«Η καρδιά μου είναι γεμάτη από Ελλάδα και αυτό μου δίνει τη δύναμη να ξεπερνώ κάθε εμπόδιο και να φτάνω στις επιτυχίες. Για αυτό και το μετάλλιο είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες που περνούν πάρα πολύ δύσκολα».

Ο Ηλίας Ηλιάδης συγκλονίζει, όχι μόνο με τις εμφανίσεις του μέσα στο τατάμι, που του έφεραν ένα ακόμα μετάλλιο στην πλούσια καριέρα του (χάλκινο στα -90 κιλά του τζούντο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού), αλλά και με τις δηλώσεις του, τι πράξεις του, το ήθος του.

Πρόκειται για τον πλέον διαχρονικό άσο του παγκοσμίου τζούντο, αφού από το 2004 μέχρι και σήμερα, 11 χρόνια είναι σε κορυφαίο επίπεδο.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στην «Χαϊντάρ Αλίγιεφ Αρένα» τα τηλεοπτικά ΜΜΕ τον «πολιόρκησαν» για ένα τέταρτο και ο γραπτός Τύπος μετά, σχεδόν τη διπλάσια ώρα, όταν τον Πρωταθλητή Ευρώπης Ρώσο Ντενίσοφ, τον αποδέσμευσαν στο πεντάλεπτο !

Ο Ηλίας Ηλιάδης έπαιξε κυρίως σκάκι σε αυτή τη διοργάνωση καθώς αγωνίστηκε περισσότερο με τη εμπειρία του. με ελάχιστους αγώνες μέσα στο 2015 λόγω του γνωστού προβλήματος στην ωμοπλάτη το οποίο και προσπάθησε να το αντιμετωπίσει χωρίς χειρουργική επέμβαση, έφτασε στην κατάκτηση του μεταλλίου με τέσσερις «γεμάτους» αγώνες από τους πέντε που έδωσε συνολικά στη διοργάνωση.

Είχε έρθει με ένα χέρι λοιπόν και φεύγει με…μισό και κάτι ψιλά, καθώς το πρωϊ στον πρώτο αγώνα του, του βγήκε ο αντίχειρας ενώ αργότερα τραυματίστηκε και στον παράμεσο.

«Αυτό είναι το τζούντο. Απλά με αυτά τα προβλήματα δεν μπορούσα να ρισκάρω και επιδίωξα να πάω λίγο πιο εμπειρικά. Νομίζω μετά από μια 15ετία σχεδόν, μάλλον ένα κομματάκι εμπειρίας την έχω αποκτήσει» λέει ο Ηλίας Ηλιάδης που παρουσιάστηκε στην αίθουσα Τύπου με δύο μετάλλια στο λαιμό του !

«Ναι διότι, εφέτος θα γινόταν και το σύνηθες Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο όμως τελικά ενσωματώθηκε στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες και τα μετάλλια είχαν ήδη κοπεί. Άρα έχουμε διπλή απονομή, ή μάλλον τριπλή για μένα, αφού πριν λίγες μέρες με τίμησαν και στην εκδήλωση που έκανε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία τζούντο εδώ στον Μπακού, με τον τίτλο της κορυφαίας προσωπικότητας της χρονιάς για το άθλημά μας. Άρα τρία μετάλλια για την Ελλάδα μας» λέει ο πρωταθλητής μας, που κατέκτησε εδώ στο Μπακού το τέταρτό του μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών μετά το 2004 στο Βουκουρέστι (χρυσό), το 2010 στη Βιέννη (χάλκινο) και το 2011 στην Κωνσταντινούπολη (χρυσό).

Ευτυχώς πάντως που θα γυρίσει σπίτι με δύο μετάλλια, διότι αλλιώς θα είχαμε καυγάδες: «Ναι, θα γινόταν χαμός, ενώ τώρα η Μαρία μου θα πάρει το ένα, μάλλον της διοργάνωσης βλέπω, και ο Ηρακλής μου το άλλο»

Όσο για την γυναίκα του, την αγάπη του και την πολύ όμορφη ανθοδέσμη που παίρνουν μαζί οι μεταλλιούχοι.

«Προσωπικά θεωρώ ότι με βάση τις συνθήκες προετοιμασίας, καθώς ο μεγάλος μας στόχος είναι το Παγκόσμιο τον Αύγουστο, αλλά και τους τραυματισμούς που είχε και του προέκυψαν και νέοι, αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα μετάλλια της καριέρας του» αποφάνθηκε ο κόουτς Νίκος Ηλιάδης που έζησε με αγωνία τους αγώνες, καθώς ο Ηλίας εκτός των τραυματισμών στα χέρια, άνοιξε και η μύτη του στον τελικό και του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον γιατρό της αποστολής Οδυσσέα Παξινό, ο οποίος μάλιστα είχε προσπαθήσει να τον βοηθήσει και με μασάζ για το πρόβλημα του αυχενικού.

