Λίγο πριν από τις 21.30 θα ξεπροβάλει στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ η γνώριμη φιγούρα του κοστουμαρισμένου κυρίου ο οποίος για 13 ολόκληρα χρόνια κουνούσε νευρικά το μπρελόκ του υπό τη λαϊκή αποθέωση που εκδηλωνόταν στον ρυθμό του διάσημου τραγουδιού του Μανόλο Εσκομπάρ («El Porompompero»).

Συνέβη βέβαια πέρυσι, στην πρώτη επίσκεψή του ως αντίπαλος της ομάδας που αγάπησε όσο κανένας άλλος και αγαπήθηκε ανάλογα· θα συμβεί όμως και απόψε και θα συμβαίνει όποτε επιστρέφει στο γήπεδο όπου λατρεύτηκε!

Ο αγώνας απόψε στο ΟΑΚΑ (Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε, 21.30 Novasports 2) είναι κρίσιμος για τους Πράσινους, όπως θα είναι και κάθε εντός έδρας δοκιμασία της ομάδας του Ιβάνοβιτς. Θα είναι όμως και μια ακόμη ευκαιρία για τους πιστούς οπαδούς του πιο επιτυχημένου προπονητή της Ευρώπης να εκφράσουν την αιώνια αγάπη τους.

ΧΡΟΝΙΑ ΛΑΜΨΗΣ. Στα αξέχαστα 13 χρόνια που έζησε στην άκρη του πράσινου πάγκου, εκ των οποίων τα 11 ήταν στο ΟΑΚΑ και τα δύο στο Σπόρτιγκ, ο 54χρονος πολυνίκης προπονητής έχει πολλές ιστορίες να διηγείται στα εγγόνια του. Αν θα έπρεπε να ιεραρχηθούν, καταγράφοντας μια λίστα με τα 5+1 ματς που ο μέγας Ζοτς θα θυμάται πιο έντονα, θα ήταν ο περυσινός πρώτος αγώνας του ως αντίπαλος και τα εξής πέντε που θα διαβάσετε σε αντίστροφη μέτρηση…

5. 3ος ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ πλέι οφ 2000. «Οι 88 πόντοι που έσβησαν κάθε σκιά» ήταν ο τίτλος των «ΝΕΩΝ» μετά το 2-1 επί της ΑΕΚ. Την πρώτη χρονιά του στην Ελλάδα, ο Ομπράντοβιτς άκουσε φήμες που τον ήθελαν να χαρίζει στον κουμπάρο του Ντούσαν Ιβκοβιτς την πρόκριση στον τελικό. Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πειστικό 88-60 ξεσπάθωσε κατά πάντων, βγάζοντας όλη την πίεση που είχε νιώσει.

4. Πλέι οφ Ευρωλίγκας 2011. Ο ΠΑΟ έκανε το απίστευτο break στη Βαρκελώνη και το υπερασπίστηκε στον τρίτο ψυχοφθόρο προημιτελικό (76-74) και στον τέταρτο, παρότι ο Διαμαντίδης τέθηκε εκτός αγώνα με δύο γρήγορα φάουλ (78-67)! Πρόκριση στο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης, όπου κατακτήθηκε ίσως το πιο εύκολο από τα έξι τρόπαια των Πρασίνων.

3. Πλέι οφ Ευρωλίγκας 2006. Η ανάμνηση είναι η πιο πικρή από όλες, όμως είναι εξίσου έντονη. Η Τάου κλείνει μια σειρά έξι αγώνων όπου σημειώθηκαν sold out στο ΟΑΚΑ με μια ήττα-σοκ για τον ΠΑΟ. Ο Πριτζιόνι με το τρίποντο-μαχαιριά είχε σβήσει το όνειρο για πρόκριση στο φάιναλ φορ της Πράγας, όμως δεν είναι ικανό να σβήσει τις μνήμες από τα έξι ματς όπου δεν έπεφτε καρφίτσα!

2. 3ος τελικός πλέι οφ 2010. Από τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, εκείνο στις 2/6/2010 με τον Ολυμπιακό είναι το πιο έντονο από όλα όσα παίχθηκαν. Με τον Μπουρούση να δίνει ρεσιτάλ, ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο 29’30» να προηγείται 60-46. Με επιμέρους σκορ 15-1 στα επόμενα 5’80» ο ΠΑΟ γύρισε το ματς και έκανε το 2-1.

1. Ευρωλίγκα, τελικός 2007. Η κρισιμότητά του, η ποιότητα των δύο ομάδων, το θέαμα και το σασπένς (93-91) τοποθετεί τον αγώνα της 6ης Μαΐου 2007 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην κορυφή των αξέχαστων παραστάσεων του Ζοτς στο ΟΑΚΑ.