Η Ηλέκτρα Λεμπλ χάρισε στην Ελλάδα το δεύτερο μετάλλιό της στα αγωνίσματα κολύμβησης των Ευρωπαϊκών Αγώνων του Μπακού (και συνολικά το 8ο για την ελληνική αποστολή), που αποτελούν παράλληλα και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων. Μετά από μία τρομερή κούρσα στα 100 μέτρα πεταλούδας, η 16χρονη αθλήτρια του Ποσειδώνα Ιλισίων πέτυχε έναν πραγματικό άθλο, ανεβαίνοντας (μαζί με τη Βρετανίδα Λάουρα Στέφενς με την οποία τερμάτισαν ακριβώς στον ίδιο χρόνο, 1.00.54) στο τρίτο σκαλί του βάθρου, με δεύτερη τη Βρετανίδα Αμέλια Κλάινς (1:00.12).

Και αυτό γιατί σχεδόν όλη τη μέρα βρισκόταν στο νερό έχοντας κολυμπήσει το πρωί, στα προκριματικά των 200 μέτρων μικτής ατομικής και το απόγευμα, στον ημιτελικό του ίδιου αγωνίσματος παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό του Σαββάτου. Ο τελευταίος αγώνας μάλιστα έγινε μόλις μια ώρα πριν τον τελικό των 100 μέτρων πεταλούδα.

«Πράγματι αν και μπήκα ανεπηρέαστη στην κούρσα και δεν είχα αρνητικές σκέψεις περί πιθανής κόπωσης, στα τελευταία 25 μέτρα ζορίστηκα και ένοιωσα να μου βγαίνει η κούραση από τόσο κολύμπι. Όμως ξέροντας ότι είχα γυρίσει στο 50αρι μέσα στα μετάλλια, έσφιξα τα δόντια και τα έδωσα όλα. Όταν είδα ότι είχα πάρει το μετάλλιο, ένοιωσα τη μεγαλύτερη συγκίνηση της ζωής μου, αφού άλλωστε αυτή είναι και η σημαντικότερη επιτυχία της καριέρας μου», τόνισε η Ηλέκτρα Λέμπλ, που περίμενε πως και πώς να τελειώσει με το ντόπινγκ κοντρόλ, καθώς είχε τη σημαντική αποστολή, να ενημερώσει τις συμμαθήτριές της!

«Ελπίζω να με είδαν στην τηλεόραση, αλλά έτσι και αλλιώς όταν τελειώσαμε τις εξετάσεις και μου ευχήθηκαν καλή επιτυχία, δεσμεύτηκαν να δουν πρώτες τις φωτογραφίες με το μετάλλιο, άρα έχω δουλειά στο διαδίκτυο», τόνισε η 16χρονη μαθήτρια της Α’ Λυκείου που δεν έχασε την ευκαιρία και όταν είδε μπροστά της τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο και τον γενικό γραμματέα Μανώλη Κατσιαδάκη που πήγαν για να είναι δίπλα της και να της δώσουν συγχαρητήρια, τους ρώτησε: «Με τα προνόμια τελικά τι έγινε, δεν θα ισχύσουν για αυτούς τους αγώνες;».

Το χαμόγελο του προέδρου της ΕΟΕ, ο οποίος λίγη ώρα νωρίτερα είχε κάνει και την απονομή στην πρωταθλήτριά μας αλλά και τη Βρετανίδα αντίπαλό της, ήταν πλατύ: «Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Προσπαθούμε να διορθώσουμε το λάθος», της είπε και η νεαρή κολυμβήτρια έφυγε και αυτή χαμογελώντας.

Ήταν εξαιρετική στην κούρσα και μάλιστα στο πρώτο 50άρι γύρισε μεν 3η, αλλά με διαφορά μόλις πέντε εκατοστών από την πρώτη Ρωσίδα (Πολίνα Εγκόροβα). Η κούραση άρχισε να την καταβάλλει στο τελευταίο 25άρι, η Βρετανίδα την πλησίαζε και πλέον ο αγώνας γινόταν για το χάλκινο μετάλλιο με τις δύο κοπέλες να αγγίζουν ταυτόχρονα την ηλεκτρονική πλάκα του τερματισμού.

Οι πρώτοι που θα μάθουν τα νέα, θα είναι οι γονείς της, ο Τσέχος μπαμπάς Γιόζεφ και η μαμά Κωνσταντίνα. Όμως στο σπίτι δεν ακούγεται το όνομα Γιόζεφ. «Τον φωνάζουμε Ιωσήφ και μετά από 25 χρόνια στην Ελλάδα έχει γίνει πιο Έλληνας από εμάς», λέει η Ηλέκτρα γεμάτη περηφάνια για τον μπαμπά της, που ήρθε για μια δουλειά πριν 25 χρόνια στην Ελλάδα, γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του και το «γλυκό έδεσε».

