Ταπεινός, ευγενής, σοβαρός, ο νικητής της ζωής Ερίκ Αμπιντάλ έβγαλε το μεγαλείο της ψυχής του στη συνέντευξη Τύπου και αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό.

Ο γάλλος σταρ τόνισε ότι έχει πάρει την απόφασή του να σταματήσει το ποδόσφαιρο και δεν έχει μετανιώσει για αυτό, αποκάλυψε ότι έχει δεχτεί πρόταση πριν από δύο χρόνια για να συνεργαστεί με την Μπαρτσελόνα και μάλλον δεν θα μπορέσει να ταξιδεύσει στη Μυτιλήνη για να αγωνιστεί για τελευταία φορά με τα ερυθρόλευκα γιατί τον περιμένουν στη Βαρκελώνη.

«Σας ευχαριστώ που είστε εδώ σε μια τόσο μεγάλη και δύσκολη στιγμή για την καριέρα μου. Σήμερα σας δηλώνω επίσημα την απόφαση μου να σταματήσω την επαγγελματική μου καριέρα, εδώ στον Ολυμπιακό. Ο λόγος της απόφασης είναι καθαρά προσωπικός. Οι παίκτες του υψηλού επιπέδου καταλαβαίνουν πότε έρχεται αυτή η στιγμή και έφτασε η δική μου στιγμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, τον Πιερ, τον Κριστιάν, όλο το επιτελείο, για την εμπιστοσύνη τους όλο τον καιρό που βρίσκομαι εδώ», τόνισε ο Αμπντάλ.

Στη συνέχεια, απάντησε σε ερωτήσεις:

Για τα σχέδιά του: «Οπως ξέρετε έχω κρούση για συνεργασία με την Μπαρτσελόνα εδώ και δύο χρόνια, Αλλά τώρα θέλω να ξεκουραστώ, να βρεθώ με την οικογένειά μου και μετά να πάρω τις οριστικές μου αποφάσεις για το μέλλον».

Για την σχέση του με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη: «Ο πρόεδρος από την πρώτη στιγμή που ήρθα με περιέβαλε με αγάπη και εμπιστοσύνη. Αγαπάει πολύ τον Ολυμπιακό και την χώρα του. Έχει φιλοδοξίες και κάνει τα πάντα για να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά ο Ολυμπιακός».

Για το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον Ολυμπιακό στο μέλλον: «Όπως σας είπα έχω κάνει κάποιες συζητήσεις με τον πρόεδρο για αυτό. Αλλά δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Είμαι ανοικτός σε κάθε πρόταση και επιθυμώ να βρεθώ ξανά στον Ολυμπιακό. Το πότε όμως δεν το γνωρίζω».

Ποια η συμβουλή του θα έδινε σε μικρά παιδιά που θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές: «Πρέπει να δουλεύουν ασταμάτητα. Να είναι επίμονοι και σοβαροί. Η επαγγελματική ζωή ενός αθλητή είναι πολύ δύσκολη. Θα πρέπει ι να έχουν όρεξη και σεβασμό για την ομάδα και να προσπαθούν να δίνουν πάντα το 100% των δυνατοτήτων τους».

Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του και τι παίρνει μαζί του αποχωρώντας από την Ελλάδα: «Προφανώς οι πολύ μεγάλες στιγμές ενός αθλητή είναι όταν σηκώνει τρόπαιο. Πιο σημαντική όμως είναι η μετάβαση από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η στιγμή που υπογράφεις το πρώτο συμβόλαιο είναι συγκλονιστική. Παίρνω μαζί μου την αγάπη που εισέπραξα στην Ελλάδα και όταν επιστρέψω στην Βαρκελώνη θα εύχομαι πάντα το καλύτερο για τον Ολυμπιακό. Θα κρεμάσω την ερυθρόλευκη φανέλα στο διαμέρισμά μου».

Οι λόγοι που αποχωρεί και τι θα κάνει στη συνέχεια: «Αποχωρώ για προσωπικούς λόγους. Ο επαγγελματίας ξέρει το πότε και το πού. Είπα στον πρόεδρο ότι θα δώσω τα πάντα μέχρι τον Δεκέμβρη και μετά θα αποχωρήσω. Θα ξεκουραστώ πρώτα, θα βρεθώ με την οικογένειά μου και μετά θα σκεφτώ τι θα κάνω. Όπως είπα, έχω προτάσεις και από τον Ολυμπιακό και από την Μπαρτσελόνα. Αλλά χρειάζομαι χρόνο για ξεκουραστώ και να αποφασίσω».

