Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα 15 άρθρα ο αρμόδιος Υπουργός έχει πλέον αυξημένες αρμοδιότητες, καθώς θα είναι σε θέση να αποφασίσει διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές, αναβολή αγωνιστικών, αλλά και οριστική διακοπή πρωταθλημάτων.

Θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα αλλά και να κάνει ανάκληση αδειών, σε σωματεία, αθλητές, εταιρίες. Επίσης, να επιβάλει πρόστιμα σε ΜΜΕ όταν διαπιστωθεί «παρότρυνση, υποκίνηση ή ενθάρρυνση σε επεισόδια».

Διαβάστε εδώ και τα 15 άρθρα του νομοσχεδίου

Από την επόμενη αγωνιστική περίοδο δεν θα χορηγείται άδεια συμμετοχής σε διοργανώσεις ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, αν δεν υπάρχει βεβαίωση από τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της ΓΓΑ που θα αφορά λειτουργία ηλεκτρονικού εισιτηρίου και καμερών στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα δεδομένα που θα λαμβάνονται κυρίως από τις κάμερες θα αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία σε αξιόποινες πράξεις.

Παράλληλα, στο άρθρο 3, απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων σε συνδέσμους οπαδών, αλλά και σε λέσχες που δεν έχουν άδεια λειτουργίας. Η παραβίαση του άρθρου αυτού, προβλέπει χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση σε όλα τα μέλη της διοίκησης του σωματείου. Να σημειώσουμε, ότι λέσχη που δεν έχει άδεια λειτουργίας δεν μπορεί να εκμισθώσει χώρο. Μάλιστα προβλέπεται πρόστιμο και και σε αυτούς που θα νοικιάζουν χώρο σε λέσχες χωρίς άδεια.

Επίσης, εντός πέντε μηνών από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου, θα πρέπει να ανασυγκροτηθούν όλα τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα τα οποία θα αποτελούνται πλέον μόνο από τακτικούς δικαστές.

Η ΕΠΟ υποχρεούται να διαβιβάζει προς τον αρμόδιο Υπουργό, τις εκθέσεις της ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας ομοσπονδίας οι οποίες αφορούν αγώνες ύποπτους χειραγώγησης.

Μάλιστα, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, θα μπορεί να αφαιρεί ομάδες από τον πίνακα αυτών που μπορούν να συμπεριληφθούν σε κουπόνια στοιχήματος. Ακόμα και ο αρμόδιος Υπουργός, μπορεί σε τέτοια περίπτωση να μεταθέσει ή να αναβάλει τη διεξαγωγή ενός αγώνα.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα τα αθλητικό νομοσχέδιο με τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας, και τις αμέσως επόμενες ημέρες, κατόπιν συνεννοήσεως με την Πρόεδρο της Βουλής, θα αποφασιστεί η διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του.

Ελπίζω οι πάντες να αντιλαμβάνονται την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την πάταξη των παθογενειών στον ελληνικό αθλητισμό.

Επιζητούμε τη συνεργασία όλων των θεσμοθετημένων φορέων και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε στον κοινό μας στόχο».