Τέτοιες μέρες ήταν, 33 χρόνια πριν, όταν ο Πάολο Ρόσι είχε ήδη «σκοτώσει» με τρία γκολ τη σαγηνευτική Βραζιλία (ταυτόχρονα και το ίδιο το ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τον ιστορικό της εποχής), εισερχόμενος σε διαδικασία να πράξει τα δέοντα απέναντι στην Πολωνία και στη Δυτική Γερμανία. Δεν ήταν να παίξει στο Μουντιάλ της Ισπανίας, η εμπλοκή του σε σκάνδαλο στημένων αγώνων, το αποκαλούμενο ως «Totonero», τον καθιστούσε μαύρο πρόβατο στις συνειδήσεις των Τιφόζι, ωστόσο το τρελό όνειρο του ομοσπονδιακού τεχνικού Εντσο Μπεαρζότ επαληθεύτηκε. Ο ταχυπόδαρος επιθετικός που έπαιξε την καλύτερη μπάλα της επαγγελματικής πορείας του με την άσημη Βιτσέντζα, έκρινε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η αυτοβιογραφία

Ο γεννημένος στο Πράτο Ρόσι, επιθετικός με καλούτσικη καριέρα αλλά ουδέποτε κάτι το ξεχωριστό, σήκωσε στις πλάτες του το ιταλικό έθνος. «Εκανα τη Βραζιλία να κλάψει» ήταν ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του με αφορμή το θρίαμβο (3-2) των Ατζούρι επί της Σελεσάο χάρη σε τρία δικά του τέρματα. Κανείς δεν θυμάται ότι σκοράρισε επίσης τα δύο τέρματα της Ιταλίας στον ημιτελικό με την Πολωνία, αλλά και το πρώτο εκ των τριών στο νικηφόρο 3-1 επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό.

Η πραγματικότητα

Οι ιστορίες αυτές γράφονται μία φορά και συνήθως δεν επαναλαμβάνονται. Συνιστούν την επιβεβαίωση στον κανόνα που θυμίζει ότι τις ιστορικές επιτυχίες υπογράφουν οι μεγάλοι ηγέτες. Την ώρα που η οργή των Αργεντινών ξεχειλίζει κατά του περιορισμένου Ιγκουαΐν επειδή δεν έγινε Ρόσι (χάνοντας την ευκαιρία του τελικού στο 91′ και το πρώτο πέναλτι στη σχετική διαδικασία που έκρινε τον τίτλο στο Κόπα Αμέρικα), η πραγματικότητα καταγράφει ότι ο διαφημιζόμενος ως στρατηγός της Αργεντινής Λιονέλ Μέσι πέτυχε μόλις ένα γκολ στο Κόπα Αμέρικα και αυτό με πέναλτι.

Ο ανεπαρκής

Οπως στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, έτσι και στη διοργάνωση της Χιλής, ο «ανεπαρκής διάδοχος του Ντιέγκο» απέτυχε να σηκώσει το βάρος της ευθύνης και να κάνει τη διαφορά που η Αλμπισελέστε απολάμβανε τις εποχές του ασύγκριτου Μαραντόνα. Τα όμορφα γκολ, οι +100 συμμετοχές, η αναγνώριση ως πολυτιμότερου παίκτη στα ματς των ομίλων είναι επί της ουσίας ανούσια επιτεύγματα απέναντι στο βάρος της πραγματικής (λαϊκής) απαίτησης για την κατάκτηση τροπαίων τα οποία θα φέρουν τη σφραγίδα του. Ο Μέσι θα είναι ο διαχρονικός θεός της Μπαρτσελόνα, όμως απέχει σημαντικά από το να μνημονεύεται ως το Χρυσό Παιδί της Αργεντινής. Ενας ήταν και παραμένει ο Pibe De Oro και τα έργα του σαφώς πιο ξακουστά.

ΑΕΚ

Προετοιμασίαμε άρωμαΑ’ Εθνικής. Υστερα από τρία χρόνια η ποδοσφαιρική Ενωση εκκινεί ξανά, με στόχο να πρωταγωνιστήσει στη μεγαλύτερη τη τάξει ποδοσφαιρική κατηγορία, με τον Τραϊανό Δέλλα να δηλώνει ότι «ο στόχος μας είναι η κορυφή». Στο προπονητικό κέντρο των Σπάτων έδωσαν το «παρών» όλα τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας πλην του Ρόναλντ Βάργκας. Την παράσταση έκλεψε ο Τζιμπούρ,ο οποίος επέστρεψε φορώντας κόκκινα παπούτσια!