Πέρυσι, τέτοια εποχή, ήταν το Λεν Τρόφι, η δεύτερη διοργάνωση στο πόλο γυναικών. Ο τίτλος αυτός όμως δεν ήταν αρκετός για να κορίτσια του Ολυμπιακού. Ετσι, είναι πλέον και πρωταθλήτριες Ευρώπης με μια ιστορική νίκη στον τελικό επί της αήττητης τα τρία τελευταία χρόνια ισπανικής Σαμπαντέλ (10-9).

Το πόλο γυναικών συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον διεθνή χώρο. Η αρχή έγινε από τη Γλυφάδα, που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης δύο φορές (2000 και 2003). Η Βουλιαγμένη κατέκτησε πρώτα το Λεν Τρόφι (2003) και στη συνέχεια πήρε σε δύο χρόνια τέσσερις τίτλους (2009, 2010), πρωτάθλημα Ευρώπης και Σούπερ Καπ. Το 2010 ο Εθνικός κατέκτησε το Λεν Τρόφι. Να σημειώσουμε ότι στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου είναι και οι εθνικές, με αποκορύφωμα τον τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών του 2011. Αρα, στις πισίνες δεν υπάρχει ελληνικό Grexit!

Σε αυτό το κόκκινο διήμερο, στο κολυμβητήριο του Πειραιά, οι πρωταγωνίστριες ήταν αρκετές. Πρώτη και καλύτερη η αρχηγός Φιλιώ Μανωλιουδάκη, η οποία πρώτα ισοφάρισε και στη συνέχεια έδωσε το τρόπαιο στον Ολυμπιακό με γκολ στα 33»: «Δεν κοιτούσα το ταμπλό. Αλλωστε, όταν το κοίταξα στην αρχή μπερδεύτηκα, καθώς είχα συνηθίσει να είμαστε γηπεδούχοι και όχι φιλοξενούμενοι. Πάντως και στα τελευταία λεπτά ένιωθα όπως και στην αρχή. Ημουν ψύχραιμη, αν και σε τέτοιες φάσεις δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς» είπε η Μανωλιουδάκη.

Πρωταγωνίστρια η Αλεξάνδρα Ασημάκη, η οποία ήρθε το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό από τη Βουλιαγμένη. Η Ασημάκη, που έδωσε σκληρές μάχες με τις Ισπανίδες στη θέση του φουνταριστού, αναδείχτηκε για τρίτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης καθώς έχει κατακτήσει άλλες δύο φορές τον τίτλο με τη Βουλιαγμένη: «Είναι πραγματική ευλογία να έχεις κατακτήσει τρεις τίτλους με δύο διαφορετικές ομάδες. Ενας τίτλος όμως στη χώρα σου είναι ξεχωριστός» είπε.

Η προηγούμενη ήττα της Σαμπαντέλ (τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης τα τελευταία τέσσερα χρόνια) ήταν από τη Βουλιαγμένη! «Η Σαμπαντέλ είναι πανίσχυρη. Είχαμε χάσει το φθινόπωρο στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ήταν απωθημένο να τη νικήσουμε».

Η διοίκηση του Ολυμπιακού στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ομάδα έφερε την Ιταλίδα Ρομπέρτα Μπιανκόνι και την Ασλεϊ Σάουθερν από την Αυστραλία, η οποία αγωνίστηκε μόνο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, αλλά «έβγαλε» το συμβόλαιό της με τη σπουδαία εμφάνιση στον τελικό (4 γκολ): «Η Μπιανκόνι μας βοήθησε πολύ σε όλη την αγωνιστική περίοδο. Είναι μια συγκρατημένη κοπέλα σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα, αλλά στον ημιτελικό με την Κίρισι ήταν σούπερ. Οσο για τη Σάουθερν, παρότι δεν ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ομάδα, προσαρμόστηκε σχετικά εύκολα και είδατε τι έκανε στον τελικό. Θα έλεγα ότι συγκριτικά με την Μπιανκόνι είναι πιο εκδηλωτική» είπε η Ασημάκη.