Κοσμογονικές αλλαγές σημειώνονται στο γυναικείο μπάσκετ, όπου το ενδιαφέρον αναθερμαίνεται έπειτα από παρατεταμένη παρακμή. Η απορρόφηση του ΑΟ Ελληνικού από τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, ο οποίος ύστερα από αρκετές απόπειρες δημιουργεί τμήμα γυναικείου μπάσκετ, αποτελεί το κυρίαρχο γεγονός του καλοκαιριού, ενώ ορισμένα παράπλευρα γεγονότα δίνουν την αίσθηση ότι κάτι κινείται.

Δεν πρόκειται, μάλιστα, για την απορρόφηση μιας μικρομεσαίας, αλλά της κορυφαίας ομάδας της χώρας, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια κατέκτησε ισάριθμα νταμπλ εκθρονίζοντας παραδοσιακές ομάδες του γυναικείου μπάσκετ. Πλέον, ΑΟ Ελληνικού δεν θα υπάρχει. Τα πάντα αλλάζουν, από τα χρώματα της φανέλας, που από κυανόλευκα θα γίνουν ερυθρόλευκα, μέχρι φυσικά το όνομα που θα είναι Ολυμπιακός, προσθέτοντας ένα ακόμη κλασικό ντέρμπι στη μακρά λίστα του ομαδικού αθλητισμού και μεταφέροντας την «αιώνια» αντιπαλότητα στην Α1 Γυναικών.

Δύο διεθνείς, η Ολγα Χατζηνικολάου και η Λολίτα Λύμουρα, έχουν αρχίσει από καιρό τα πειράγματα με αφορμή τα επικείμενα ντέρμπι. Η Χατζηνικολάου έχει δεχτεί πρόταση από τον Ολυμπιακό και δεν κρύβει τα ερυθρόλευκα αισθήματά της, ενώ η καλή φίλη της προσανατολίζεται να παίξει για πρώτη φορά στον Παναθηναϊκό, που επίσης αποτελεί την ομάδα της καρδιάς της. Η διαφαινόμενη μονομαχία των δύο κοριτσιών στα παρκέ προσδίδει αίγλη στα ντέρμπι Αιωνίων, ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι, αν και είναι επαγγελματίες, οι δύο διεθνείς δεν θα ακολουθούσαν αντίθετη διαδρομή λόγω οπαδικών φρονημάτων.

Πώς προέκυψε, όμως, η απορρόφηση; Ο επιχειρηματίας Γιώργος Λεριώτης, βασικός χρηματοδότης του ΑΟ Ελληνικού, που παρεμπιπτόντως ιδρύθηκε το 2012 έπειτα από συγχώνευση με τον ΑΟ Σουρμένων, αναζητούσε έναν οικονομικό σύμμαχο. Αντιλαμβάνεται, βέβαια, κανείς ότι από τη στιγμή που προέκυψε ο Ολυμπιακός, ένα πανίσχυρο brand name με σημαντική οικονομική ευχέρεια λόγω (και) των εσόδων του Τσάμπιονς Λιγκ, ο ΑΟ Ελληνικού παύει να υφίσταται και τα επόμενα χρόνια ουδείς θα θυμάται ίσως και την ύπαρξή του.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός ξεκινά την κούρσα της κατάκτησης των εγχώριων τίτλων από την pole position. Κι αυτό συμβαίνει γιατί πήρε πακέτο το πλήρες ρόστερ, καθώς και την προπονήτρια που οδήγησε το Ελληνικό σε δύο σερί νταμπλ, την Ελένη Καπογιάννη, ενώ ο σύλλογος οραματίζεται την επόμενη μέρα, που αφορά τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που αδυνατούσε να πετύχει με τα οικονομικά μέσα που διέθετε ο ΑΟ Ελληνικού.

Η μεγάλη αλλαγή, βέβαια, που ανεβάζει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό σχετίζεται με την αύξηση των ξένων από μία σε δύο. Αν συνυπολογίσουμε ότι από την επόμενη σεζόν θα αλλάξει το σύστημα των πλέι οφ, όπου πλέον θα συμμετέχουν οι οκτώ πρώτες ομάδες μεταφέροντας τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι γίνονται προσπάθειες ώστε η Α1 Γυναικών να γίνει πιο ελκυστική και να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική σε σχέση πάντα με την Α1 Ανδρών αλλά και τα υπόλοιπα σπορ, που την είχαν ξεπεράσει.