Από τις 11 Ιουνίου που άρχισαν οι αγώνες στο πολύπαθο από τη χούντα του Πινοτσέτ Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγο η Χιλή ζει ημέρες που θυμίζουν έντονα Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ του 1987.

Η στέρηση που νιώθουν οι Χιλιανοί από τη μόνιμα αποτυχημένη προσπάθεια της ομάδας τους να κατακτήσει το τρόπαιο στα 99 χρόνια τέλεσης της αρχαιότερης διεθνούς ποδοσφαιρικής διοργάνωσης έχει δημιουργήσει ένα κλίμα μεγάλων προσδοκιών για την τελική κατάληξη αυτών των αγώνων. Η έως τώρα πορεία των Χιλιανών στο Κόπα Αμέρικα, όπου έφθασαν με σχετική άνεση στον τελικό για πρώτη φορά ύστερα από 28 χρόνια, δικαιώνει προς το παρόν την πρωτοβουλία τους να αναλάβουν τη διοργάνωση μετά την άρνηση της Βραζιλίας τον Μάιο του 2012.

Στον τελικό, ωστόσο, απέναντί τους δεν θα έχουν έναν οποιονδήποτε αντίπαλο.

Η Αργεντινή είναι ένα πληγωμένο θηρίο από την ήττα της από τη Γερμανία πριν από 356 ημέρες στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στα 28 του χρόνια ο Μέσι έχει κατακτήσει τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο αλλά τίποτε με την Εθνική Αργεντινής, η οποία την τελευταία φορά που σήκωσε ένα βαρύτιμο τρόπαιο ήταν το 1993 (Κόπα Αμέρικα).

Στα γήπεδα της Χιλής βλέπουμε τη μετάλλαξη του σκόρερ Μέσι σε ηγέτη Μαραντόνα στην προσπάθειά του να φθάσει επιτέλους στην πηγή. Από τα 10 γκολ που έχει πετύχει η Αργεντινή ο άσος της Μπαρτσελόνα έχει πετύχει μόλις ένα και αυτό με πέναλτι, ενώ έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που σκόραρε σε ανοιχτό παιχνίδι, σε επίσημη αναμέτρηση. Και όμως, ο Μέσι έχει αναδειχθεί κορυφαίος παίκτης στα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια που έδωσε η Αλμπισελέστε στο Κόπα Αμέρικα. Μπορεί την πρώτη, στο ματς με την Παραγουάη, να μην αποδέχθηκε το βραβείο, φοβούμενος πιθανόν την κριτική που θα του ασκούνταν, όπως συνέβη μετά την ανάδειξή του σε καλύτερο παίκτη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν συνέβη όμως στα ματς που ακολούθησαν με Ουρουγουάη, Κολομβία και (ξανά) με Παραγουάη. Στο τελευταίο παιχνίδι βαθμολογήθηκε με 9,5 με άριστα το 10, χωρίς να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Τι έκανε; Τρεις ασίστ ενώ είχε ρόλο σε τρία ακόμα γκολ.

ΚΙΝΗΤΡΟ. Στο Στάδιο του Σαντιάγο δεν θα νικήσει η πιο ταλαντούχα ομάδα αλλά η πιο διψασμένη για το τρόπαιο. Ο Μέσι γνωρίζει πως ο ρόλος του φαβορί είναι απλώς μία ετικέτα για τον Τύπο. Το 2007 η Αργεντινή με τον σουπερστάρ της Μπάρτσα στη σύνθεσή της υπέστη βαριά ήττα με 3-0 στον τελικό, από τη Βραζιλία που ήταν αουτσάιντερ.

«Η Χιλή έχει δείξει πως είναι δυνατή ομάδα και παίζει το ίδιο παιχνίδι ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Δεν τα παρατάει ποτέ, πιέζει συνεχώς και σκέφτεται πολύ στη διάρκεια του αγώνα. Θα είναι ένας αμφίρροπος τελικός» προβλέπει ο αρχηγός της Αργεντινής, ο οποίος θα βρεθεί απέναντι στον πρώην συμπαίκτη του στην Μπαρτσελόνα Αλέξις Σάντσες.

Η παράδοση δείχνει Αργεντινή

Οι οιωνοί δεν είναι καλοί για τους Χιλιανούς. Στις τέσσερις προηγούμενες φορές που φιλοξένησαν τους αγώνες – 1941, 1945, 1955, 1991 – η Αργεντινή κατέκτησε ισάριθμες φορές το τρόπαιο. Ακόμα χειρότερα για τους Χιλιανούς, στις 24 φορές που έχουν αναμετρηθεί κατά το παρελθόν στο Κόπα Αμέρικα με την Αργεντινή ουδέποτε έχουν νικήσει.