Ελληνες και υγρό στοιχείο σε αρμονία. Δεν είναι μόνο οι (όποιες) επιτυχίες των κολυμβητών ή των εθνικών ομάδων πόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη και σε αθλήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στα λεγόμενα ολυμπιακά, υπάρχουν διακρίσεις.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξήχθη στο Βελιγράδι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ελεύθερων καταδύσεων, μια διοργάνωση που τη συναντάμε ανά διετία. Εκεί, υπήρξαν διακρίσεις με κορυφαία αυτή του Γιώργου Παναγιωτάκη, ο οποίος έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στη δυναμική άπνοια, καθώς κολύμπησε 280 μέτρα με μια αναπνοή. Και παράλληλα αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 257 μέτρα, ενώ η Χριστίνα Μιχαλοπούλου βγήκε πέμπτη στον τελικό της δυναμικής άπνοιας, κάνοντας μακροβούτι 192 μέτρων με μια αναπνοή.

Τι είναι, ωστόσο, αυτά τα εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό αγωνίσματα; Η στατική άπνοια είναι το πόσο κρατάς την αναπνοή σου ακίνητος στο νερό. Η δυναμική άπνοια, μακροβούτι σε πισίνα (50άρα στο Βελιγράδι) και με πέδιλο στον αθλητή. Εχουμε και τη δυναμική άπνοια χωρίς πέδιλο. Μάλιστα, οι αθλητές βάζουν βαράκια στον λαιμό, προκειμένου να έχουν αρνητική πλευστότητα και να αντιμετωπίζουν την άνωση. Μετείχαν έξι έλληνες σε σύνολο 122 αθλητών από 34 χώρες. Από ορισμένους το συγκεκριμένο άθλημα (γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί στα ολυμπιακά, αλλά μάλλον έχουμε δρόμο ακόμη) θεωρείται ακραίο και επικίνδυνο, διότι ενώ τηρούνται κανόνες ασφαλείας έχουμε και λιποθυμίες. «Απαιτείται καλή προετοιμασία, φυσική και πνευματική. Πρέπει να διαχειριζόμαστε το άγχος μας. Κάνω καθημερινή προπόνηση, έξι φορές την εβδομάδα» τονίζει ο Γιώργος Παναγιωτάκης και ευελπιστεί το άθλημα που υπηρετεί να γίνει περισσότερο γνωστό. Γιατί όχι; Αλλωστε, όχι μόνο ανεβάζει την αδρεναλίνη, αλλά κρίνεται και ιδιαίτερα συναρπαστικό.