Μετά τη Βαρκελώνη, ο Ολυμπιακός άλωσε και το ΟΑΚΑ, θριαμβεύοντας επί του Παναθηναϊκού με 77-66 στο ντέρμπι που ξεκαθάρισε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας.

Σε ένα παιχνίδι που οι Ερυθρόλευκοι ήταν σαφώς ανώτεροι, λίγο έλειψε να μην τελειώσει ποτέ, όταν ο Βασίλης Σπανούλης μετά το τρίποντο που πέτυχε ενάμιση λεπτό πριν το φινάλε (διαμορφώνοντας το σκορ εκείνη τη στιγμή σε 77-64) έπιασε τα αυτιά του, στη χαρακτηριστική κίνηση «Δεν σας ακούω» που κάνουν δεκάδες παίκτες ανά την υφήλιο.

Σε εκείνο το σημείο υπήρξε ακόμα και εισβολή οπαδών πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού με τους παίκτες των φιλοξενουμένων να φεύγουν γρήγορα στα αποδυτήρια για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Προσωπική μας άποψη είναι ότι ο αρχηγός του Ολυμπιακού θα μπορούσε και έπρεπε να είχε αποφύγει αυτή την κίνηση, χωρίς βέβαια αυτή να δικαιολογεί σε κανένα σημείο τόσο την εισβολή οπαδών, όσο και την ακραία δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου περί ελεεινού και τιποτένιου για τον Σπανούλη, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία του ακόμα και από τον πρωθυπουργό.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος και όσο περνούσε η ώρα επέβαλλε την κυριαρχία του στο παρκέ κόντρα σε έναν μουδιασμένο Παναθηναϊκό που δεν πρόλαβε να συνέλθει από το σόκ με τον Τζέιμς Γκίστ.

Ο Αμερικανός βρέθηκε να έχει κάνει χρήση ινδικής κάναβης (το θετικό δείγμα του ήταν από τον τελικό κυπέλλου) και ο Παναθηναϊκός δεν τον χρησιμοποίησε, ενώ ήδη ψάχνει για έναν ξένο, ανεξάρτητα εάν τελικά ο Γκίστ θα προλάβει ή όχι τους τελικούς (ανάλογα με την ποινή του).

Ο Τρεμέλ Ντάρντεν στο κορυφαίο του παιχνίδι εφέτος ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του Ολυμπιακού σε άμυνα (εξουδετέρωσε τον Διαμαντίδη) και σε επίθεση βάζοντας καθοριστικά καλάθια για τους φιλοξενούμενους που είχαν όμως και άλλους πρωταγωνιστές.

Τον Πρίντεζη να συνεχίζει από το τρίποντο με τη Μπαρτσελόνα και να «εκτελεί» τον Παναθηναϊκό (4/7 τρίποντα) ενώ παρέα με τον Σπανούλη στο τρίτο δεκάλεπτο έβαλαν τέλος σε κάθε ελπίδα του Παναθηναϊκού. Ο Μάντζαρης ήταν εξαιρετικός σε άμυνα και με λύσεις όπως επιθετικές στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ ο Σλούκας έδωσε μεγάλες ανάσες οργανωτικά. Φυσικά και ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης, στο δεύτερο ημίχρονο έδωσε ρεσιτάλ, ενώ στο πρώτο βλέποντας ότι είναι καλά κλεισμένος, προτίμησε να μοιράζει ασίστ (τελείωσε με 7).

Ο Παναθηναϊκός με τον Διαμαντίδη μπλοκαρισμένο και με ενάμιση ουσιαστικά ξένο (τρομερός Μπατίστα που όμως κουράστηκε και καλός ο Σλότερ) ήταν αδύνατον να αντέξει αφού είχε τους βασικούς του Ελληνες εκτός παιχνιδιού (Φώτσης, Μαυροκεφαλίδης, Παππάς) και με βάση τα όσα έγιναν μάλλον πρέπει να είναι ευχαριστημένος που ολοκληρώθηκε στο παρκέ καθώς υπήρχε έντονος ο φόβος της διακοπής.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε επιφορτίσει τον Ντάρντεν με το μαρκάρισμα του Διαμαντίδη, ενώ ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ειχε βάλει τον Σλότερ πάνω στον Σπανούλη, με τον Μπατίστα να δίνει βοήθειες σε ένα ρόλο «Γκίστ» με δεδομένο την απουσία του Αμερικανού.

Οι γηπεδούχοι με έναν εκπληκτικό Βλάντο Γιάνκοβιτς στο ξεκίνημα, προηγήθηκαν 5-2 και 8-4 (3’), με τον διεθνή φόργουορντ να έχει σημειώσει και τους 8 πόντους του Παναθηναϊκού.

