Περφεξιονιοστής ή θύμα των ιδεοληψιών του; Αναζητώντας την ανύπαρκτη ποδοσφαιρική τελειότητα ο Πεπ Γκουαρντιόλα παρασύρεται σε έναν ποδοσφαιρικό δονκιχωτισμό. Πολλοί συνεπαίρνονται από τον ρομαντισμό, άλλοι αντιδρούν.

Είχαν περάσει μόλις λίγα λεπτά αφότου η Μπάγερν ισοπέδωσε τη Φράιμπουργκ με απίστευτα στατιστικά, όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Γκουαρντιόλα τι θα ήθελε να ευχηθεί ενόψει των Χριστουγέννων και του Νέου Ετους. Τα λόγια του Καταλανού ξεπετάχτηκαν μέσα από ένα σαρδόνιο χαμόγελο: «Να γίνουμε καλύτεροι».

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. Πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η Μπάγερν και ο προπονητής της, που στα 50 πρώτα παιχνίδια του στην Μπουντεσλίγκα έχει τα καλύτερα στατιστικά στην ιστορία του γερμανικού πρωταθλήματος;

Υπό την μπαγκέτα του Γκουαρντιόλα οι Βαυαροί έχουν νικήσει στα 42 από τα 50 ματς και έχουν ηττηθεί μόλις δύο φορές. Ο μέσος όρος των βαθμών ανά αγώνα είναι 2,64, που είναι ο υψηλότερος που έχει σημειωθεί ποτέ στην Μπουντεσλίγκα.

Η νέα ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Γκουαρντιόλα πιθανόν να αντλεί την έμπνευσή της από τις μηχανικές ιδιότητες των στερεών και τις ελαστικές παραμορφώσεις τους.

Στη διάρκεια της σεζόν ο κορυφαίος προπονητής του κόσμου δοκίμασε έξι διαφορετικά αγωνιστικά συστήματα αλλά το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε το ίδιο: νίκη.

Δραπετεύοντας από τη σκιά των ιδεών του μέντορά του Γιόχαν Κρόιφ, ο Γκουαρντιόλα έγινε αυτόφωτος εξελίσσοντας μια νέα ποδοσφαιρική φιλοσοφία που στηρίζεται στην ελαστικότητα των αγωνιστικών συστημάτων στη διάρκεια ενός αγώνα.

«Κομφούζιο ή θαύμα;» αναρωτιόταν τις προάλλες το «Kicker» για την εικόνα της Μπάγερν.

Στη διάρκεια ενός μόλις αγώνα έχει συμβεί η βαυαρική ομάδα να αλλάξει τρεις και τέσσερις φορές αγωνιστικό σύστημα, στην αναζήτηση του πιο αδύνατου σημείου του αντιπάλου και της μέγιστης απόδοσης των παικτών τής Μπάγερν, κάνοντας ταυτόχρονα οικονομία δυνάμεων.

Στα περισσότερα παιχνίδια των Βαυαρών οι αντίπαλοι τρέχουν περισσότερα χιλιόμετρα έχοντας μικρότερη κατοχή μπάλας.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. Εκτός από τη γενική εικόνα της ομάδας, ο Γκουαρντιόλα εστιάζει σε κάθε παίκτη ξεχωριστά αναζητώντας την πιο κατάλληλη γι’ αυτόν στρατηγική. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που στο πρώτο δεκάλεπτο δεν αποδίδει ο ποδοσφαιριστής στον ρόλο που του έχει αναθέσει, του δίνει πάραυτα άλλον. Η νέα τακτική του Γκουαρντιόλα βρίσκει αντίθετες δύο μεγάλες δόξες του γερμανικού ποδοσφαίρου, τον Λόταρ Ματέους και τον Ντίτμαρ Χάμαν, οι οποίοι θεωρούν πως η συχνή αλλαγή των αγωνιστικών πλάνων αποτελεί βαρίδι στην απόδοση της Μπάγερν, όπως αποδείχθηκε στους περυσινούς ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ όπου διασύρθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

«Στη Γερμανία δεν αντιλαμβάνονται τον τρόπο σκέψης του Γκουαρντιόλα. Η ιδέα είναι προφανώς νέα για το γερμανικό ποδόσφαιρο. Η Μπάγερν είναι χαρούμενη και ευγνώμων που έχει τέτοιο προπονητή. Η επιρροή του τρόπου σκέψης του στο γερμανικό ποδόσφαιρο είναι τεράστια» έσπευσε να τον υπερασπιστεί ο αθλητικός διευθυντής της Μπάγερν Ματίας Ζάμερ. Αραγε χρειάζεται υπεράσπιση ο Γκουαρντιόλα;