Η πρώτη συνέντευξη Τύπου του Σέρχιο Μαρκαριάν πριν από αγώνα της Εθνικής, καταγράφηκε στη Βουδαπέστη, όπου την Κυριακή (21:45, ΝΕΡΙΤ) η «γαλανόλευκη» θα αντιμετωπίσει την Ουγγαρία στα προκριματικά του Euro 2016. Ο Ουρουγουανός ομοσπονδιακός τεχνικός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προετοιμασία που έγινε στην Αυστρία, είπε πως έγινε σημαντική δουλειά στον τομέα της τακτικής και αυτοαποκαλέστηκε ως «πυροσβέστης», ίσως στην προσπάθεια να… σβήσει την προηγούμενη κάκιστη πορεία που έφερε την Εθνική στα πρόθυρα του αποκλεισμού επί των ημερών του Κλαούντιο Ρανιέρι.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την δουλειά που έκαναν οι παίκτες μου στην τακτική. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι. Ο αντίπαλος είναι καλή ομάδα. Ελπίζω ότι στο ματς θα φανεί το πάθος της Ελλάδας και το ταλέντο που έχουν.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει 1 βαθμό. Μαθηματικά υπάρχουν πιθανότητες. Εσείς τι βλέπετε, θα τα καταφέρετε;

«Είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν υπάρχει νίκη αν δεν παίζεις καλό ποδόσφαιρο. Καλή άμυνα και καλή επίθεση. Αν το κάνουμε μπορούμε να αλλάξουμε τις κακές στιγμές που περάσαμε. Γενικά στο ποδόσφαιρο, υπάρχει η έκπληξη. Αλλά συνήθως κερδίζει αυτός που παίζει καλύτερα».

Σε τι ποσοστό πέτυχε η προετοιμασία;

«Ο μαθηματικός στην οικογένεια είναι ο αδελφός μου. Πιστεύω ότι όταν είσαι προπονητής στην Εθνική ομάδα ξέρεις ότι δεν έχεις πολύ χρόνο. Το πρόγραμμα της δουλειάς, πρέπει να είναι ακριβέστατο. Να μην χάνεις χρόνο. Να κάνεις αυτό που είναι αναγκαίο. Αν τα καταφέρεις θα παίξεις τον αγώνα με αυτά που μπορείς να χάνεις. Εμείς δεν κάναμε ούτε 15 λεπτά φυσική κατάσταση. Κάναμε μόνο τακτική. Η μεθοδολογία της Εθνικής είναι διαφορετική από μία κανονική ομάδα. Στην Εθνική η πίεση είναι ότι περνάει η μέρα και πρέπει να κερδίζεις κάθε ώρα προπόνησης. Τα παιδιά πρέπει να καταλαβαίνουν τι θέλω. Να μην χάνουμε χρόνο».

Ίσως είναι για εσάς μία από τα πιο δύσκολες αποστολές στην καριέρα σας;

«Δεν ξέρω. Δεν είχα ποτέ εύκολη δουλειά. Κλείνω 40 χρόνια στον χώρο και ποτέ δεν είχα εύκολη δουλειά. Είμαι αυτό που λένε… πυροσβέστης».

Τι τακτική θα ακολουθήσει η Εθνική αύριο; Επιθετική ή αμυντική;

«Πάντα σε αυτές τις συναντήσεις γίνονται τέτοιες ερωτήσεις. Εγώ σκέφτομαι να κάνω καλή άμυνα, να μην δώσω ευκαιρία στον αντίπαλο, να δημιουργήσουμε φάσεις για γκολ και να σκοράρουμε. Υπάρχει όμως και το στιλ. Μας αρέσει να έχουμε στιλ που γουστάρει ο κόσμος μας, αλλά σιγά – σιγά. Οι παίκτες ξέρουν τί θέλει ο προπονητής. Ξέρουν το δρόμο για την άμυνα και το γκολ. Το πρόβλημα είναι ο αντίπαλος και το αν θα μας αφήσει να τα κάνουμε όλα αυτά.

Τι κλίμα εκλαμβάνεται από τους παίκτες σας;

«Ο αγώνας θα πει αν κάναμε καλή δουλειά. Εγώ ξέρω ότι κάναμε όσα μπορούσαμε. Δεν χάσαμε ούτε ένα λεπτό. Είμαι ευχαριστημένος, αλλά η πίεση του αντιπάλου θα δούμε πως λειτουργήσει. Εγώ περιμένω ένα καλό παιχνίδι από την Εθνική».

Έχουμε «σημαδέψει» κάποια ομάδα για να την περάσουμε;

«Τα δύο παιχνίδια με Ουγγαρία, έχουν μεγάλη σημασία. Μόνο με αυτά τα δύο παιχνίδια μπορούμε να πάρουμε την 3η θέση. Γι’ αυτό είναι τελικός για εμάς».

Το κλίμα στην Εθνική δείχνει να είναι καλό. Να βγάζει υγεία…

«Όταν κάνεις το πρόγραμμα, δεν υπάρχει χώρος για κακό κλίμα. Ο προπονητής δείχνει ηρεμία, οι παίκτες είναι και αυτοί ήρεμοι. Όταν περνάει ο χρόνος έχεις παίκτες που δεν είναι ευχαριστημένοι. Εκεί η απάντηση είναι η αγάπη. Έτσι έκανα πάντα στην ζωή μου. Το βλέπω πως αντέδρασαν οι παίκτες που είχα στην Ελλάδα. Με αντιμετωπίζουν τώρα με αγάπη. Μακάρι να γίνει το ίδιο και με τους τωρινούς παίκτες σε δέκα χρόνια».

Θα χρησιμοποιήσετε τον Κατσουράνη βασικό;

«Είναι ειδικό παιχνίδι. Είναι τελικός. Αυτό το παιχνίδι έχει μεγάλη ιστορία. Τον ξέρω από την αρχή της καριέρας του. Ξέρω ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά θα δούμε. Είναι δική μου απόφαση. Θα δούμε. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να βοηθήσει. Είμαι ευχαριστημένος με την συμπεριφορά του».

Ο Μαρκαριάν θα είναι στον πάγκο και θα παρακολουθεί ή θα είναι ο παθιασμένος Μαρκαριάν από το παρελθόν;

«Από την πείρα μου ξέρω ότι ο προπονητής πρέπει να μιλήσει δυνατά. Πρέπει να δώσει κίνητρο στους παίκτες. Να κάνει αυτό που κρίνει αναγκαίο. Αυτό το παιχνίδι δεν θέλει κάτι. Όλοι καταλαβαίνουν τί σημασία έχει. Όλοι ξέρουν ότι θα είναι μία μαύρη στάμπα στην ιστορία της ομάδας. Αν δεν πάμε στην Γαλλία θα είναι βήμα πίσω στην ιστορία της Εθνικής από το 2004. Σίγουρα θα προσπαθήσω να δώσω κίνητρο στους παίκτες, αλλά δεν θα κάνω θέατρο. Τα παιδιά ξέρουν ότι θα είναι μεγάλο πρόβλημα αν δεν κερδίσουν».