Στον τελικό της Ευρωλίγκας προκρίθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού.

Οι «ερυθρόλευκες» νίκησαν 10-8 τη ρωσική Κίνεφ Κίρισι στο κολυμβητήριο του Πειραιά, όπου φιλοξενείται το Final 4 της διοργάνωσης, και το Σάββατο στις 20:15 θα διεκδικήσουν το τρόπαιο, απέναντι στο νικητή της αναμέτρησης Σαμπαντέλ-Ουίπεστ.

Ισορροπημένο το ματς στην πρώτη περίοδο, με την Κίνεφ να προηγείται τρεις φορές και τον Ολυμπιακό να «απαντά», με τη Μαργαρίτα Πλευρίτου να διαμορφώνει το 3-3 με πολύ δύσκολο σουτ, μόλις δύο δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του οκταλέπτου.

Οι «ερυθρόλευκες» δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν την Ασημάκη στα 2μ., κέρδισαν μόλις μία αποβολή στο διάστημα αυτό, αλλά βρήκαν λύσεις από την περιφέρεια, όπως άλλωστε και οι Ρωσίδες, που φημίζονται για την ικανότητά τους στα μακρινά σουτ.

Η Κίρισι πέρασε ξανά μπροστά στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου με τη Ζούμπκοβα, αλλά στη συνέχεια οι πρωταθλήτριες Ελλάδας βελτίωσαν την άμυνά τους, κέρδισαν αποβολές και τις αξιοποίησαν στο 100%, με τη Ρομπέρτα Μπιανκόνι να «πυροβολεί» αλάνθαστα.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 6-4, πριν μειώσει η Ιβάνοβα (ξανά με μακρινό σουτ), περίπου ένα λεπτό πριν τη λήξη του ημιχρόνου.

Η ομάδα του Χάρη Παυλίδη πήγε ξανά στο +2 με ακόμη ένα γκολ της Μπιανκόνι (το τέταρτο) στον παραπάνω, αλλά στη συνέχεια έχασε αρκετές ευκαιρίες να διευρύνει τη διαφορά και η Κίνεφ επέστρεψε, ισοφαρίζοντας 7-7 με τη Ζούμπκοβα, ενώ στο τέλος της τρίτης περιόδου είχε δοκάρι με την Προκοφίεβα.

Κι ενώ όλα έδειχναν… θρίλερ, ένα ωραίο γκολ της Σάουθερν και δύο σπουδαίες αποκρούσεις της Διαμαντοπούλου έδωσαν το έναυσμα στον Ολυμπιακό να φτάσει στη νίκη.

Η Κίρισι δεν τα παράτησε, μείωσε ξανά στο γκολ και είχε ευκαιρίες να ισοφαρίσει, αλλά η «ερυθρόλευκη» άμυνα λειτούργησε σωστά στις κρίσιμες φάσεις και η κορυφαία του αγώνα, Ρομπέρτα Μπιανκόνι, έβαλε την υπογραφή της νίκης με το έκτο προσωπικό της γκολ, διαμορφώνοντας 11΄΄πριν τη λήξη το τελικό 10-8.

Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Σιμάνοβιτς (π.π.), 1-1 Μανωλιουδάκη (περιφέρεια), 1-2 Χοχριάκοβα (περιφέρεια), 2-2 Μπιανκόνι (π.π.), 2-3 Προκοφίεβα (περιφέρεια), 3-3 Μαργ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 3-4 Ζούμπκοβα (π.π.), 4-4 Μπιανκόνι (π.π.), 5-4 Μπιανκόνι (π.π.), 6-4 Ασημάκη (π.π.), 6-5 Ιβάνοβα (περιφέρεια), 7-5 Μπιανκόνι (π.π.), 7-6 Προκοφίεβα (π.π.), 7-7 Ζούμπκοβα (π.π.), 8-7 Σάουθερν (περιφέρεια), 9-7 Μπιανκόνι (περιφέρεια), 9-8 Ζούμπκοβα (π.π.), 10-8 Μπιανκόνι (περιφέρεια)

Ο Ολυμπιακός είχε 6/8 με παίκτρια παραπάνω και τέσσερα γκολ από την περιφέρεια. Η Κίνεφ Κίρισι είχε 5/8 με παίκτρια παραπάνω και τρία γκολ από την περιφέρεια.

Τα οκτάλεπτα: 3-3, 3-2, 1-2, 3-2

Διαιτητές: Ούρσουλα Βένγκενροτ (Ελβετία), Πέτερ Φαν ντερ Λου (Ολλανδία)

Με τρεις ποινές αποβλήθηκε η Χοχριάκοβα, 2.48 πριν τη λήξη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χάρης Παυλίδης): Διαμαντοπούλου, Τετζαλίδου, Ελευθ. Πλευρίτου, Σώρα, Μανωλιουδάκη 1, Αβραμίδου, Ασημάκη 1, Μαργ. Πλευρίτου 1, Καλογεράκου, Σάουθερν 1, Μπιανκόνι 6, Νιαρχάκου, Σταματοπούλου

ΚΙΝΕΦ ΚΙΡΙΣΙ (Αλεξάντρ Ναρίτσα): Καρνάουχ, Ζούμπκοβα 3, Προκοφίεβα 2, Σιμάνοβιτς 1, Κουρότσκινα, Κρίμερ, Μπάλαϊ, Κιρίλτσεβα, Ιακούσεβα, Χοχριάκοβα 1, Ιβάνοβα 1, Ρίζκοβα, Ιούσκοβα

* Από τις γεμάτες εξέδρες του κολυμβητηρίου «Πέτρος Καπαγέρωφ» δεν έλειψε ένα πανό των οπαδών του Ολυμπιακού κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, καθώς και κάποια υβριστικά συνθήματα εις βάρος του.

Αντίπαλος του Ολυμπιακού στον τελικό του Σαββάτου (20.15) θα είναι η ισπανική Σαμπαντέλ (πρωταθλήτρια Ευρώπης τα δύο τελευταία χρόνια) η οποία νίκησε στον δεύτερο ημιτελικό την ουγγρική Ουίπεστ με 11-6.