«Έχω επισκεφτεί την Πράγα, γενικότερα την Τσεχία, στα μέρη του μπαμπά, αλλά την Ελλάδα δεν την αλλάζω. Εδώ δεν την αλλάζει αυτός, που είπαμε ότι έχει γίνει πιο φανατικός για την Ελλάδα από εμάς», καταλήγει η νεαρή κολυμβήτρια (από 4 ετών) που δεν θα το… κάψει απόψε καθώς έχει αγώνα αύριο.

Το πρωί είχε κάνει λίγο συντήρηση παίρνοντας πιο χαλαρά την πρόκριση στον απογευματινό ημιτελικό των 200 μικτής ατομικής, αλλά εκεί δεν μπορούσε να «κλέψει» και σπατάλησε πολύ ενέργεια για να μπει τελικά πανηγυρικά στον τελικό του Σαββάτου. Μπορεί να μπήκε με την 8η επίδοση (2.16.97) αλλά κόντεψε να σπάσει ένα ρεκόρ 12ετίας σε αυτές τις ηλικίες, της Βασιλικής Αγγελοπούλου από το 2003 (2:16.24).

5ος ο Σοφιανίδης στα 50μ. ύπτιο

Ο Νίκος Σοφιανίδης έδωσε τον καλύτερο εαυτό του στα 50μ. ύπτιο, όπου κατέλαβε την πέμπτη θέση, βελτιώνοντας τρεις φορές το ατομικό ρεκόρ του. Μετά το 26.26 του πρωινού προκριματικού, ο κολυμβητής του ΠΑΟΚ «κατέβηκε» στο 26.03 στον ημιτελικό, όπου κατετάγη πέμπτος, και στον τελικό τερμάτισε σε 25.92, παίρνοντας τελικά την πέμπτη θέση. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, καθώς ο νεαρός πρωταθλητής μας έκανε εξαιρετικό χρόνο κατεβαίνοντας από τα 26’’, χρόνος που τελικά δεν αρκούσε για το βάθρο, στο οποίο τελευταίος ανέβηκε με 25.71 ο Ουκρανός Κλόπτσκοφ.

Από εκεί και πέρα, είχαμε και άλλες ευχάριστες ειδήσεις από τα «μωρά» της κολύμβησης, καθώς ο –ήδη κάτοχος του αργυρού μεταλλίου στα 400 ελεύθερο- Δημήτρης Δημητρίου πέρασε έβδομος με ατομικό ρεκόρ (1.51.21) στον τελικό των 200 μέτρων ελεύθερο του Σαββάτου (16.22 ώρα Ελλάδας).

Αντίθετα, εκτός τελικού έμεινε στα 100μ ύπτιο η Ιωάννα Σαχά, (15η στα ημιτελικά με χρόνο 1.04.73, βελτιώνοντας το 1.05.09 με το οποίο είχε προκριθεί το πρωί από τα προκριματικά). Επίσης στα πρωινά προκριματικά ο Γιώργος Φραγκουδάκης, ο Κώστας Μερετσόλιας και η Ελένη Κοντογεώργου συμμετείχαν στον προκριματικό των 100μ. πρόσθιο της κατηγορίας τους, χωρίς να μπορέσουν να περάσουν στα ημιτελικά. Μάλιστα έμειναν οριακά εκτός οι δύο νέοι, καθώς ο Γιώργος Φραγκουδάκης ήταν 19ος (1.04.15) και ο Κώστας Μερετσόλιας 20ος (1.14.30), ενώ πέρασε μέχρι και ο 18ος λόγω του αποκλεισμού από κάποιες χώρες που είχαν ήδη πάρει τις μάξιμουμ δύο θέσεις που δικαιούνται. Η Ελένη Κοντογεώργου (1.14.65) κατετάγη 29η.

Οι αγώνες στο Μπακού ολοκληρώνονται το Σάββατο και στο πρωινό πρόγραμμα υπάρχουν από ελληνικής πλευράς οι συμμετοχές της Ηλέκτρας Λεμπλ στα 50μ. πεταλούδα και των Άλκη Κυνηγάκη και Κώστα Μερετσόλια στα 400μ. μικτή ατομική, ενώ έχει δηλωθεί να αγωνιστεί ελληνική ομάδα και στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική των εφήβων.