Με το νέα σούπερ αμυντικό λουκ που εφαρμόζει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος όσο καιρό βρίσκεται στο τιμόνι του Ολυμπιακού, οι Πειραιώτες “έσπασαν” εύκολα το αήττητο του ΠΑΟΚ στην Α1 μπάσκετ, επικρατώντας στο ΣΕΦ με χαρακτηριστική άνεση 80-55.

Ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο (το οποίο ξεκίνησαν με 10-0 σερί και επιμέρους 26-11 στην τρίτη περίοδο οι γηπεδούχοι πρόσφεραν πλούσιο θέαμα στους 6000 φίλους τους (πολλά παιδιά από σχολεία λόγω του ότι ο αγώνας έγινε μεσημέρι) με καρφώματα, αιφνιδιασμούς και θεαματικά γρήγορο μπάσκετ που δεν μπόρεσε να ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο μέρος.

Οι Θεσσαλονικείς στο ξεκίνημα του αγώνα προηγήθηκαν 9-7, αλλά εκεί οι Ερυθρόλευκοι έβαλαν σε δράση το σχέδιο “Συλλάβετε τον Κάρτερ” καθώς ο Αμερικανός του ΠΑΟΚ είχε σημειώσει ήδη τους 8 από τους 9 πόντους της ομάδας του μέσα σε ένα τρίλεπτο.

Στο ομώνυμο έργο, τον Μάικλ Κέιν (που έπαιζε τον Κάρτερ) τον κυνηγούσε ένας ολόκληρος στρατός ενώ τον Αμερικανό του ΠΑΟΚ τον ανέλαβε και τον απενεργοποίησε ο Τρεμέλ Ντάρντεν, βάζοντας το νερό στο αυλάκι (ο Κάρτερ σημείωσε στα υπόλοιπα 20 λεπτά που αγωνίστηκε μόλις 2 πόντους) για την ομάδα του.

Με καλό περιφερειακό σούτ (τελείωσε τον αγώνα με 10/24 τρίποντα) ο Ολυμπιακός άνοιγε την άμυνα του ΠΑΟΚ, ο οποίος όμως με ατομικές ενέργειες των παικτών του έμενε σε επαφή με το σκορ, ακόμα και όταν έδειχνε να του ξεφεύγει (40-26 στο 19΄) με αποτέλεσμα το ημίχρονο να κλείσει με 40-31.

Η έξτρα πίεση στην άμυνα (έπαιξε πολύ καλή μέχρι και ο Σπανούλης, που έχει ανεβάσει ιδιαίτερα την απόδοσή του και σε αυτόν τον τομέα) έδωσε στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να τρέξει, να σκοράρει εύκολα στον αιφνιδιασμό και να εκτοξεύσει τη διαφορά ακόμα και στους 28 πόντους (70-42 στο 32′).

Οι γηπεδούχοι είχαν πλουραλισμό στην επίθεση με πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (και ο Λαφαγιέτ στους 8) και εκτός του σταθερά κορυφαίου παίκτη τους εδώ και καιρό- Σπανούλης- είχαν για μια ακόμα φορά τον Ντάρντεν σε διπλό ρόλο εξολοθρευτή (άμυνα και επίθεση) όπως και τον Χάντερ να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις.

Αυτό όμως που χαροποιεί ιδιαίτερα τον Γιάννη Σφαιρόπουλο που ήδη μετράει τρεις σημαντικές απουσίες (Πρίντεζης-Λοτζέσκι-Παπαπέτρου) είναι ότι ο Δημήτρης Αγραβάνης συνεχίζει να ανεβάζει ταχύτητα και να βγαίνει μπροστά πλέον ως βασικός και όχι ως ο “μικρός” που έρχεται από τον πάγκο.

Επίσης ο Βαγγέλης Μάντζαρης κάνει τα καλύτερά του παιχνίδια εδώ και πολύ καιρό, επίσης σε άμυνα και επίθεση.

Ο ΠΑΟΚ θα είχε περισσότερο τύχη αν έπαιρνε βοήθειες από όλους τους παίκτες του, αλλά όταν Οντουμ και Βόν σημειώνουν μαζί 3 πόντους δεν έχει περιθώριο για κάτι καλύτερο.

** Ο ΠΑΟΚ δεν δέχτηκε αίτημα του Ολυμπιακού για να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή πριν το παιχνίδι στη μνήμη του φίλου του Ερυθρού Αστέρα που έχασε τη ζωή του στα επεισόδια της Παρασκευής στην Τουρκία μεταξύ οπαδών της Γαλατάσαραϊ και της σερβικής ομάδας. Οι Θεσσαλονικείς αρνήθηκαν γιατί όπως είπαν ενημερώθηκαν για το σχετικό αίτημα 15 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα.

Εδώ πάντως να θυμίσουμε πως σε ανάλογη περίπτωση παλαιότερα δεν είχε τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τον χαμό τόσο του Γιώργου Αμερικάνου όσο και του Φίλιππου Συρίγου από κακή συννενόηση ΕΣΑΚΕ και ομάδων, άρα τι να λέμε τώρα…

Δεκάλεπτα: 18-13, 40-31, 66-,42, 80-55

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 7 (1), Χάντερ 10 (4/7δίπ., 2/4βολ., 5ρ.), Ντάνστον 3, Σπανούλης 15 (3/4δίπ., 1/4τρίπ., 6/7βολ., 1ρ., 5ασ., 4λαθ), Σλούκας 5 (1), Λαφαγέτ 8 (1/1δίπ., 2/4τρίπ., 3ρ., 3ασ., 3λ.), Μουράτος, Χριστοδούλου, Ντάρντεν 11 (4/6δίπ., 0/1τρίπ., 8ρ., 2ασ.), Αγραβάνης 11 (1/3δίπ., 2/5τρίπ., 3ρ., 1ασ.), Μάντζαρης 10 (0/2διπ., 3/4τρίπ., 5ρ., 2ασ.), Καββαδάς.

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Λάνγκφορντ 6, Λιάπης 2, Χαραλαμπίδης 12 (3/4δίπ.,1/3β., 2ρ., 2ασ.), Κάρτερ 10 (2/4δίπ., 2/3τρίπ., 7ρ., 1λ.), Κακαρούδης 4, Τσόχλας 5 (1), Δέδας 5 (1), Μαργαρίτης 2, Κωττάς, Όντουμ 1, Βον 2, Σαλούστρος 6 (3/3διπ., 0/1τρίπ., 4ρ.).