Υπάρχει και μια παράλληλη Ελλάδα από την Ελλάδα των προβλημάτων, των μπλοκαρισμένων ΑΤΜ, των δημοψηφισμάτων του Ναι και του Oχι. Υπάρχει η Ελλάδα των επιτυχιών στους αθλητικούς στίβους, η Ελλάδα που μας κάνει να αισιοδοξούμε. Ο άλτης μας Κώστας Φιλιππίδης πέταξε κοντά στα έξι μέτρα, η Νικόλ Κυριακοπούλου κοντά στα πέντε και η εθνική εφήβων του μπάσκετ τερμάτισε στην 4η θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Κάποια χαμόγελα μπροστά στην γενική κατήφεια.

ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛ. «We’ll always have Paris». Η ατάκα του Ρικ (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) προς την Ιλσα (Ινγκριντ Μπέργκμαν) στην «Καζαμπλάνκα» έχει αφήσει εποχή. Ουσιαστικά της θυμίζει ότι θα έχουν για πάντα τις αναμνήσεις τους από το Παρίσι, ό,τι κι αν συμβεί στο μέλλον, καθώς οι δρόμοι τους φαινόταν να χωρίζουν.

Αυτή είναι πλέον η ατάκα που θα μπορεί να πει ο Κώστας Φιλιππίδης στη Νικόλ Κυριακοπούλου. Γιατί πολύ απλά ό,τι και να κάνουν από εδώ και πέρα στις καριέρες τους και οι δύο, «θα έχουν πάντα το Παρίσι». Στην Πόλη του Φωτός έλαμψαν τα δικά τους άστρα. Ο Φιλιππίδης νίκησε για 4η φορά τον κορυφαίο επικοντιστή του κόσμου Ρενο Λαβιλενί αφού πέρασε τα 5,91 μ. και η Νικόλ Κυριακοπούλου περνώντας τα 4,83 μ. πέτυχε την κορυφαία επίδοση εφέτος στον κόσμο και είναι έτοιμη για ακόμα μεγαλύτερες πτήσεις.

Κοντά στους άλτες μας και ο Κώστας Δουβαλίδης (που με 13»34 ισοφάρισε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ στα 110 μέτρα με εμπόδια), αλλά και ο Αντώνης Μάστορας στο ύψος, που πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ. Η μεγάλη νίκη την Παρασκευή στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Ηράκλειο (70-59 την Ισπανία) έβαλε την εθνική ομάδα U19 για τέταρτη φορά, στις ισάριθμες συμμετοχές της στη διοργάνωση, στους αγώνες των μεταλλίων, όμως η Εθνική των ΗΠΑ στον ημιτελικό του Σαββάτου (76-82) ήταν εμπόδιο που δεν μπορούσαν οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου να περάσουν, ενώ χθες στον μικρό τελικό η χρυσή γενιά των Τούρκων έβγαλε περισσότερη ενέργεια και εκμεταλλευόμενη τον (νέο) τραυματισμό του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου νίκησε με 80-71 και κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της διοργάνωσης.

Το Σάββατο στον ημιτελικό, ο εκπληκτικός Τζάλεν Μπράνσον (30 π.) ήταν ασταμάτητος και δεν επέτρεψε στην εθνική ομάδα, που είχε ξανά πρωταγωνιστές τους Ντόρσεϊ (23 π.), Χαραλαμπόπουλος (21 π.), να κάνει την υπέρβαση και μετά το 1995 και το 2009 να προκριθεί στον τελικό.

Χθες οι Τούρκοι ήταν καλύτεροι, ο Χαραλαμπόπουλος τραυματίστηκε (αγωνίστηκε μόλις 9 λεπτά) και φυσιολογικά ήρθε η ήττα και οδήγησε την Τουρκία στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου.

– Για την Ιστορία: το τρόπαιο κατέκτησαν οι ΗΠΑ με 79-71 στην παράταση από την Κροατία.