Κανείς δεν αμφιβάλλει πως το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ’ όλα μπίζνες. Μία γενναιόδωρη προσφορά για παίκτη που αγωνίζεται στην ελληνική Σούπερ Λίγκα δύσκολα μπορεί να απορριφθεί ακόμα και από τον πιο εύρωστο οικονομικά σύλλογο της χώρας, τον Ολυμπιακό.

Η αποχώρηση ενός ικανού ποδοσφαιριστή προκαλεί, όπως είναι φυσικό, διατάραξη της αγωνιστικής ισορροπίας, την οποία ο σύλλογος προσπαθεί να περιορίσει με την απόκτηση ενός αντίστοιχα καλού, αλλά με λιγότερα χρήματα .

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από συλλόγους όπως ο Ολυμπιακός.

Ερευνα του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερα χρόνια παραμένει ένας παίκτης στην ομάδα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η ομάδα να έχει επιτυχίες.

Για παράδειγμα, ο μέσος όρος παραμονής των παικτών στη Ρεάλ Μαδρίτης είναι τα 5,44 χρόνια, στην Μπαρτσελόνα τα 5,30 στην Ντόρτμουντ τα 4,90, στη Γιουβέντους τα 4,72 και στην Μπάγερν τα 4,18. Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι ομάδες; Εφτασαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετα, η ΚΠΡ με 1,94 χρόνο παραμονής των παικτών στην ομάδα, η Κόρντομπα με 1,49 και η Τσεζένα με 1,81 υποβιβάστηκαν φέτος.

Ο Ολυμπιακός που πέρυσι απέκτησε 20 παίκτες και έδιωξε 35 –και κάτι αντίστοιχο φαίνεται πως θα κάνει και φέτος –ικανοποιείται με εγχώριους τίτλους και δυο – τρεις νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν επιθυμεί πραγματικά τη διάκριση εκτός συνόρων, θα πρέπει να αλλάξει πολιτική και να μη λειτουργεί σαν χονδρέμπορος ποδοσφαιριστών.