Πολιτική θύελλα στα κατεχόμενα της Κύπρου προκάλεσε η επιστολή που απέστειλε η ομοσπονδία του ψευδοκράτους προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), τη FIFA και την UEFA με την οποία ενημερώνει για την απόφασή της να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για εναρμόνιση του καταστατικού της προκειμένου να υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΚΟΠ.

Ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς χαρακτήρισε πολιτική χρεοκοπία την αίτηση της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας και αυτοκτονία για το ποδόσφαιρο των κατεχομένων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα απέστειλε επιστολές σε όλους τους συλλόγους στα κατεχόμενα με τις οποίες χαρακτήριζε «αυτοκτονία» την απόφαση.

Ο Ντενκτάς πρόσθεσε πως το ψευδοκράτος θα χαρακτηριστεί ως παράνομο και κατοχική περιοχή, ενώ απειλεί να διακόψει την οικονομική βοήθεια προς τους συλλόγους.

Σκληρή ήταν η απάντηση του προέδρου της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας Χασάν Σέρτογλου:

«Οι πολιτικοί έχουν χρεοκοπήσει. Δεν έκαναν τίποτα για να σώσουν το ποδόσφαιρο. Δεν έχω καμία πρόθεση να παραιτηθώ. Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα. Ο,τι κάνουμε το κάνουμε για τους νέους. Μπορείτε να μου φωνάζετε όσο θέλετε, δεν πρόκειται να μας σταματήσετε. Σήμερα κλείνει μια περίοδος του τουκοκυπριακού ποδοσφαίρου και κάνουμε αυτό που πιστεύουμε πως είναι το σωστό».

Η εναρμόνιση του καταστατικού της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας σύμφωνα με τους κανόνες της FIFA θα διαρκέσει περίπου 40 ημέρες και στη συνέχεια θα κατατεθεί αίτημα ένταξης στην ΚΟΠ.

Ο Σέρτογλου διευκρίνισε πως η ΚΟΠ θα αναγνωρίσει την ομοσπονδία του ως τη μοναδική ποδοσφαιρική αρχή στη Βόρεια Κύπρο, ενώ τόνισε πως η συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί μονομερώς οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να δημιουργηθεί προηγούμενο.

«Εχουμε το δικαίωμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία, όμως δεν είναι στις προθέσεις μας. Θέλουμε να γίνουμε μέλος της FIFA για το καλό του λαού μας».

Οι Τουρκοκύπριοι αποσπάστηκαν από την ΚΟΠ το 1954 και έκτοτε παρέμειναν ποδοσφαιρικά απομονωμένοι λόγω της μη υπαγωγής τους στη FIFA.

Το πρώτο βήμα για την ένταξη της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας στην ΚΟΠ έγινε πριν από 17 μήνες στη Ζυρίχη όπου υπογράφτηκε η αρχική συμφωνία από εκπροσώπους των δύο πλευρών, παρουσία των επικεφαλής της FIFA και UEFA, Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών δεν θα σημάνει αυτόματα και την ενοποίηση των πρωταθλημάτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟΠ Κωστάκη Κουτσοκούμνη θα περάσει καιρός για να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν αλλά και ψυχολογικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Το πιθανότερο είναι οι τουρκοκυπριακές ομάδες να ξεκινήσουν την πορεία τους στο κυπριακό πρωτάθλημα από την τέταρτη κατηγορία.

Φυσικά στην εθνική ομάδα της Κύπρου θα μπορούν να αγωνίζονται και ποδοσφαιριστές από τη σημερινή ομοσπονδία του ψευδοκράτους.