Υπάρχει μια εικόνα που αποτυπώνει με τον πλέον πειστικό τρόπο τον αντίκτυπο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στη ζωή και στην καθημερινότητα του ΝΒΑ. Επειτα από 145 σερί εμφανίσεις με τους Μιλγουόκι Μπακς, και μάλιστα ως μέλος της βασικής πεντάδας στους τελευταίους 64, ο προπονητής του Τζέισον Κιντ «τόλμησε» να μην τον χρησιμοποιήσει ούτε δευτερόλεπτο στην πρόσφατη αναμέτρηση με τους Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς στο Κλίβελαντ.

Εξι φορές ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ο παλαίμαχος άσος και ισάριθμες αποκρίθηκε πεισματικά «coach’s decision», τουτέστιν «απόφαση του προπονητή», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Καταιγισμός άρθρων στον αμερικανικό Τύπο με κύρια απορία «γιατί δεν έπαιξε ο Γιάννης;».

ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ. Για ποιους λόγους, όμως, η επιρροή ενός 20χρονου μπασκετμπολίστα, στη δεύτερη μόλις σεζόν του, είναι τόσο ισχυρή στο πρωτάθλημα των κορυφαίων; «ΤΑ ΝΕΑ» ανοίγουν τον φάκελο «Αντετοκούνμπο» επιχειρώντας να εξηγήσουν τη φρενίτιδα των Αμερικανών, που κάνουν σαν τα πιράνχας όταν κατασπαράζουν γαρίδες! Για την αμερικανική νοοτροπία η ιστορία της οικογένειας Αντετοκούνμπο αποτελεί τεράστιο πόλο έλξης και αφορμή για εξερεύνηση. Οι γονείς του έφθασαν σχεδόν πιτσιρίκια στην Ελλάδα, όπου οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας και για να έχει τα πολύ βασικά το ψυγείο του σπιτιού οι δύο μεγαλύτεροι γιοι, ο Θανάσης, που αγωνίζεται στην D-League, το δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα και περιμένει να αρπάξει την ευκαιρία που σκέφτονται να του προσφέρουν οι Νιου Γιορκ Νικς, και ο Γιάννης, που ζει το όνειρό του στο ΝΒΑ, ήταν αναγκασμένοι να γίνουν μικροπωλητές στους δρόμους της Αθήνας.

Ολο αυτό δεν το «πούλησε» ο Γιάννης. Αντιθέτως, ο 20χρονος φόργουορντ αποφεύγει τις λεπτομερείς αναφορές στις συνεντεύξεις του, ωστόσο η ιστορία του μαθεύτηκε από την έρευνα των ελληνικών εφημερίδων και των «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι οποίοι είχαν συναντήσει τον άσο των Μπακς στην Αθήνα προτού ακόμη επιλεγεί στο Νο 15 του ντραφτ τον Ιούνιο του 2013.

Η δεύτερη αιτία, που άρχισε να προκαλεί ντόρο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν το επώνυμό του αλλά και το παιδικό πρόσωπό του. Είναι και φαίνεται καλό παιδί, προσηνής και χαμογελαστός, πρώτος στις πλάκες που γίνονται μεταξύ των συμπαικτών του, συμμετέχει σε αστεία βιντεάκια (ένα από αυτά τον δείχνει να φτιάχνει πίτσα και να γίνεται χάλια από το αλεύρι) και το σημαντικότερο; «Γράφει» στην τηλεοπτική κάμερα, με αποτέλεσμα να γίνει ο αγαπημένος των δημοσιογράφων και του κοινού.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο τμήμα μάρκετινγκ των Μπακς το δικό του πρόσωπο χρησιμοποιούν συχνά για να προαναγγείλουν έναν αγώνα, ενώ ακόμη και σε άλλες πόλεις αποτελεί ατραξιόν για τους οπαδούς των αντιπάλων. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο Αντετοκούνμπο αγωνιζόταν στη Νέα Υόρκη, στο Λος Αντζελες ή στο Μαϊάμι και όχι στο ταπεινό Μιλγουόκι.

Ο Αντετοκούνμπο, όμως, δεν παρομοιάζεται με τον Κέβιν Ντουράντ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ ή τον Κουάι Λέναρντ των Σαν Αντόνιο Σπερς για το χαμόγελό του, αλλά για τα προσόντα του. Με ύψος 2,11 μ., απίστευτο άνοιγμα χεριών (2,21 μ.) και μέγεθος παλάμης 25 εκατοστά, απέσπασε αμέσως το προσωνύμιο The Greek Freak, που σημαίνει Το Ελληνικό Θηρίο, ενώ η εξωπραγματική ικανότητα να διασχίζει το γήπεδο ντριμπλάροντας, να αρχίζει το μπάσιμο από τη γραμμή του τρίποντου ή να καρφώνει έπειτα από «coast to coast» (από τη μια μπασκέτα στην άλλη) τον φέρνουν σχεδόν κάθε βράδυ στις οθόνες εκατομμυρίων φίλων του μπάσκετ ανά τον πλανήτη, καθώς οι φάσεις που δημιουργεί επιλέγονται στο Τοπ 10 της ημέρας.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ. Και η βελτίωσή του, όμως, είναι μνημειώδης εν συγκρίσει με την περυσινή παρθενική σεζόν. Από 23 ματς βασικός έφθασε να ξεκινά σε 71 αγώνες, βελτιώνοντας τον χρόνο συμμετοχής του από 24,6′ σε 31,4′, οι πόντοι του σχεδόν διπλασιάστηκαν (από 6,8 σε 12,7 μ.ό.), όπως και τα ριμπάουντ του (από 4,4 σε 6,7). Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις, το επόμενο συμβόλαιο που θα υπογράψει με τους Μπακς ενδέχεται να φτάσει τα 50 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια, ενώ σε αγωνιστικό επίπεδο θεωρείται δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα τον θαυμάζουμε σε παράπλευρες εκδηλώσεις του All Star Weekend, αλλά στον κυρίως αγώνα, ανάμεσα στους κορυφαίους μπασκετμπολίστες του κόσμου!