Ολυμπιακοί Αγώνες! Το όνειρο κάθε αθλητή. Η συμμετοχή και μόνο είναι μία σημαντική στιγμή. Αν έρθει η διάκριση, η ολυμπιακή δόξα ακολουθεί τον αθλητή σε όλη του τη ζωή.

Η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει να παρουσιάσει αθλητές που δεν ήταν μόνο πρωταγωνιστές, αλλά είχαν και διαρκή παρουσία.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Σπύρος Γιαννιώτης πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν και παράλληλα εξασφάλισε για πέμπτη φορά τη συμμετοχή του στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Ο 35χρονος κολυμβητής ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και θα γίνει μέλος ενός κλαμπ αθλητών που είχαν την τύχη να χαρούν πολλές φορές αυτή τη γιορτή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τις περισσότερες συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (έξι) έχουν ο ιστιοπλόος Τάσος Μπουντούρης και η Αγη Κασούμη, πρωταθλήτρια της σκοποβολής, με λαμπρή καριέρα 35 χρόνων. Ο Μπουντούρης μάλιστα κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία σκαφών Σόλινγκ το 1980 στη Μόσχα.

Στη δεύτερη ομάδα των αθλητών που έχουν από πέντε συμμετοχές κυριαρχεί το νερό! Εξαίρεση αποτελούν δύο αθλητές της σκοποβολής, ο Αλέξανδρος Θεοφυλάκης και ο Ιωάννης Θεοφυλάκης, δύο αδέλφια με συνεχόμενη παρουσία στις πρώτες πέντε διοργανώσεις (1896, 1908, 1912, 1920, 1924). Ο Αλέξανδρος Θεοφυλάκης κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια στη Μεσοολυμπιάδα του 1906 και στους Αγώνες στην Αμβέρσα το 1920. Στην ίδια διοργάνωση (Αμβέρσα) πήρε ασημένιο μετάλλιο και ο Ιωάννης Θεοφυλάκης. Πέντε συμμετοχές έχουν επίσης τρεις ιστιοπλόοι. Ο Νίκος Κακλαμανάκης που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Μιστράλ το 1996 στην Ατλάντα και ασημένιο το 2004 στην Αθήνα. Επίσης, ο Αμίλιος Παπαθανασίου και ο Ανδρέας Κοσματόπουλος.

Το κλαμπ των αθλητών με πέντε συμμετοχές κλείνουν δύο σπουδαίοι πολίστες: ο Γιώργος Μαυρωτάς που τώρα είναι και βουλευτής με Το Ποτάμι και ο Γιώργος Αφρουδάκης. Ο Μαυρωτάς αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Λος Αντζελες το 1984 και τελευταία στο Σίδνεϊ το 2000. Η πρώτη συμμετοχή του Αφρουδάκη ήταν το 1996 στην Ατλάντα, ενώ ήταν μέλος της ομάδας που αγωνίστηκε και στο Λονδίνο το 2012.