Η επιχορήγηση που έχει εγκριθεί από την Πολιτεία για τα ερασιτεχνικά σωματεία κινδυνεύει να χαθεί, καθώς και πάλι η ΕΠΟ -λόγω χρεών προς το δημόσιο- δεν μπορεί να κάνει την εκταμίευση. Οπως είναι γνωστό πριν από 20 ημέρες είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα και η ΕΠΟ είχε υποστηρίξει όπως είχε λυθεί.

Ετσι λοιπόν οΥφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή, στην οποία αναφέρει:

«Με την από 10/11/2014 επιστολή μου σας καλούσα να προβείτε σε άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κωλυσιεργίας της Ομοσπονδίας να προβεί στην αναγκαία για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, ρύθμιση των οφειλών της ΕΠΟ σε ταμεία ασφάλισης αστυνομικών οι οποίες υπερέβαιναν τις 800.000 ευρώ, γεγονός που καθυστέρησε σημαντικά τη διαδικασία εκταμίευσης και διάθεσης των χρημάτων της κρατικής επιχορήγησης στα Σωματεία μέσω των ΕΠΣ ύψους 1.434.100 ευρώ.

Κατόπιν αυτού, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις σας ότι η Ομοσπονδία είναι πλέον σε θέση να εκταμιεύσει το ποσό της επιχορήγησης προς τα Σωματεία, με έγγραφο της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώθηκα πως το εν λόγω χρηματικό ένταλμα πληρωμής ύψους 1.434.100 ευρώ δεν δύναται να θεωρηθεί, λόγω υφιστάμενης υποχρέωσης παρακράτησης 30% του συνολικού ποσού από την ΙΒ’ ΔΟΥ για την εξυπηρέτηση χρεών της Ομοσπονδίας προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα η επιχορήγηση, αν εκταμιευόταν, να μην μπορεί να διατεθεί εις ολόκληρον για τον σκοπό για τον οποίο έχει εγκριθεί, ήτοι την στήριξη των Σωματείων.

Πλέον, με αποκλειστική υπαιτιότητα της Ομοσπονδίας, ο κίνδυνος να χαθεί το επιχορηγούμενο ποσό είναι παραπάνω από ορατός.

Σας καλώ προς τούτο άμεσα να με ενημερώσετε για τους ακριβείς λόγους του νέου κωλύματος, καθώς και για τις ενέργειες τις οποίες θα αναλάβετε για την τάχιστη επίλυσή του».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, απάντησε στην επιστολή του κ Ανδριανού, με νέα επιστολή, στην οποία αναφέρει:

«Ουδέποτε υπήρξε εκ μέρους της Ομοσπονδία ούτε πρόθεση ούτε πράξη κωλυσιεργίας για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Όπως σας είχαμε ενημερώσει εγγράφως από τις 11/11/2014, το πρόβλημα που είχε εμφανιστεί με την πρόσκαιρη αδυναμία της Ε.Π.Ο. να λάβει φορολογική ενημερότητα λόγω οφειλών προς το Τ.Ε.Π.Α.Σ.Α., διευθετήθηκε απολύτως.

Η Ομοσπονδία είχε ρυθμίσει ήδη την οφειλή της στις 10/11/2014, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στην ΙΒ’ ΔΟΥ Αθηνών (αρ. πρωτοκόλλου 202089) σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όπως ακριβώς είχε διαβεβαιώσει.

Είναι προφανές ότι η υποχρέωση παρακράτησης του 30% της επιχορήγησης προς τα ερασιτεχνικά σωματεία θα εκπληρωθεί εκ μέρους της Ομοσπονδίας από ίδια έσοδα, έτσι ώστε να διατεθεί το συντομότερο δυνατόν η επιχορήγηση προς το ερασιτεχνικό κομμάτι του ποδοσφαίρου.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, η υποχρέωση που προέκυψε και πληροφορηθήκαμε από έγγραφό σας με την ένδειξη του επείγοντος και το οποίο αμέσως μετά δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με την ένδειξη του Δελτίου Τύπου, δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθεί αυθημερόν. Διότι, δυστυχώς, το έγγραφό σας εστάλη σήμερα, Παρασκευή, και ώρα 17:14.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα εκταμιεύσει το απαιτούμενο ποσό, παρά την υφιστάμενη ρύθμιση στην ΙΒ’ ΔΟΥ Αθηνών, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν εκ μέρους σας η διαδικασία επιχορήγησης των ερασιτεχνικών σωματείων μέσω των ΕΠΣ και, ασφαλώς, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία οικονομική απώλεια για τα σωματεία με υπαιτιότητα της Ομοσπονδίας».