«Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να διεξαχθούν αγώνες την Κυριακή» δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η αναστολή της αγωνιστικής δραστηριότητας ισχύει μόνο για τη Σούπερ Λίγκα και για διάστημα μίας εβδομάδας.

«Την άλλη Τετάρτη η κυβέρνηση, με εντολή του Πρωθυπουργού, θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ξανασυναντηθεί με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών Αρχών, θα δούμε τι έχουν πραγματοποιήσει από όσα έχουν υποσχεθεί και σε περίπτωση που διαμορφώνεται η ίδια κατάσταση και υπάρχουν εισηγήσεις πάλι από την ΕΛΑΣ και τη ΔΕΑΒ, εκ νέου δεν θα γίνουν αγώνες και την μεθεπόμενη Κυριακή», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη. Δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω σε όσα έχει εξαγγείλει. Οι καταστάσεις ανοχής έχουν τελειώσει. Επιχειρηματικά συμφέροντα που αναπτύσσονται κατά απαράδεκτο τρόπο στον χώρο του αθλητισμού δεν θα τα ανεχθούμε» τόνισε ο υφυπουργός.

«Όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως όσα συνέβησαν στον αγώνα της Λ. Αλεξάνδρας όπου από θαύμα δεν είχαμε νεκρό, και όλα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της διοργανώτριας Αρχής, διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα. Ολοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει κορυφαίοι παράγοντες να βιοπραγεί ο ένας στον άλλον» ανέφερε ο κ. Κοντονής προσθέτοντας ότι «είναι ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος και όσα προβλέπονται για τις λέσχες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα αναληφθούν όλα εκείνα τα νομοθετικό μέτρα για την καταπολέμηση της βίας. «Το νομοθετικό πλαίσιο παρέμβασης είναι απολύτως σαθρό, σχεδόν ανύπαρκτο» σημείωσε, τονίζοντας ότι θα αναληφθούν «νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λύνουν το πρόβλημα διά παντός».

«Ζητάμε να δρομολογηθούν εξελίξεις, για παράδειγμα το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν θα έχει ολοκληρωθεί αλλά αν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες θα το δεχτούμε. Αναμένουμε και για τη μεθεπόμενη Κυριακή τις εισηγήσεις της ΕΛΑΣ και της ΔΕΑΒ για να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Η παρέμβαση γίνεται δυνάμει αυτών των εισηγήσεων άνευ των οποίων το κράτος δεν μπορεί να επέμβει» σχολίασε.

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «δεν πιστεύω στις αυτοκριτικές και τις αυτοκαθάρσεις όταν συνδυάζεται με ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν σκοπό το κέρδος. Όμως όλοι πρέπει να δίνουμε σημασία στους νόμους. Οι καταστάσεις ανοχής έχουν τελειώσει».

Η απόφαση αυτή συνιστά μισό βήμα πίσω από τις δηλώσεις του κ. Κοντονή νωρίτερα την Τετάρτη, κατά τις οποίες είχε προαναγγείλει την επ’ αόριστον αναβολή των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους προέδρους της Σούπερ Λίγκας, της Φούτμπολ Λιγκ και με εκπρόσωπο της ΕΠΟ.

Τα πρωταθλήματα θα επαναρχίσουν μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες για την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την τοποθέτηση καμερών σε όλα τα γήπεδα, καθώς και για τη μετατροπή των συνδέσμων οπαδών σε λέσχες.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο,μετά και τα θλιβερά επεισόδια τόσο στο ντέρμπι των «αιωνίων» την Κυριακή όσο και στη συνεδρίαση του ΔΣ της Σούπερ Λίγκα την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα, Γιώργος Μποροβήλος δήλωσε:

«Με νηφαλιότητα και σύνεση και με την ευθύνη του θεσμικού μου ρόλου ως προέδρου της Super League, οφείλω να επισημάνω ότι στόχος της Πολιτείας και του Ποδοσφαίρου είναι να βρεθούν λύσεις σε παθογένειες δεκαετιών που έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό τοπίο και όχι να μετατοπίζουμε χρονικά τα προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε συζήτηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Κοντονή, προκειμένου να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διεξαγωγής του τρέχοντος Πρωταθλήματος, αλλά και τις προϋποθέσεις για την έναρξη του νέου Πρωταθλήματος.

Στην πρόθεση του υφυπουργού για την επ’ αόριστον αναστολή του Πρωταθλήματος της Super League, τόνισα ότι δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα που πράγματι αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κανένας φίλαθλος και πολίτης της χώρας δεν πιστεύει ότι με την αναστολή του Πρωταθλήματος θα λυθούν προβλήματα της βίας, της καχυποψίας, της απαξίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, εισηγήθηκα στον υφυπουργό Αθλητισμού την τιμωρία των φυσικών αυτουργών που συμμετέχουν σε περιστατικά βίας.

Η εφαρμογή των νόμων, η θωράκιση του θεσμικού πλαισίου, η συνεργασία, ανοιχτή και ειλικρινής όλων των φορέων, μπορεί να δώσει «ανάσα» στο ποδόσφαιρο και στην Κοινωνία.

Στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Super League θα ενημερώσω τα Μέλη για τα καίρια ζητήματα που ανέδειξε ο κ. Κοντονής και που αφορούν στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, τις λέσχες φιλάθλων και την αυστηροποίηση του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

Δεν εθελοτυφλώ. Οι ευθύνες του Ποδοσφαίρου είναι υπαρκτές. Έχουμε και εμείς, οι ΠΑΕ, οι παράγοντες, ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό Ποδόσφαιρο. Πρέπει όμως μέσα από το διάλογο και την εφαρμογή των νόμων να βρούμε ουσιώδεις λύσεις που θα βελτιώσουν το ποδόσφαιρό μας».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Στ. Κοντονής ξεκαθάρισε πως «η Πολιτεία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα λάβει μέτρα για την πάταξη της βίας στα γήπεδα». Ερωτηθείς εάν θα προχωρήσει η διακοπή των πρωταθλημάτων, απάντησε: «Όλα τα εξετάζουμε».

Ακόμη ξεκαθάρισε ότι την επόμενη σεζόν δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένα πρωτάθλημα, αν δεν εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

«Είναι αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν στα γήπεδα, αυτά που συνέβησαν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας ξεπέρασαν κάθε όριο» είπε ο υφυπουργός, ενώ σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του ΔΣ της Σούπερ Λιγκ είπε ότι η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί και διερωτήθηκε «ποιο το μήνυμα στην κοινωνία όταν οι διοικούντες στο ποδόσφαιρο συμπεριφέρονται έτσι».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η Πολιτεία «δεν έχει δυνατότητα να επέμβει πειθαρχικά στις ομάδες που εμφανίζονται να παρανομούν», λέγοντας πως «όλο αυτό το κομμάτι είναι στην πειθαρχική δικαιοδοσία της Αρχής που διοργανώνει το πρωτάθλημα».

Τη θέση του κ. Κοντονή περί διακοπής των διοργανώσεων στηρίζει και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.