Φαντάσματα από το παρελθόν εμφανίστηκαν στο γερμανικό ποδόσφαιρο κυνηγώντας δύο συλλόγους και τον ομοσπονδιακό προπονητή Γιόαχιμ Λεβ. Σε 60 σελίδες τυλίγει τις παράνομες μεθόδους του γερμανικού ποδοσφαίρου η επιτροπή αξιολόγησης των καταγγελιών για θέματα ντόπινγκ του τμήματος Αθλητιατρικής του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ. Το μέλος της επιτροπής Αντρέας Ζίνγκλερ αποκαλύπτει πως υπάρχουν αποδείξεις ότι ποδοσφαιριστές της Στουτγάρδης και της Φράιμπουργκ ελάμβαναν απαγορευμένες ουσίες τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Πηγή των πληροφοριών είναι έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στην επιτροπή, χρονολογούνται την περίοδο 1984-1989 και αναφέρονται σε μία δικαστική υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί ο τότε επικεφαλής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Αθλητικών Τραυμάτων Αρμιν Κλέμπερ.

ΤΟ ΑΝΑΒΟΛΙΚΟ. Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση ντόπινγκ που αναφέρεται στο γερμανικό ποδόσφαιρο. «Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία μπορεί να αποδειχθεί για πρώτη φορά η συστηματική χρήση αναβολικών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Γερμανίας» σημειώνει ο Ζίνγκλερ, ο οποίος δημοσίευσε λεπτομέρειες της έκθεσης χωρίς την έγκριση των συνεργατών του και της επικεφαλής της επιτροπής Λετίτσια Πάολι. «Αυτοί που επηρεάστηκαν περισσότερο από το ντόπινγκ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν ο σύλλογος της Μπουντεσλίγκα Στουτγάρδη και η Φράιμπουργκ, που αγωνιζόταν στη β’ κατηγορία».

Η ουσία που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ερευνητών είναι το αναβολικό Μegagrisevit. Την επίμαχη περίοδο στην οποία αναφέρεται η επιτροπή στις δύο ομάδες είχε αγωνιστεί ο σημερινός ομοσπονδιακός προπονητής της Γερμανίας Γιόαχιμ Λεβ. Επίσης η Στουτγάρδη είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια το 1984 έχοντας στις τάξεις της ποδοσφαιριστές του βεληνεκούς των Μπερντ και Καρλχάιντς Φέρστερ, Μπούχβαλντ και Αλγκεβερ. Σημειώνεται ωστόσο πως δεν είναι δυνατόν να αναφερθεί ποιοι συγκεκριμένοι αθλητές ελάμβαναν τις απαγορευμένες ουσίες.

«ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ». Σε ανακοίνωσή της η Στουτγάρδη αποφεύγει να πάρει θέση για κάτι που συνέβη πριν από τόσες δεκαετίες, ωστόσο επισημαίνει πως ο καθηγητής Κλέμπερ δεν εργάστηκε ποτέ ως γιατρός στην ομάδας της. Τη Στουτγάρδη διαψεύδει ο πρώην προπονητής της Χανς Γιούργκεν Ζούντερμαν ο οποίος παραδέχθηκε στις δηλώσεις του πως οι τραυματισμένοι παίκτες της ομάδας απευθύνονταν στον Κλέμπερ.

Στο στόχαστρο της έκθεσης βρίσκεται επίσης η ποδηλασία. Σύμφωνα με τον Ζίνγκλερ, την περίοδο 1975-1980 υπήρξε εκτεταμένο ντόπινγκ με αναβολικά στεροειδή. «Μερικές φορές το ντόπινγκ ήταν οργανωμένο και το χρηματοδοτούσαν ομοσπονδίες ατομικών αθλημάτων ή αθλητικοί σύλλογοι».

Να σημειωθεί πως μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο Ζίνγκλερ δήλωσε την παραίτησή του από την επιτροπή.