Με επιστολή που έφτασε την Τετάρτη γραφεία της ρωσικής ομοσπονδίας μπάσκετ και η οποία φέρει την υπογραφή του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Οράσιο Μουρατόρε, γνωστοποιείται ότι όλες οι Εθνικές Ομάδες μπάσκετ της χώρας αποκλείονται από κάθε διοργάνωση, με την απόφαση να έχει άμεση ισχύ.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι Εθνικές που έχουν υποχρεώσεις σε διοργανώσεις της FIBA, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως και η Εθνική Νεανίδων της Ρωσίας, που την Παρασκευή «μπαίνει στην μάχη» του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Σλοβενίας.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, sport-express.ru, αιτία του άμεσου αποκλεισμού αποτελεί το σκάνδαλο που προέκυψε τη χρονιά που ολοκληρώθηκε και σχετιζόταν με την κατηγορία της νοθείας στις τελευταίες εκλογές της ομοσπονδίας.

Η καταγγελία είχε γίνει από την ομοσπονδία του Περμ, ενώ δικαστήριο της Μόσχας είχε δικαιώσει τις κατηγορίες.

Βέβαια, η επιστολή καταλήγει με την πρόσκληση της FIBA στη ρωσική ομοσπονδία, προκειμένου να παραβρεθεί στο συμβούλιο της στις 8-9/8 στο Τόκιο, προκειμένου η Ρωσία να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση.

Σε περίπτωση που οι θέσεις της ρωσικής ομοσπονδίας είναι ικανοποιητικές, τότε θα αρθεί ο αποκλεισμός των Εθνικών Ομάδων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ανδρών της Ρωσίας προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στο Eurobasket 2015 (5-20/9).