Παράλληλα οι Πράσινοι ήθελαν να εκμεταλλευτούν τόσο την εκτελεστική τους δεινότητα στην περιφέρεια, όσο και να «χτυπήσουν» τους Ερυθρόλευκους σε ένα τομέα που «πονάνε» των ριμπάουντ. Μάλιστα ο Μπατίστα στο πρώτο εξάλεπτο είχε ήδη μαζέψει πέντε (τα τρία επιθετικά) .

Οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με τρίποντα των Μάντζαρη και Πρίντεζη και ένα δίποντο του Ντάρντεν, παίρνοντας προβάδισμα στο σκόρ με 12-9, με ένα επιμέρου σερί 8-1, ενώ την ίδια στιγμή ο κόουτς του Παναθηναϊκού έριξε στον αγώνα τον Νίκο Παππά στη θέση του Σλότερ.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε και με 16-12, έχοντας πολυφωνία στην επίθεση (είχαν σκοράρει πέντε παίκτες του) την ώρα που από πλευρά γηπεδούχων στους πόντους του Γιάνκοβιτς είχε αρχίσει να συνεισφέρει και ο Μπατίστα. Όταν βρήκε και άλλους σκόρερ (Φώτσης-Παππάς) ο Παναθηναϊκός όχι μόνο ισοφάρισε (16-16) αλλά ξαναπέρασε μπροστά με 18-17.

Το δεκάλεπτο έκλεισε πάντως με προηγούμενο τον Ολυμπιακό (20-18) χάρις σε ένα ακόμα τρίποντο του Μάντζαρη με τους φιλοξενούμενους να έχουν 3/5 σε αυτή την πρώτη περίοδο, έναντι 2/9 των γηπεδούχων οι οποίοι είχαν ξεκινήσει με 2/3 και εκεί ήταν η σημαντική διαφορά.

Παράλληλα ο Μάντζαρης είχε πάει πάνω στον Παππά στην άμυνα, δυσκολεύοντας του την πρώτη πάσα.

Ο Χαραλαμπόπουλος (που έπαιξε με τον ΠΑΟΚ στα τελικά του εφηβικού, ήρθε να αγωνιστεί στο ντέρμπι και αύριο ξαναπάει Πτολεμαϊδα για να παίξει και στο ντέρμπι με τον Ικαρο στο

εφηβικό !) μπήκε στη θέση του Φώτση για να δώσει φρεσκάδα, αλλά οι φιλοξενούμενοι είχαν βρει ρυθμό (κυρίως από την άμυνα τους, που οδηγούσε τους παίκτες του Ιβάνοβιτς σε κακές επιλογές) και προηγήθηκαν με 26-18 στο 13’.

Όμως ο νεαρός φόργουορντ του Παναθηναϊκού, που έχει δείξει ότι εκτός από ταλέντο έχει και αγωνιστικό θράσος, άλλαξε το ρυθμό και έφερε την ομάδα του και πάλι σε απόσταση τριπόντου (23-26 με τρίποντο του Σλότερ στο 14’).

Ακόμα και όταν οι Πειραιώτες ξέφυγαν και πάλι με 30-23, ο Χαραλαμπόπουλος δήλωνε παρών, κλέβοντας μπάλες, κερδίζοντας φάουλ και εξουδετερώνοντας στην άμυνα τον Πρίντεζη. Ο Ολυμπιακός είχε στο μεταξύ πρόβλημα και με τα φάουλ, καθώς ο Ντάνστον είχε φτάσει ήδη τα τρία φάουλ και ο Χάντερ τα δύο.

Η διαφορά όμως παρέμενε το τρίποντο (3/14 ο Παναθηναϊκός, 4/8 ο Ολυμπιακός) με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να έχουν το προβάδισμα με 32-27 (17’).

Ο Μπατίστα, κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος, είχε κάνει όλη τη ζημιά με 11 πόντους και επτά ριμπάουντ ενώ πήρε και το τρίτο φάουλ και από τον Χάντερ, δημιουργώντας τρομερό αμυντικό πρόβλημα στους Ερυθρόλευκους εν’ όψει και του δευτέρου ημιχρόνου.

Ο Ολυμπιακός έκλεισε προηγούμενος το ημίχρονο (38-34) αλλά έχοντας «σπάσει» τα καλάθια από την περιφέρεια στο δεύτερο δεκάλεπτο (1/6) και έχοντας με τρία φάουλ τους Χάντερ και Ντάνστον ήταν δεδομένο ότι θα είχε ακόμα πιο δύσκολη αποστολή.