Πώς θέλει να τον θυμούνται: «Προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος που δεν ψάχνει την αναγνώριση. Όσοι με εκτιμήσουν θα είναι γιατί το επιθυμούν. Είμαι ταπεινός, ανοιχτός στον κόσμο και έτσι θέλω να με θυμούνται. Αλλά επαναλαμβάνω πως ο καθένας θα με θυμάται με τον τρόπο που θέλει».

Ποιες είναι οι στιγμές που θυμάται στην εθνική Γαλλίας και αν είναι σύμπτωση πως αποχωρεί από την ενεργό δράση μαζί με τον Ανρί: «Η μεγαλύτερη στιγμή με την εθνική Γαλλίας ήταν η πρώτη μου μεγάλη διοργάνωση το 2006. Όπως και η πρώτη μου συμμετοχή. Πήρα πολλά μαθήματα και θα μου μείνει αξέχαστο. Είναι καθαρά θέμα σύμπτωσης που αποχωρώ μαζί με τον Τιερί. Δεν έχω κάνει ούτε τα μισά από αυτά που πέτυχε εκείνος στην καριέρα του. Αποφάσισε, όπως κι εγώ, πως είχε έρθει η στιγμή του».

Τι τίτλο θα έβαζε αν αποφάσιζε να γράψει βιβλίο: «Δεν το έχω σκεφτεί. Υποθετικά, θα είχε θέμα το ποδόσφαιρο και τίτλο μετά το ποδόσφαιρο η ζωή συνεχίζεται».

Τι συμβουλή θα έδινε στους συμπαίκτες του και αν κόντρα στην Καλλονή θα παίξει το τελευταίο του επίσημο ματς: «Δεν είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές. Είναι επαγγελματίες και συμπαίκτες μου. Πρέπει πάντα να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα συζητήσουμε με τον Πιερ και τον Κριστιάν αν κόντρα στην Καλλονή είναι το τελευταίο μου ματς. Αλλά δεν έχω και πολλά περιθώρια αφού με περιμένουν».

Αν πιστεύει πως θα μπορούσε να αγωνιστεί κι άλλα χρόνια: «Πρόκειται για μια επιλογή που μπορεί να πάρει κάποιος οποιαδήποτε στιγμή. Για εμένα ήρθε. Κάποιοι ίσως μπορεί να λυπηθούν αλλά εγώ δεν μετανιώνω για αυτή την απόφαση. Αν την είχα πάρει πριν από δύο χρόνια ίσως το είχα μετανιώσει. Αλλά τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή».

Ο σύμβουλος στρατηγικής της διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κριστιάν Καρεμπέ δήλωσε: «Η αίθουσα είναι γεμάτη συναισθήματα. Είμαι περήφανος που βρίσκομαι δίπλα σε έναν τόσο σπουδαίο παίκτη. Θέλω να ευχαριστήσω τους ποδοσφαιριστές που είναι εδώ. Όλοι στηρίζουμε την απόφαση του Αμπιντάλ, ο σύλλογος και ο κ. Μαρινάκης αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τους λόγους για την απόσυρσή του. Ο Ερίκ έρχεται από μακρά πορεία και θέλουμε να πάρουμε τα θετικά και να τα αξιοποιήσουμε για το μέλλον. Θέλω να δηλώσω ότι ο Ερίκ ανήκει στην οικογένειά μας, το σπίτι μας θα είναι ανοικτό για όποτε θέλει να επιστρέψει. Του ευχόμαστε το καλύτερο για τη συνέχεια της ζωής και της καριέρας του».

Στο τέλος ο Ερίκ Αμπιντάλ φωτογραφήθηκε με τους συμπαίκτες του Τζίμι Ντουρμάζ, Παϊτίμ Κασάμι, Ρομπέρτο Χιμένεθ και Αλμπέρτο Μποτία, όπως με τους Καρεμπέ και Ισά.