δικό» μας Αλέξανδρο Βεζένκοφ, τον Σάμιουελς (Μιλάνο), τον εξαιρετικό Σέιν Λαουάλ (πρωταθλητής Ιταλίας με τη Σάσαρι), τον έμπειρο σκόρερ Κάρλος Αρόγιο και τους Ρίμπας (Βαλένθια) Ντιανέ (Φουενλαμπράδα), Κούρουκς (Ρίγα).