Οι δύο σούπερ σταρ των ομάδων, είχαν ουσιαστικά εξουδετερωθεί από πλευράς σκοραρίσματος (Διαμαντίδης άποντος –Σπανούλης 2) και απλά ο στόχος τους ήταν περισσότερο να βοηθήσουν στο οργανωτικό κομμάτι (Διαμαντίδης 4 ασίστ – Σπανούλης 6).

Το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου βρήκε τον Ολυμπιακό να ξεφεύγει σε χρόνο μηδέν με 11 πόντους (45-34 με επιμέρους σερί 7-0 μόλις σε ενάμιση λεπτό) χάρις σε νέο τρίποντο του Πρίντεζη, και καλάθια των Ντάρντεν και Ντάνστον ενώ από τον Παναθηναϊκό ο Παππάς επιχειρούσε κυρίως ατομικές προσπάθειες χωρίς καμία τύχη και γι’ αυτό σε εκείνο το σημείο ο Ιβάνοβιτς πήρε εσπευσμένα τάιμ άουτ.

Ο γκάρντ του Παναθηναϊκού πάντως έκανε εξαιρετική δουλειά πάνω στον Σπανούλη από τον οποίο δεν είχε φάει ούτε πόντο και έτσι κάλυπτε σε ένα βαθμό τη χαμένη ενέργεια στην επίθεση.

Όμως ο Γιώργος Πρίντεζης συνέχιζε απτόητος το ρεσιτάλ του έξω από τα 6.75μ. (3/4) με τον Ολυμπιακό να προηγείται 50-39 στο 24’ και 53-42 ένα λεπτό αργότερα με τρίποντο του Σπανούλη.

Ο Ιβάνοβιτς επανέφερε τον Μαυροκεφαλίδη (που μαζί με τον Φώτση δεν είχαν μπει στο κλίμα του παιχνιδιού μέχρι εκείνο το σημείο) στην προσπάθειά του να ανακατέψει την τράπουλα.

Όμως με δεδομένο ότι οι Πράσινοι συνέχισαν να σουτάρουν με τραγικά ποσοστά από το τρίποντο (5/22) και ο Μπατίστα λογικά είχε αρχίσει να κουράζεται ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να αντιδράσει. Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός εκμεταλλευόμενος το ψυχολογικό πλεονέκτημα ανέβασε τη διαφορά ακόμα και στο +14 με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου (62-48).

Μάλιστα η διαφορά πήγε και στους 16 με βολές του Λοτζέσκι στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου (64-48 στο 31’) με τον Ολυμπιακό να έχει μετατρέψει σε παράσταση για ένα ρόλο το ντέρμπι με τον «αιώνιο» αντίπαλο και να έχει καπαρώσει από πολύ νωρίς την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο.

Τα δεκάλεπτα: 18-22, 34-38, 48-62, 66-77

Παναθηναϊκός (15/30διπ.,5/30 τρ., 21/30β., 21-13 ριμπ., 16 ασιστ., 7 κλεψ., 7 λαθ., 3 κοψ.): Χαραλαμπόπουλος 2, Σλότερ 8 (1/2δίπ., 2/7τρίπ., 4ρ., 2ασ.), Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 10 (1/2δίπ., 2/8τρίπ., 2/2β., 3ρ., 2ασ., 3κλ., 1λ.), Φώτσης 2 , Νέλσον , Παππάς 12 (3/7δίπ., 0/2τρίπ., 6/7β., 3ρ., 1ασ., 2κλ., 2λ.), Μαυροκεφαλίδης 2 , Διαμαντίδης 3 (0/4τρίπ., 3/3β., 2ρ., 9ασ., 1κλ., 1κοψ. 2λ.), Μπατίστα 22 (7/10δίπ., 8/14β., 13ρ., 1ασ.), Μπλουμς 3 (1)

Ολυμπιακός (17/32διπ., 10/23 τρ.,13/18 βολ., 29-11 ριμπ., 21 ασιστ, 4 κλεψ., 1 κοψ., 13 λαθ.): Πέτγουεϊ 4, Χάντερ 4, Ντάνστον 7 (3/5δίπ., 1/3β., 3ρ.), Σπανούλης 12 (3/5δίπ., 2/6τρίπ., 2ρ., 7ασ., 2κλ.), Ντάρντεν 15 (5/8δίπ., 1/3τρίπ., 2/2β., 2ρ., 1ασ., 2κλ.), Σλούκας 3 (5ασ.), Λοτζέσκι 7 (1/2δίπ., 1/3τρίπ., 2/2β., 3ρ., 1κλ., 1λ. ), Πρίντεζης 16 (2/5δίπ., 4/7τρίπ., 9ρ., 3ασ., 1κλ., 1λ.), Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 7 (0/1δίπ., 2/4τρίπ., 1/2β., 3ρ., 3ασ., 4λ.), Κατσίβελης.