Αιχμές κατά παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, άφησε το πρωί της Πέμπτης ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μια ημέρα μετά την ανακοίνωση αναβολής των αγώνων της Σούπερ Λίγκα για μία εβδομάδα, εμφανίσθηκε αποφασισμένος να λάβει «όλα τα μέτρα που θα εξαφανίσουν την βία από τα ελληνικά γήπεδα».

Μιλώντας στον ANT1, ο Στ. Κοντονής, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το κλίμα είναι πάρα πολύ κακό και πυροδοτείται δυστυχώς και από ενέργειες εκτός αγωνιστικών χώρων. Είδαμε προχθές, να συμπλέκονται παράγοντες του ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του οργάνου που διοργανώνει το ποδόσφαιρο.

» Αν οπαδοί βλέπουν αυτή την εικόνα, μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι βάζουν στο μυαλό τους. Δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, η νομοθετική δυνατότητα, να κάνουμε τίποτε άλλο από αυτό που κάναμε. Αυτό που κάναμε ήταν το μέγιστο, για να αντιληφθείτε τι σαθρό νομικό σύστημα είναι αυτό που διέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν δίνει καμία δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρέμβει.

»Η κυβέρνηση αν δεν νομοθετήσει δεν μπορεί να βοηθήσει. Δεν θα ολιγωρήσουμε ούτε στιγμή, ούτε θα δεχθούμε απειλές και εκβιασμούς του τύπου, «αν επέμβετε θα απαγορευθούν οι ελληνικές ομάδες να παίζουν στο εξωτερικό». Να απαγορευθούν, δεν μας ενδιαφέρει».

Λίγο αργότερα με επίσημη ανακοίνωσή του και προφανώς υπό το βάρος των επικρίσεων ότι η αναβολή αγώνων μόνο για μια εβδομάδα και μόνο για τη Σούπερ Λίγκα – ενώ την ίδια ώρα σημειώνονταν επεισόδια σε ματς Β’ Εθνικής – ήταν απλή «ασπιρίνη» για τη μάστιγα της βίας στα γήπεδα, ο υφυπουργός Αθλητισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρίνιζεη απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν αποτελεί μέσο πάταξης της βίας όπως «ορισμένοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν», καθώς έγινε για «λόγους αποτροπής σοβαρής διατάραξης της Δημόσιας Τάξης». Αντίθετα τονίζεται ότι «η παρέμβαση της κυβέρνησης δεν εξαντλήθηκε».

Η γραπτή δήλωση του Στ. Κοντονή ήταν η εξής: «Η απόφαση για αναβολή διεξαγωγής των αγώνων του πρωταθλήματος της Superleague ελήφθη μετά από εισηγήσεις της ΕΛΑΣ και της ΔΕΑΒ για λόγους αποτροπής σοβαρής διατάραξης της Δημόσιας Τάξης, όπως ο νόμος ορίζει, αφού όπως τονίστηκε μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ήταν αδύνατον να διεξαχθούν ποδοσφαιρικοί αγώνες.

» Έχουμε επίγνωση ότι η απόφαση της αναβολής δεν αποτελεί το μέσο για την πάταξη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους και αν ως τέτοιο ορισμένοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν, λανθασμένα ερμηνεύουν την απόφαση που ελήφθη.

» Ο νόμος πλην της παραπάνω ενέργειας δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο στην εκτελεστική εξουσία να δράσει. Γι αυτό τονίσαμε ότι θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στην πολιτική ηγεσία να παρεμβαίνει αυτοδυνάμως, όπως στις προγραμματικές δηλώσεις έχουμε αναφέρει.

» Ας μην προτρέχουν λοιπόν ορισμένοι και ας μη φαντάζονται άλλοι, ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης εξαντλήθηκε».

Συνάντηση Κοντονή με Μπλάτερ και Πλατινί

Καθοριστικές συναντήσεις με τους προέδρους της UEFA και της FIFA, Μισέλ Πλατινί και Σεπ Μπλάτερ, θα έχει το προσεχές διάστημα ο Σταύρος Κοντονής. Ο υφυπουργός Αθλητισμού πρόκειται να συζητήσει με τους διεθνείς παράγοντες το θέμα της καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα και για τις επαφές θα μεσολαβήσει ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, οποίος συναντήθηκε το προηγούμενο διήμερο μαζί τους.

Ο Σταύρος Κοντονής θέλει να συζητήσει με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου τα όρια του αυτοδιοίκητου ειδικά στα θέματα βίας, προκειμένου να μπορέσει να καταρτίσει σωστά τον νέο αθλητικό νόμο που θα κατατεθεί προς ψήφιση το επόμενο χρονικό διάστημα.