Ηγετικές προσωπικότητες από τον χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου εξέφρασαν την πλήρη απογοήτευσή τους σχετικά με το σκάνδαλο που συγκλονίζει την FIFA, με πολλούς από αυτούς να ζητούν την αναβολή των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 29 Μαΐου.

Το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο «βυθίστηκε» στην αναταραχή, μετά την κοινή ανακοίνωση των αμερικανικών κι ελβετικών αρχών για τις έρευνες που αποκάλυψαν τις… μυστικές δραστηριότητες μελών της FIFA.

Επτά από τις πιο δυνατές προσωπικότητες του αθλήματος αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες με τις κατηγορίες της διαφθοράς, μετά τη σύλληψή τους στην Ελβετία.

Η παγκόσμια ένωση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (FIFPro) είπε με ανακοίνωση της: «Όσα αναφέρονται προκαλούν την ανησυχία και ένας άμεσα εμπλεκόμενος δεν μπορεί απλά να κάτσει και να αποδεχτεί αυτό που είχε γίνει συνήθης διαδικασία στη διοίκηση του πιο δημοφιλούς αθλήματος. Η FIFPro καταδικάζει κάθε είδος διαφθοράς που απειλεί την αξιοπιστία του παιχνιδιού και των ποδοσφαιριστών. Κάθε έρευνα που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης είναι ευπρόσδεκτη, προκειμένου όσοι κριθούν υπεύθυνοι για τέτοιες καταστάσεις να πληρώσουν».

Ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, δήλωσε για την υπόθεση στους εκπροσώπους του Τύπου: «Είναι σοκαριστικό κι αποτελεί τεράστια ζημιά για όλο το ποδόσφαιρο αυτό που συνέβη στη Ζυρίχη. Θα είναι επίσης σοκαριστικό εάν αυτές οι σοβαρές κατηγορίες εναντίον των μελών της FIFA αποδειχθούν αληθείς».

Ο συμπατριώτης του, Ράινχαρντ Ράουμπαλ, πρόεδρος της γερμανικής λίγκας (DFL), υποστήριξε με δήλωσή του ότι οι εκλογές της Παρασκευής θα πρέπει να αναβληθούν: «Οι σημερινές αποκαλύψεις ξεπερνούν κάθε επίπεδο φαντασίας. Θα πρόκειται για τεράστιο λάθος, κάτω από αυτές τις συνθήκες, εάν η ατζέντα της FIFA θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί».

Ο Πρίγκιπας της Ιορδανίας, Αλι μπιν αλ Χουσεΐν, μοναδικός αντίπαλος του Μπλάτερ για την προεδρία, έκανε λόγο για «μέρα λύπης για το ποδόσφαιρο», ενώ αθλητική εταιρεία ήταν η πρώτη από τους σπόνσορες της FIFA που εξέφρασε την έκπληξη της στα ΜΜΕ: «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε την FIFA να συνεχίσει να ακολουθεί διαφανείς κανόνες σε ό,τι κι αν κάνει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σουηδίας, Καρλ-Ερικ Νίλσον, τόνισε ότι ο Μπλάτερ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την FIFA «σημειώνοντας γκολ μετά από το δικό του αυτογκόλ». Επισήμανε ακόμη ότι «αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι πως δεν θα ψηφίσουμε τον Μπλάτερ».

Ο πρόεδρος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Νοέλ Λε Γκρα, επισήμανε: «Είναι κρίμα που αξιωματούχοι, ενεργώντας για προσωπικά τους συμφέροντα, μπορούν να θέσουν κάτω από τέτοια αμφισβήτηση οργανισμούς σαν την FIFA, που είναι τόσο σημαντική για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο».

Σε δήλωση του ο πρόεδρος της FA (αγγλική ομοσπονδία), Γκρεγκ Ντάικ, επισήμανε: «Οι σημερινές αποκαλύψεις είναι πολύ σοβαρές για την FIFA και την υπάρχουσα ηγεσία της», ενώ ξεκαθάρισε πως «θα ψηφίσουμε τον Πρίγκιπα Αλί στις εκλογές της Παρασκευής».

Ο πρώην Άγγλος επιθετικός, Γκάρι Λίνεκερ, κορυφαίος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 και επί σειρά ετών επικριτής του Μπλάτερ, ποστάρισε στο Twitter: «Αυτό είναι εξαιρετικό! Η FIFA συρρικνώνεται».

Ο Νταβίντ Ζινολά, πρώην Γάλλος διεθνής που σχεδίαζε να σταθεί απέναντι στον Μπλάτερ πριν αποσύρει την υποψηφιότητά του τόνισε πως: «δεν έμεινα έκπληκτος από τα σημερινά γεγονότα».

Από την πλευρά του ο προπονητής της Αρσεναλ, Αρσλέν Βενγκέρ, προειδοποιεί: «Μερικές φορές βιαζόμαστε να καταδικάσουμε ανθρώπους χωρίς να έχει αποδειχθεί η ενοχή τους, οπότε θα πρέπει κάποιοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τις φήμες».

Ντιέγκο Μαραντόνα: «Ο κόσμος έλεγε πως είμαι τρελός. Σήμερα το FBI αποκάλυψε την αλήθεια. H FIFA εισπράττει σχεδόν 1.5 δις. την στιγμή που υπάρχουν παίκτες που δεν παίρνουν πάνω από 150 δολάρια. Σήμερα δεν υπάρχει καν ποδόσφαιρο, ούτε και διαφάνεια. Μόνο ψέματα στους ανθρώπους και ένα σόου για να εκλεχθεί εκ νέου ο Μπλάτερ. Τώρα θα δούμε όμως αν θα καταφέρει να επανεκλεγεί έπειτα από όλα αυτά που έγιναν. Πού ήταν ο Μπλάτερ όταν γινόντουσαν όλα αυτά;»