«Ο άνθρωπος είναι ένα τέρας δύναμης και φοβερά μυώδης, συνεπώς δεν είναι απλό να του κάνει μόνο ένας γιατρός δουλειά. Έπρεπε ένας τέτοιος αθλητής να είναι ολόκληρο επιτελείο» είπε ο γιατρός και ο Ηλίας χαμογέλασε πικρά, καθώς εδώ ακόμα δεν έχει πάρει τα χρήματα που δικαιούται από την πολιτεία από το προηγούμενο χρυσό στην Ευρώπη το 2011 !

«Ξέρω ότι η Ελλάδα δεν έχει χρήματα και δοκιμάζεται, τι να ζητήσω γιατρό ; Τα αυτονόητα θα λέμε ; Είπαμε το βασικό είναι να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και εγώ θα παλεύω πάντα γι ‘ αυτήν» λέει ο πρωταθλητής μας, που δεν ξεχνά ότι εδώ βρήκε πατρίδα, αγάπη και έβγαλε και τα πρώτα του χρήματα, όμως το έχει ανταποδώσει και με το παραπάνω.

Το πρωί που σηκώθηκε, έπαθε πλάκα όταν μπήκε λίγο στο ίντερνετ: «Αντί να συζητάμε με τα παιδιά για το πώς θα παλέψουμε, λέγαμε το τι θα ψηφίσουμε. Οι εξελίξεις τρέχουν και δεν μπορούν να σε αφήσουν ανεπηρέαστο. Άνθρωποι του λαού είμαστε και εμείς» καταλήγει.

Στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο, μετά από μεγάλη μάχη επικράτησε με λιγότερες παρατηρήσεις (είχε 2 Shido έναντι 3 του αντιπάλου του) του Γεωργιανού Μπέκα Γκβινιασβίλι.

Νωρίτερα σε μια τιτανομαχία του προημιτελικού των -90 κιλών με το μεγάλο αντίπαλό του ο Ηλιάδης προσπάθησε για την υπέρβαση, αλλά δεν κατάφερε να πάρει πόντο, όπως βέβαια και ο Ρώσος Ντενίσοφ με αποτέλεσμα όταν ακούστηκε η κόρνα της λήξης της πεντάλεπτης αναμέτρησής τους το σκορ να είναι στο 0-0.

Όμως ο πρωταθλητής μας είχε δεχτεί τρεις παρατηρήσεις (shido) έναντι δύο του αντιπάλου του και αυτό του κόστισε ακριβά.

Στο τελευταίο λεπτό, προσπάθησε να φέρει τα πάνω κάτω και τουλάχιστον να χρεωθεί με 3η ποινή και ο Ρώσος, ώστε να πήγαινε το παιχνίδι στον «χρυσό ποντό, αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι μόλις ο Ηλίας Ηλιάδης άκουσε την κόρνα της λήξης ξάπλωσε απογοητευμένος πάνω στο ταπί αφού ήξερε ότι είχε χάσει.

«Ήταν τσάμπα οι δύο παρατηρήσεις, αφού τις παίρνει πάντα εύκολα ο αντίπαλος του Ρώσου. Όμως αν ο Ηλίας μπορούσε να πιάσει καλά με τα χέρια και δεν είχε αυτά τα προβλήματα θα είχε νικήσει. Έστω και με μισό χέρι θα παλέψει για το χάλκινο» τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Ηλιάδης που δικαιώθηκε λίγο αργότερα, όταν ο Ντενίσοφ πήρε και το δρόμο προς τον τελικό αποκλείοντας στις παρατηρήσεις (2-1) τον Ούγγρο Τότ στα ημιτελικά.

Ο Ηλίας Ηλιάδης στον ένα ημιτελικό του ρεπεσάζ, έσφιξε τα δόντια και κατάφερε να λυγίσει την αντίσταση του Αλεξάντερ Κούκολι, έχοντας λιγότερες παρατηρήσεις (shido) από αυτόν (2-3).

Ο δύο φορές ολυμπιονίκης μας, αρχικά είχε περάσει μπαι στη φάση των «32» και εκεί απέκλεισε τον Σλοβένο Ντέιβιντ Κουκόβιτσα με εντυπωσιακό τρόπο και με το αγαπημένο του ippon (το νοκ άουτ στο τζούντο).

Στους «16» ο αντίπαλος του ήταν πολύ πιο δύσκολος. Όμως έστω και αν χρειάστηκε το «χρυσό πόντο» ο πρωταθλητής μας απέκλεισε με Wazaari και τον Γερμανό Μάρκ Οντενθαλ. Η κανονική πεντάλεπτη διάρκεια είχε βρει ισόπαλους (0-0) τους δύο αντιπάλους που είχαν και από δύο παρατηρήσεις.

Όμως ο Ηλιάδης ήταν πιο επιθετικός και στην παράταση, όπου πήρε πρώτος το «χρυσό πόντο» από το Γερμανό και προχώρησε στα προημιτελικά, όπου όμως ο Ρώσος Ντενίσοφ αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο, όπως και το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.