Ο θρίαμβος

και οι θύμησες

Μια νοητή γραμμή θριάμβου ενώνει την Αθήνα με τη Βουδαπέστη. Στην Ουγγαρία, άλλωστε, συντελέστηκε η αλλαγή επιπέδου της Εθνικής, με εκείνο το 1-0 (πέναλτι Αποστολάκη) που έδωσε στην ουσία το εισιτήριο της πρόκρισης για την τελική φάση του Μουντιάλ ’94. Εκτοτε, η Εθνική κέρδισε πόντους στην παγκόσμια κατάταξη, εξασφάλισε σταδιακά ευνοϊκότερες κληρώσεις, είχε σε κάθε περίπτωση αβαντάζ έναντι μικρομεσαίων αντιπάλων όπως είναι η Ουγγαρία. Είναι, όχι ήταν.

Γιατί αντίπαλος της εθνικής ομάδας το βράδυ της Κυριακής είναι μια χώρα με βαριά ποδοσφαιρική κληρονομιά. Η Ουγγαρία γέννησε παικταράδες και λίγοι έχουν δώσει το όνομά τους (Πούσκας) σε βραβείο της FIFA. Στο απώτατο παρελθόν, δεκαετίες του ’70 και του ’80, η Ουγγαρία είχε το πάνω χέρι με τους σημαντικούς Νίλαζι, Φάζεκας ή και με τον μετέπειτα «δικό μας» Ντέταρι, τον ξανθό άγγελο του Δούναβη.

Τι ζητεί τώρα η εθνική ομάδα στη Βουδαπέστη; Να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα. Να κρατηθεί από την άκρη της σχεδίας και να μην πνιγεί στα νερά του ποταμού. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, με μόλις έναν βαθμό στις αποσκευές μόνο με όνειρο μοιάζει να προλάβουμε το τρένο του Εuro 2016. Εχουμε πολλούς να προσπεράσουμε και οι Ούγγροι, χωρίς την αύρα της κάποτε ασύλληπτης ομάδας (στα μέσα του ’50), δείχνουν να συνέρχονται από λήθαργο ετών και το παλεύουν. Ναι, ο Μαρκαριάν έδωσε μια αύρα αισιοδοξίας και μαζί με τη νέα γενιά επιθυμούν να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν θα αποτελέσει πανάκεια, αλλά σίγουρα θα μας κρατήσει ζωντανούς. Διαφορετικά, σε κάθε άλλη περίπτωση, ούτε ο Μαρκαριάν θα μπορεί να κάνει κάτι ούτε η επιστροφή του Κατσουράνη θα έχει νόημα.

Το τηλεοπτικό τοπίο

Εγινε χθες μια νέα κουβέντα ανάμεσα στη συνδρομητική τηλεόραση (Nova) και στη Λίγκα, προκειμένου να ανανεωθεί το ήδη υπάρχον συμβόλαιο που λήγει το 2017. Δηλαδή να πάει η σύμβαση μέχρι το 2019, κάτι που θέλουν αμφότερες οι πλευρές. Στην κουβέντα δεν μετείχε ο Παναθηναϊκός, καθώς βγαίνει στα κεραμίδια και δεν επιθυμεί την παραμικρή σχέση με τον πρόεδρο Γιώργο Μποροβήλο. Οσο για το τι συμφώνησαν; Θα τα ξαναπούν οσονούπω. Και για λεπτομέρειες, αλλά και για χρήματα, που μπορεί να μην απέχουν και πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα. Δεν ξέρουμε μόνο αν μπουν και ρήτρες, γιατί αν θέλουμε να βλέπουμε την αλήθεια, άλλα πλήρωσε το κανάλι που μεταδίδει το πρωτάθλημα και λιγότερα ματς έδειξε με τις αποχωρήσεις ομάδων. Ή μήπως όχι;

Πυρετός συσκέψεων

Πλήρης και μάλλον πρωτοφανής η κινητοποίηση της Αστυνομίας για τον τελικό Κυπέλλου στο χάντμπολ την Κυριακή. ΠΑΟΚ – ΑΕΚ είναι ένα ζευγάρι με ιστορία και δυναμικούς οπαδούς. Στη φωλιά του ΠΑΟΚ θα βρεθούν περίπου 1.000 οπαδοί της ΑΕΚ και το κοκτέιλ αναμένεται εκρηκτικό. Εγινε χθες εξέταση των συνθηκών πάνω σε χάρτη του γηπέδου και ορίστηκαν τέσσερις «νεκρές ζώνες» στις κερκίδες. Ενα ματς που υποτίθεται θα ήταν γιορτή και διαφήμιση τείνει να εξελιχθεί σε παρέλαση αστυνομικών δυνάμεων. Αυτό είναι το χάντμπολ που ονειρεύονται οι αρμόδιοι;