Ηταν πριν από περίπου πέντε χρόνια όταν η Δικαιοσύνη άνοιγε τον φάκελο για τη διαφθορά στον χώρο του ποδοσφαίρου. Μεγαλοπαράγοντες, διαιτητές, παίκτες, μάνατζερ και ιδιώτες –πρόσωπα υπεράνω υποψίας –βρέθηκαν μπλεγμένοι στα δίχτυα του νόμου ενώ μέσα στο «γήπεδο» που έπαιζαν οι Αρχές διαπίστωσαν ότι διακινήθηκαν εκατομμύρια ευρώ.
Το αποτέλεσμα εκείνης της ποινικής έρευνας που οδήγησε σε συλλήψεις, δημοσιοποίηση ονομάτων και απαγόρευση εξόδου των διάσημων κατηγορουμένων αποτυπώνεται στην πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Πούλιου. Μέσα σε 3.099 δακτυλογραφημένες σελίδες ο εισαγγελικός λειτουργός αποτιμά τα στοιχεία της πολυετούς ανάκρισης και δείχνει εδώλιο για 93 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο σημερινός δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο πρώην ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ηλιούπολης Γιώργος Τσακογιάννης και άλλοτε πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων, ζητώντας παράλληλα την απαλλαγή τους για σειρά άλλων αδικημάτων που αρχικά τούς είχαν αποδοθεί. Ο εισαγγελέας πάντως εισηγείται την απαλλαγή του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη από το σύνολο των κατηγοριών, καθώς και άλλων 58 κατηγορουμένων που είχαν αρχικά βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη, στο ελληνικό ποδόσφαιρο είχε αναπτύξει πλούσια δράση εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας φέρεται ότι μέσω παράνομου στοιχηματισμού και απειλών κατάφερναν να κερδίζουν μαύρο χρήμα.

Η UEFA. Ο εισαγγελικός λειτουργός αναλύει τους επίμαχους ποδοσφαιρικούς αγώνες τους οποίους η UEFA χαρακτήρισε από ύποπτους ως διεφθαρμένους την περίοδο από το 2008 ως το 2011. Για τη στοιχειοθέτηση μάλιστα της πρότασής του επικαλείται κατάθεση του ειδικού στοιχημάτων της UEFA Dhont Karl Astere σύμφωνα με τον οποίο «παρατηρείται συστηματική χειραγώγηση στα ελληνικά παιχνίδια βάσει δεδομένων στοιχηματισμού από ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες στοιχημάτων. Οταν δε στην οικεία αναφορά της UEFA σημειώνεται ότι ένας αγώνας είναι «διεφθαρμένος», ακόμη κι αν χαρακτηρίζεται ως «ελαφρώς ύποπτος», αυτό είναι 100% ακριβές».

Ετσι έστηναν τους αγώνες. Πώς όμως λειτουργούσε ο παράνομος μηχανισμός; Σύμφωνα με τον κ. Πούλιο:

«Οι «απατεώνες του στοιχήματος», δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που κινούν τα νήματα δίνοντας εντολές σε τρίτους και συγκεκριμένα σε προπονητές, παίκτες και διαιτητές να στήσουν ένα παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν είναι οι ίδιοι οι παράγοντες των Ελληνικών Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΠΑΕ). Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ομάδας Α δίνει εντολή στον προπονητή Β και στους παίκτες Γ, Δ και Ε να έχουν μειωμένη απόδοση στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας.

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της ομάδας Α συνεννοείται πριν από τον συγκεκριμένο αγώνα με τον πρόεδρο της ομάδας Β που είναι ο αντίπαλος, με σκοπό να επιτύχουν ένα ή περισσότερα Στοιχήματα, στα οποία θα παίξουν ο πρόεδρος της ομάδας Α, ο πρόεδρος της ομάδας Β, δηλαδή της φιλοξενούμενης ομάδος, και ενδεχομένως και προπονητές, παίκτες και διαιτητές, ακόμη και τρίτοι, οι οποίοι λαμβάνουν τη σχετική πληροφορία πριν ή ακόμη και κατά τη διάρκεια του αγώνα από τον «απατεώνα του στοιχήματος», δηλαδή το φυσικό πρόσωπο που δίνει την αρχική εντολή για το στήσιμο ενός αγώνα».

Οπως παρατηρεί ο εισαγγελέας: «Το στήσιμο αγώνων με σκοπό τη στοιχηματική απάτη φαίνεται ότι έχει εδώ και χρόνια –τουλάχιστον στη Β’ Εθνική Ελλάδος –και πλάτος, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ύποπτων αγώνων και την εμπλοκή μεγάλου αριθμού συλλόγων σε αυτούς, αλλά και βάθος, σε ό,τι αφορά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τόσο σε επίπεδο εντολοδόχων για το στήσιμο όσο και σε επίπεδο φυσικών προσώπων, τα οποία καλούνται να εκτελέσουν αυτή την εντολή σε έναν αγώνα, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους προπονητές, παίκτες και διαιτητές που συμμετέχουν σε αυτόν».

Τον τελικό λόγο όμως για την παραπομπή ή μη του συνόλου των κατηγορουμένων και την τελική διαμόρφωση του ποινικού σκηνικού έχουν οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.